Euroleague: Η τελική ευθεία για τους «8» των playoffs και οι ελπίδες Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού

Αντωνία Σπανού
Euroleague: Η τελική ευθεία για τους «8» των playoffs και οι ελπίδες Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού
Η κανονική διάρκεια της Euroleague μπαίνει στην τελική της ευθεία και αναμένεται τεράστια «μάχη» για τις τελικές θέσεις κατάταξης, τους οκτώ που θα προκριθούν, αλλά και το «θαύμα» που θέλουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός.

Ολόκληρος ο αθλητικός πλανήτης και όχι μόνο δίνει τεράστια «μάχη» την φετινή σεζόν, για να καταφέρουν τα αθλητικά γεγονότα να συνεχιστούν κανονικά εν μέσω της πανδημίας. Η Euroleague αντιμετώπισε αρκετά πετυχημένα τις δυσκολίες που βρέθηκαν μπροστά της, αλλά σίγουρα οι ομάδες δεν έχουν περάσει εύκολα την φετινή σεζόν.

Αγώνες αναβλήθηκαν, ομάδα «χτυπήθηκαν» από τον κορονοϊό, τα ταξίδια τους δυσκόλεψαν όλους, ενώ σημαντικές αλλαγές έχουμε δει και στις έδρες. Άλλες ομάδες παίζουν με κόσμο, άλλες χωρίς και τα αποτελέσματα στις έδρες είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με όσα έχουμε συνηθίσει.

Για κανέναν δεν είναι εύκολο και στο τέλος της ημέρες κοιτώντας την βαθμολογία, οι ομάδες έχουν κάνει μεγάλες υπερβάσεις, με άλλες να τα πηγαίνουν καλύτερα και άλλες χειρότερα. Οι περισσότερες ομάδες έχουν παίξει 24 παιχνίδια, ετοιμάζονται για την 25η αγωνιστική, ενώ μένουν 10 παιχνίδια, πριν να έχουμε την τελική βαθμολογία και τους 8 που θα συνεχίσουν στα playoffs.

Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι έχουν κάνει οι ομάδες μέχρι τώρα...

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ 6Η ΘΕΣΗ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ...

Η αλήθεια είναι ότι αν κάποιος πόνταρε τα λεφτά του πριν την έναρξη της σεζόν, στο πως θα ήταν η βαθμολογία 10 αγωνιστικές πριν το τέλος, δύσκολα θα πόνταρε στην 8άδα που έχουμε αυτή την στιγμή. Μέσα από αρκετά σκαμπανεβάσματα στην πρώτη θέση αυτή την στιγμή είναι η Μπαρτσελόνα. Η ισπανική ομάδα δεν πέρασε λίγα, αλλά άντεξε. Έγινε το θέμα με τον Ερτέλ, έχασε για μεγάλο διάστημα τον Μίροτιτς, αλλά δεν πτοήθηκε. Έχει 7 ήττες μέχρι τώρα, αλλά τις ξεπέρασε και βλέπει τον εαυτό της στην κορυφή.

Την ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής η ταλαιπωρημένη ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Η ρωσική ομάδα πέρασε μια περίοδο που τρόμαξε τους αντιπάλους της, με πολύ καλό μπάσκετ και συνεχόμενες νίκες. Όμως δεν έμεινε μακριά από τα προβλήματα και περνά και εκείνη κρίση, ενώ χρειάστηκε και ενίσχυση. Έχασε αρχικά τον Κλάιμπερν, για μεγάλο διάστημα, ενώ εκτός για την σεζόν τέθηκε και ο Νίκολα Μιλουτίνοφ. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και με τον Μάικ Τζέιμς, το οποίο λύθηκε, αλλά ο αμερικανός είναι στις ΗΠΑ, για προσωπικό του θέμα. Η ομάδα του Ιτούδη κρατήθηκε στις δυσκολίες, έκανε κάποιες ήττες, αλλά έχει δυναμική και θέλει σύντομα να ανασυνταχθεί, μέχρι να έρθουν τα πιο κρίσιμα.

Στην 3η θέση της βαθμολογίας ίσως να έχουμε μια μικρή έκπληξη, ίσως και όχι για κάποιους. Η Αρμάνι Μιλάνο είναι εκεί και είναι με το σπαθί της. Παίζει εντυπωσιακά στην επίθεση της, έχει κερδίσει μερικά δύσκολα παιχνίδια και ίσως πιο αθόρυβα απ' όσο να περίμενε κάποιος είναι στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας.

Ακολουθεί στην τέταρτη θέση και με ρεκόρ 15-9 η Ρεάλ Μαδρίτης. Η ισπανική ομάδα δεν κάνει μια... τρομαχτική σεζόν. Μάλλον μια μέτρια σεζόν, που πάντως στην Euroleague δεν μοιάζει τόσο άσχημη. Έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από τραυματισμούς και φαίνεται να περνάει κρίση. Πέρασε ένα διάστημα με συνεχόμενες νίκες, αλλά τον τελευταίο καιρό προβληματίζει. Δεν μοιάζει με ομάδα φόβητρο και θα ήθελε μέχρι το τέλος να βρει την ταυτότητα της, αφού για την ώρα φαίνεται αρκετά επηρεασμένη.

Η 5η θέση είναι σίγουρα έκπληξη. Με ρεκόρ 15-9 είναι εκεί η Μπάγερν Μονάχου. Οι Γερμανοί κάνουν μια σπουδαία σεζόν. Πέρασαν και αυτοί μια μικρή κρίση, αλλά επέστρεψαν και σκόρπισαν όποια αμφισβήτηση υπήρχε. Η Μπάγερν είναι μια από τις πιο σκληρές ομάδες της διοργάνωσης. Για να την νικήσει κάποιος, πρέπει να πιάσει πολύ καλή απόδοση και η θέση της δείχνει τι έχει καταφέρει φέτος.

Στην 6η θέση έχουμε την Φενέρμπαχτσε και αυτό είναι σίγουρα τεράστια επιτυχία της. Η τούρκικη ομάδα ξεκίνησε τραγικά την σεζόν και έφτασε σε σημεία, οι περισσότεροι να την ξεγράψουν. Έκανε αλλαγές, πήρε τον Γκούντουριτς και κάπου εκεί γύρισε ο διακόπτης. Είναι η πιο ανεβασμένη ομάδα αυτή την στιγμή και δίκαια έφτασε τόσο ψηλά στην βαθμολογία. Έχει ρεκόρ 14-10 και έχει καταφέρει να γυρίσει από την... κόλαση. Παίζει εξαιρετικό μπάσκετ και στην Euroleague το 2021 είναι η καλύτερη ομάδα. Αν μείνει σε αυτό το επίπεδο, μπορεί να πάει και παραπάνω.

Στις επόμενες τρεις θέσεις, μέχρι την 9η, έχουμε τρεις ομάδες με 13 νίκες, η μία με 9 ήττες και οι άλλες δύο με 10. Η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης φιγουράρει στην 7η θέση και δικαιότατα αποτελεί μια από τις πιο σταθερές ομάδες της διοργάνωσης. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ έχει δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις δυσκολίες και το κάνει κάθε αγωνιστική που περνάει. Είναι δικαιότατα σε αυτή την θέση, έστω και αν αποτελεί μια μικρή έκπληξη..

Στην 8η θέση με ρεκόρ 13-10 είναι η Εφές. Η περσινή ομάδα που «καθάριζε» όποιον αντίπαλο έβρισκε στον δρόμο της, δεν υπάρχει και την θέση της έχει πάρει μια ασταθής ομάδα. Η Εφές στο πρωτάθλημα της είναι αήττητη, έχει πάρει μερικές μεγάλες νίκες, αλλά έχει απογοητεύσει και με αναπάντεχες ήττες. Παλεύει για την 8άδα και αυτό είναι είδηση. Ήταν ένα ερώτημα το πως θα διαχειριστεί την περσινή ατυχία, με την ξαφνική διακοπή και σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει την ίδια δυναμική. Η θέση της το αποδεικνύει.

Μαζί τους και η Ζαλγκίρις Κάουνας. Οι Λιθουανοί έχουν χάσει την δύναμη της έδρας τους, πέρασαν μια περίοδο πολύ κακή, αλλά συνήλθαν και έκαναν ένα μεγάλο σερί, που τους επιτρέπει να είναι σε αυτή την θέση και να παλεύουν για την πρόκριση τους.

Στην 10η θέση και σίγουρα ακόμα «ζωντανή» στο κυνήγι της 8άδας είναι η Βαλένθια. Οι Ισπανοί παλεύουν και έχουν ρεκόρ 12-12. Δεν δείχνουν σταθερότητα, όπως οι περισσότερες ομάδες από αυτή την θέση και κάτω, αλλά έχουν πάρει μερικές εντυπωσιακές νίκες. Όταν είναι καλή η Βαλένθια, είναι πολύ καλή και αυτό της δίνει το δικαίωμα να ονειρεύεται και να παλεύει.

Στο 12-13 είναι η Μπασκόνια και ο Ολυμπιακός με ρεκόρ 11-13. Γι' αυτές τις ομάδες τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Αν υποθέσουμε ότι θέλει μια ομάδα 18 με 19 νίκες για να προκριθεί και με 10 παιχνίδια να μένουν, φυσικά μαθηματικά υπάρχουν ελπίδες, πρακτικά όμως τα πράγματα είναι δύσκολα. Ο Ολυμπιακός έκανε μερικές εντυπωσιακές νίκες φέτος, ειδικά εκτός έδρας, αλλά δυσκολεύεται όλη την σεζόν να φτιάξει σερί.

Οι εντός έδρας απώλειες τον πληγώνουν και πλέον θέλει όσα περισσότερα θετικά αποτελέσματα μπορεί. Χρειάζεται μεγάλες νίκες και συνεχόμενες, για να μπει ξανά στο κυνήγι μιας θέσης πρόκρισης και στο τέλος να βγάλει χαρακτήρα. Μαζί του και η Μπασκόνια, που έχει μια αδυναμία στα σερί. Ή θα κερδίζει ή θα χάνει. αλλά θα το κάνει με... συνέπεια. Για την ώρα δύο μεγάλες νίκες, δείχνει δείγματα αντίδρασης.

Στις δύο επόμενες θέσεις είναι η Μακάμπι και η Βιλερμπάν, με ρεκόρ 10-12 και 10-14. Η πρώτη χρωστάει ματς και θα έχει την ευκαιρία να ανέβει, αλλά και πάλι έχει δρόμο να διανύσει. Οι Γάλλοι έχουν ταλέντο, μπορούν να νικήσουν και να χάσουν ανά πάσα στιγμή και αυτό τους φέρνει στην θέση που είναι.

Στο 9-14 είναι ο Παναθηναϊκός. Έχει ελάχιστες ελπίδες για πρόκριση. Η άλλη ελληνική ομάδα, που αυτή την στιγμή ταλαιπωρείται και από κορονοϊό, έχει κάνει μια μέτρια σεζόν. Η αλλαγή προπονητή των «πρασίνων» δείχνει να λειτουργεί, αλλαγές γίνονται και φαίνεται πως μέχρι το τέλος θα κυνηγήσει ό,τι μπορεί από την φετινή σεζόν.

Στο 8-16 είναι η Άλμπα Βερολίνου και εκτός από 4 συνεχόμενες νίκες που έκανε από την 11η μέχρι την 14η αγωνιστική και εκείνη δυσκολεύτηκε με διάφορα προβλήματα. Κορονοϊός και τραυματισμού έκαναν την ζωή δύσκολη των Γερμανών και αυτό φάνηκε και στην απόδοση τους. Η συνέχεια από εδώ και πέρα ίσως χρειάζεται να έχει περισσότερη προσοχή στο πρωτάθλημα.

Στην 17η θέση είναι ο Ερυθρός Αστέρας. Οι Σέρβοι, όντας στο 7-16 ουσιαστικά έχουν τελειώσει με την φετινή σεζόν, στο θέμα πρόκρισης. Πέρασαν και αυτοί δυσκολίες, έκαναν μερικές μεγάλες νίκες, αλλά μέχρι εκεί. Πολλά τα προβλήματα, σε μια δύσκολη σεζόν.

Τελευταία και χειρότερη η φετινή Χίμκι. Σε 23 αγώνες έχει κάνει μόλις 2 νίκες. Απίστευτο. Η Χίμκι με ένα από τα καλύτερα ρόστερ της διοργάνωσης, όταν ξεκίνησε η σεζόν, έκανε τραγική σεζόν. Πλέον, άλλαξε το σταφ, ο προπονητής, παίκτες φεύγουν και όλα έχουν τελειώσει. Η ρωσική ομάδα, ήταν κακή σε κάθε παιχνίδι, την νίκησαν σχεδόν όλες οι αντίπαλοι της και θα πρέπει να αλλάξουν πολλά, αν θέλει να πρωταγωνιστήσει ξανά.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ «ΑΙΩΝΙΩΝ»

Ολυμπιακός

Ο Ολυμπιακός χρειάζεται την υπέρβαση και 8 με 9 νίκες σε 10 παιχνίδια, για να είναι θεωρητικά στους «8». Έχει να παίξει εκτός με την Εφές, εντός με την ΤΣΣΚΑ και συνεχίζει με παιχνίδι κόντρα στην Μπασκόνια. Εντός υποδέχεται τον Ερυθρό Αστέρα και την Ζενίτ, ενώ πάει στο Βερολίνο, για να αντιμετωπίσει την Άλμπα. Στο ΣΕΦ υποδέχεται την Φενέρμπαχτσε, παίζει κόντρα σε Βαλένθια και Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ το πρόγραμμα του ολοκληρώνεται στο Φάληρο, όπου υποδέχεται την Χίμκι. Δέκα ματς, άλλα πιο δύσκολα, άλλα πιο θεωρητικά εύκολα, όλα σημαντικά, να θέλει να έχει ελπίδες μέχρι τον Απρίλη.

Παναθηναϊκός

Τα ίδια ισχύουν και για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος είναι σε ακόμα πιο δύσκολη θέση, αφού χρειάζεται πιθανότατα το απόλυτο στο πρόγραμμα που ακολουθεί. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει μέχρι το τέλος της σεζόν να παίξει στην Μόσχα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, στο Βερολίνο κόντρα στην Άλμπα και να υποδεχθεί την Μπαρτσελόνα. Έχει εκτός να αγωνιστεί κόντρα στην Μπάγερν, ενώ υποδέχεται στο ΟΑΚΑ την Μακάμπι και τον Ερυθρό Αστέρα. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει την Εφές στην Τουρκία, την Μπασκόνια στο «σπίτι» του, όπως και την Αρμάνι. Κλείνει το πρόγραμμα του με το παιχνίδι στο Κάουνας, κόντρα στην Ζαλγκίρις.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι δυο ελληνικές ομάδες έχουν εξαιρετικά δύσκολο έργο. Η πρόκριση έχει απομακρυνθεί και από τις δύο και θα ήθελαν όσο το δυνατόν καλύτερες εμφανίσεις, για να κυνηγήσουν ότι μπορούν μέχρι το τέλος.