Ο Γιασικεβίτσιους συνάντησε το πεπρωμένο του

Ο Γιασικεβίτσιους συνάντησε το πεπρωμένο του

Γιάννης Σταυρουλάκης
Ο Γιασικεβίτσιους συνάντησε το πεπρωμένο του
Έπειτα από πέντε τίτλους ως παίκτης της Μπαρτσελόνα, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κατέκτησε τον πρώτο του ως προπονητής των Καταλανών και το gazzetta.gr καταγράφει τις σχέσεις ζωής του Σάρας με τους «μπλαουγκράνα».

Ο άλλοτε προπονητής της Ολίμπια Λιουμπλιάνα, Σμάγκο Σάγκατιν εξήγησε ορθά - κοφτά στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους πως «αν πάρεις πολλά λεφτά από μεγάλη ομάδα που παίζει σε δυνατή λίγκα, μην το σκεφτείς. Να πας…». Το καλοκαίρι του 2000, λοιπόν ο 24χρονος Σάρας αποδέχτηκε την πρόταση της Μπαρτσελόνα όπου πέρασε τα επόμενα τρία χρόνια της ζωής του. Το 2003 αναδείχτηκε MVP στη Liga Endesa, Mr. Europa Player of the Year ενώ ήταν μέλος της σπουδαίας ομάδας που ολοκλήρωσε τη χρονιά με triple crown, έχοντας στο πλευρό του τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα, τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, τον Γκρεγκόρ Φούτσκα και τον Ρομπέρτο Ντουένιας. «Ο Πέσιτς δεν με "πήγαινε" ιδιαίτερα και το καλοκαίρι του 2003 ήταν το πιο οδυνηρό της ζωής μου. Ήθελα να μείνω, αλλά ο κόουτς δεν ήθελε να με κρατήσει. Είχε πάρει το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία του οργανισμού και δεν τον κουνούσε κανείς! Με πείραξε ότι είπε ψέματα...» εξήγησε εν συνεχεία ο Λιθουανός που αποχώρησε έχοντας κατακτήσει δυο πρωταθλήματα, δυο Copa del Rey και την EuroLeague. Ο Γιασικεβίτσιους επέστρεψε στο Palau Blaugrana το 2012 φτάνοντας στο Final 4 με τους Καταλανούς και το περασμένο καλοκαίρι ανέλαβε επισήμως την τεχνική ηγεσία της Μπαρτσελόνα που τα προηγούμενα έξι χρόνια είχε κατακτήσει μόλις τρεις τίτλους (Supercopa '15, Copa del Rey 2018 & '19), αλλάζοντας τέσσερις προπονητές σε αυτό το διάστημα (Πασκουάλ, Μπαρτζώκας, Αλόνσο, Πέσιτς).

Η πρόταση που δεν μπορούσε να αρνηθεί

Το καλοκαίρι του 2018 ο Γιασικεβίτσιους έκλεισε τα αυτιά του στις… σειρήνες αρκετών ευρωπαϊκών ομάδων και αποφάσισε να παραμείνει στην τεχνική ηγεσία της Ζάλγκιρις, υπογράφοντας συμβόλαιο για τα επόμενα 1+1+1 χρόνια. Οι συμπατριώτες του, μάλιστα ανέφεραν επί του θέματος: «Η αξία του στο τέλος του συμβολαίου του θα αγγίξει το 1 εκατομμύριο ευρώ ενώ στις συζητήσεις με τους μάνατζερ των παικτών, η κουβέντα καταλήγει πάντα στον Σάρας και τις προθέσεις του! Τι θα κάνει τελικά; Ποιο είναι το πλάνο; Θα εξαντλήσει το συμβόλαιό του με τη Ζάλγκιρις; Θα πάει κάπου αλλού; Ουδείς γνωρίζει… Όταν αποφάσισε να ανανεώσει, ίσως είχε στο μυαλό του ότι μπορεί να πετύχει κάτι πραγματικά μεγάλο εδώ. Μπορούσε να αποχωρήσει για την Μπαρτσελόνα και τη Μακάμπι όμως έμεινε. Ενδεχομένως περιμένει τη μεγάλη ευκαιρία του. Ο Γιασικεβίτσιους είναι ιδιοφυΐα όμως θέλει κι αυτός χρόνο προκειμένου να ανεβάσει επίπεδο έναν μέσο παίκτη όπως έκανε με τον Βέστερμαν, τον Πάνγκος και τον Μότουμ, να τον κάνει να παίξει καλύτερα και να πάρει το 110% από αυτόν». Εν τέλει ο Σάρας δεν εξάντλησε το συμβόλαιο του αφού η προοπτική της Μπαρτσελόνα ήταν το πεπρωμένο του. Για την ακρίβεια, ήταν μια πρόταση που δεν μπορούσε να αρνηθεί.

Η superteam και ο Πέσιτς

Στα 68 του χρόνια ο Σβέτισλαβ Πέσιτς επιστρατεύτηκε από τους Καταλανούς για να σώσει ό,τι… σώζεται και να μάθει τους «μπλαουγκράνα» να παίξουν επιτέλους άμυνα! Η προσπάθεια τον δικαίωσε τον Φεβρουάριο του 2018 αφού οι Καταλανοί κατέκτησαν το Copa del Rey έπειτα από πέντε χρόνια, έστω κι αν ο τελικός με τη Ρεάλ Μαδρίτης σημαδεύτηκε από το φάουλ του Κλαβέρ στον Τέιλορ που δεν δόθηκε ποτέ. Το περσινό καλοκαίρι οι Καταλανοί ενεργοποίησαν αρχικώς την πιο ηχηρή «βόμβα» των τελευταίων ετών με την απόκτηση του Νίκολα Μίροτιτς, ο οποίος διεκδικούσε συμβόλαιο $45-50 εκατομμυρίων στην free agency του ΝΒΑ. Εν συνεχεία δημιούργησαν ένα ευέλικτο και βαθύ ρόστερ, καλύπτοντας όλες τις θέσεις με 2-3 παίκτες top επιπέδου, φέρνοντας στο Palau Blaugrana τον Άλεξ Αμπρίνες, τον Μπράντον Ντέιβις, τον Κόρι Χίγκινς και τον Μάλκολμ Ντιλέινι. Το ζητούμενο είχε να κάνει με το αν οι «μπλαουγκράνα» θα άντεχαν το τεράστιο βάρος αφού ήταν… υποχρεωμένοι, τρόπον τινά να κερδίζουν κάθε παιχνίδι. Η πρώτη απογοήτευση ήλθε στον τελικό του Supercopa, εκεί όπου η Ρεάλ προσγείωσε απότομα την superteam της Μπαρτσελόνα, επικρατώντας με 89-79 και κατακτώντας τον πρώτο τίτλο της σεζόν. Ακολούθησε ο αποκλεισμός από τη Βαλένθια στα προημιτελικά του Copa del Rey (78-82) ενώ η ήττα από την Μπασκόνια στον τελικό του τουρνουά στη Βαλένθια σήμανε το τέλος του Σβέτισλαβ Πέσιτς στην άκρη του πάγκου.

«Ο Σάρας θα έλθει μόνο ως τρίτος βοηθός μου»

Το 2014 ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους κρέμασε τη φανέλα, για να φορέσει το κοστούμι του βοηθού στο πλευρό του Γκιντάρας Κράπικας. Έπειτα από έξι χρόνια κέρδισε την καθολική αναγνώριση, οδηγώντας τη Ζάλγκιρις στο Final 4 του Βελιγραδίου έπειτα από 19 χρόνια κι επιβεβαιώνοντας πως είναι ό,τι καλύτερο συνέβη στο λιθουανικό μπάσκετ έπειτα από τον Άρβιντας Σαμπόνις και την υπερηχητική ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας, το 1999! Ο ίδιος υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι προτιμά τα μικρά αλλά σταθερά βήματα, η περίπτωση του συνδέθηκε με τους Μέμφις Γκρίζλις όμως έμεινε στο Κάουνας και το καλοκαίρι έκανε το προπονητικό step up, αντικαθιστώντας τον Σβέτισλαβ Πέσιτς με τον οποίο έγραψαν νέα... επεισόδια στην μεταξύ τους κόντρα τα προηγούμενα δυο χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ο Πέσιτς απάντησε στα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για ενδιαφέρον της Μπαρτσελονα για τον Σάρας, τονίζοντας με νόημα πως «ο Γιασικεβίτσιους θα ερχόταν στην Μπάρτσα μόνο ως τρίτος βοηθός μου»! Παραμονές του Ζάλγκιρις - Μπαρτσελόνα τον Νοέμβρη του 2018, ο Πέσιτς εξήγησε πως «στο πρωτάθλημα Λιθουανίας δεν υπάρχει αντιπαλότητα» και ο Σάρας έσπευσε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους: «Νομίζω πως έχουμε πολύ καλύτερες ομάδες από την Φουενλαμπράδα. Πάντα ήμουν της φιλοσοφίας να κοιτάς τον εαυτό σου. Αλλά αν δεν του αρέσει το επίπεδο της λιθουανικής λίγκας, τότε θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε καλύτερο για εκείνον».

Η πρώτη μεγάλη κρίση και ο στόχος του Final 4

Η θητεία του Γιασικεβίτσιους στην Μπαρτσελόνα ως head coah άρχισε με την ήττα από τη Ρεάλ στον τελικό του Supercopa τον περασμένο Σεπτέμβριο όμως η πρώτη μεγάλη κρίση δεν είχε έλθει ακόμα. Η υπόθεση του Τομά Ερτέλ και η απόφαση της Μπαρτσελόνα να αφήσει εκτός αεροπλάνου τον Γάλλο γκαρντ έπειτα από τον αγώνα με την Εφές στην Κωνσταντινούπολη χρεώνοντάς του ότι μιλάει με τη Ρεάλ εξέθεσε το κλαμπ και τον Σάρας. Η συγκεκριμένη κίνηση… διέλυσε το «κάτι παραπάνω από μια ομάδα» που συνοδεύει τους Καταλανούς, προκαλώντας αντιδράσεις ανά την Ευρώπη! Εν τέλει ο Ερτέλ αποδεσμεύτηκε, η Μπαρτσελόνα πορεύεται πλέον δίχως τον Γάλλο, ολοκλήρωσε αήττητη τις υποχρεώσεις της τον Ιανουάριο στη Liga Endesa και την EuroLeague κάνοντας το 10/10 ενώ ο Σάρας πανηγύρισε τον πρώτο τίτλο της καριέρας του ως προπονητής της Μπάρτσα έχοντας στο πλευρό του την Ελληνίδα σύζυγό του, γνωρίζοντας ωστόσο ότι το μεγάλο στοίχημα πλέον είναι η επιστροφή στο Final 4 έπειτα από το 2014…