Οι λόγοι που η φετινή EuroLeague είναι η πιο ανταγωνιστική ever! (pics)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Οι λόγοι που η φετινή EuroLeague είναι η πιο ανταγωνιστική ever! (pics)
Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός καλούνται να επιβιώσουν στη φετινή EuroLeague που έχει το υψηλότερο ποσοστό εκτός έδρας νικών, τη μεγαλύτερη ευστοχία σε βολές και δίποντα, τα περισσότερα «κλειστά» ματς, τις περισσότερες παρατάσεις και τη μικρότερη διαφορά της πρώτης ομάδας με τις υπόλοιπες.

Από το 2016-17, όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην EuroLeague το φορμάτ του «όλοι εναντίον όλων, σε έναν μαραθώνιο κανονικής περιόδου» μπήκαν στην εξίσωση οι μαζεμένοι αγώνες, το πιεσμένο καλεντάρι, τα συνεχή ταξίδια, οι «διαβολοβδομάδες», οι τραυματισμοί, η κόπωση και… εσχάτως ο κορονοϊός, αλλάζοντας τα δεδομένα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης που κλήθηκε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της εποχής. Η σεζόν 2020-21 είναι η πιο ιδιαίτερη και συγχρόνως, η πιο ανταγωνιστική για τις ομάδες και τους παίκτες, όπως επιβεβαιώνουν οι αριθμοί που προκύπτουν έπειτα από τη διεξαγωγή των 211 αγώνων που έχουν δοθεί ως την 24η αγωνιστική, με δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες στις αγωνιστικές υποχρεώσεις!

Η EuroLeague παρουσιάζεται πιο ισορροπημένη όσον αφορά τις νίκες εντός – εκτός έδρας, οι παίκτες των 18 ομάδων σουτάρουν με καλύτερα ποσοστά ενώ υπάρχουν περισσότερα «κλειστά» παιχνίδια. Επίσης, έχει παρουσιαστεί άνοδος στα ματς που κρίνονται στην παράταση ενώ υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη μάχη για μια θέση στην οκτάδα που οδηγεί στα playoffs.

- Οι εντός και εκτός έδρας νίκες είναι πλέον πιο ισορροπημένες. Η συγκεκριμένη επίδοση οφείλεται στην άνοδο κατά 9.24% στις εκτός έδρας νίκες που σημειώνεται φέτος, αριθμός που επιβεβαιώνει τη σημασία της παρουσίας των φιλάθλων στις εξέδρες.

- Φέτος παρουσιάζονται, επίσης οι καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την ευστοχία στις βολές και τα τρίποντα. Πρόκειται για τις καλύτερες επιδόσεις με το νέο φορμάτ! Διόλου άσχημο και το ποσοστό στα δίποντα, το δεύτερο καλύτερο που σημειώνεται από το 2016-17.

Η πιο ανταγωνιστική σεζόν

- Η αύξηση του ποσοστού των εκτός έδρας αγώνων έχει ως αποτέλεσμα τη διεξαγωγή της πιο ανταγωνιστικής regular season με το νέο φορμάτ. Επί παραδείγματι, η Μπαρτσελόνα που φιγουράρει στην κορυφή της κατάταξης με ρεκόρ 17-7 έχει μόλις 14.31% περισσότερες νίκες σε σχέση με την 9η θέση, όταν το αντίστοιχο νούμερο τα προηγούμενα χρόνια ήταν 42%, 38%, 33% και 25% αντιστοίχως!

- Το υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού επιβεβαιώνεται επίσης από το γεγονός πως πριν από την Μπαρτσελόνα, καμία άλλη ομάδα που οδηγούσε την κούρσα στη βαθμολογία έπειτα από 24 αγωνιστικές δεν μετρούσε ήδη 7 ήττες! Η μόνη πρωτοπόρος ομάδα που έφτασε τις 7 ήττες στη regular season στο νέο σύστημα διεξαγωγής ήταν η Ρεάλ Μαδρίτης τη σεζόν 2016-17, έπειτα από 30 αγώνες.

- Το ποσοστό νικών από τους ομάδες που βρίσκονται επικεφαλής σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ομάδες της κατάταξης αποδεικνύει την παραπάνω τάση και το υψηλό επίπεδο του ανταγωνισμού.

- Η φετινή σεζόν έχει περισσότερα «κλειστά» παιχνίδια σε σχέση με κάθε άλλη φορά. Το 22.7% των αγώνων έχει κριθεί στους 3 ή λιγότερους πόντους, το 33.6% στους 5 ή λιγότερους πόντους και το 61.1% στους 10 ή λιγότερους πόντους!

- Συχνό, επίσης είναι πλέον το φαινόμενο ένα παιχνίδι να κρίνεται στην παράταση: Το 7.1% των αγώνων φέτος έχουν κριθεί στο έξτρα πεντάλεπτο. Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση στο νέο φορμάτ!