Ολυμπιακός: Ο ΜακΚίσικ πήρε ό,τι άξιζε σε 362 μέρες

Ολυμπιακός: Ο ΜακΚίσικ πήρε ό,τι άξιζε σε 362 μέρες

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ολυμπιακός: Ο ΜακΚίσικ πήρε ό,τι άξιζε σε 362 μέρες
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει την πρόωρη απόφαση του Ολυμπιακού να επιβραβεύσει τον Σακιέλ ΜακΚίσικ με πρόωρη ανανέωση και αυξημένες αποδοχές.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2020 ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Σακιέλ ΜακΚίσικ.

Ένα χρόνο παρά τρεις μέρες αργότερα επέκτεινε τη συνεργασία μαζί του μέχρι το καλοκαίρι του 2023 τουλάχιστον.

Πρόκειται για μία επιβράβευση, ηθική και οικονομική. Σε αυτό το διάστημα του ενός χρόνου ο Αμερικανός έχει κερδίσει άπαντες με την εντός κι εκτός παρκέ παρουσία του. Η νοοτροπία, η αγωνιστικότητα, οι ικανότητές, τα αθλητικά του χαρακτηριστικά, ο σκληρός τρόπος που προπονείται είναι μερικά από τα στοιχεία που υποχρέωσαν τον Ολυμπιακό να τον ανανεώσει μεσούσης της σεζόν κάτι που είχε συμβεί σε μόλις τρεις περιπτώσεις επί εποχής Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου με ξένο παίκτη.

Έβαλε κι ο Παναθηναϊκός το χεράκι του για να τα λέμε όλα και να μην κρυβόμαστε. Οι Πειραιώτες είχαν ενημερώσει τις διαθέσεις τους για νέο συμβόλαιο στον Αμερικανό και αυτός φυσικά ήθελε το ίδιο. Η ήττα από τον Παναθηναϊκό επίσπευσε τις διαδικασίες σε μία προσπάθεια αλλαγής του κλίματος.

Εξαιρετικό το timing σε θέμα επικοινωνίας. Τον κόσμο δεν μπορείς να τον κοροϊδέψεις σε καμία περίπτωση, αλλά σίγουρα μπορείς να τον ηρεμήσεις δείχνοντας του εμπράκτως πως «είμαι εδώ και προσπαθώ. Δεν τα παρατάω».

ΘΕΜΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο ΜακΚίσικ είναι ο μοναδικός αθλητικός παίκτης στην «ερυθρόλευκη» περιφέρεια και τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που διαθέτει (ταχύτητα, έκρηξη, αλτικότητα) ο Μπαρτζώκας τα έχει μεγάλη ανάγκη.

Βασικά το σύγχρονο μπάσκετ τα έχει ανάγκη.

Εκτός παρκέ δεν έχει δημιουργήσει ίχνος προβλήματος. Είναι υπάκουος, προπονείται καλά και έχει δεθεί με τους συμπαίκτες του συμμετέχοντας στις πλάκες των αποδυτηρίων.

Γενικά η εικόνα του ΜακΚίσικ ταιριάζει απόλυτα σε όσα πρεσβεύει η ομάδα.

Ο Αμερικανός είναι από τους καλύτερους παίκτες της φετινής σεζόν. Παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του, αλλά μην ξεχνάμε πως επί της ουσίας αναφερόμαστε σε έναν ρούκι της Euroleague.

ΔΥΝΑΤΑ ΚΙ ΑΔΥΝΑΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ

Στον Ολυμπιακό τον «έδεσαν» για την άμυνά του πάνω στη μπάλα, για την άμυνά του μακριά από τη μπάλα που φέρνει κλεψίματα και αιφνιδιασμό, για τα αγαπημένα του «1on1» παίρνοντας συνήθως τον αγαπημένο του δεξιό διάδρομο, για τα ριμπάουντ, για τις μάχες του, για το γεγονός πως δεν τα παρατάει ποτέ.

Υπάρχουν όμως κι αδυναμίες τις οποίες αν βελτιώσει δύο πράγματα είναι δεδομένο πως θα συμβούν.

Αρχικά θα αλλάξει status κι από ένας παίκτης επιπέδου Euroleague θα γίνει πρωταγωνιστής στην Euroleague.

Εν συνεχεία θα δει τον τραπεζικό του λογαριασμό να φουσκώνει.

Το βασικότερο όλων που οφείλει να διορθώσει κι είναι στο χέρι του και μόνο είναι το σουτ τριών πόντων. Ο ΜακΚίσικ με εξαίρεση τα δύο τελευταία παιχνίδια παρουσιάζεται διστακτικός και δείχνει να μην εμπιστεύεται το μακρινό του σουτ. Αυτομάτως ο προσωπικός του αντίπαλος μένει 1-2 μέτρα πίσω και τον περιμένει κλείνοντας κάθε διάδρομο για διείσδυση.

Αν ο 30άχρονος γκαρντ βελτιώσει το σουτ του και αποκτήσει συνέπεια τότε υποχρεωτικά η άμυνα θα σκεφτεί δεύτερη φορά το τόσο εμφανές «under».

Δεύτερη αδυναμία του είναι φυσικά οι αποφάσεις του στα τελευταία δευτερόλεπτα κρίσιμων αναμετρήσεων. Εδώ όμως θα επαναλάβω πως πρόκειται για ρούκι και αυτό θα το βελτιώσει με την εμπειρία και δυστυχώς... αν δε φάει τα μούτρα του δε θα μάθει.

Τρίτη πιο εμφανής αδυναμία του είναι η δημιουργία. Με μπερδεύει σε αυτό το κομμάτι ο «Σακ». Άλλες φορές πασάρει, άλλες όχι. Δε θα τον χαρακτήριζα δημιουργό όμως.

Ούτε φυσικά έχω την απαίτηση να δίνει πέντε ασίστ σε κάθε παιχνίδι, αλλά θα ήθελα να δίνει τουλάχιστον τρεις.

Αν τα βελτιώσει αυτά τότε θα μιλάμε για έναν ολοκληρωμένο παίκτη και όχι για έναν καλό αθλητή που συνήθως παίζει «ινδιάνικο» μπάσκετ.

ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΚΟΡΜΟΥ

Η φετινή σεζόν για τον Ολυμπιακό πέραν των αγωνιστικών στόχων οι οποίοι δείχνουν πως δε θα υλοποιηθούν αποτελεί και μία χρονιά μετάβασης στην μετά Σπανούλη και μετά Πρίντεζη εποχή. Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν οι δύο θρύλοι της ομάδας θα παίξουν μία ακόμη χρονιά ή όχι, ωστόσο στον Ολυμπιακό ετοιμάζουν την διάδοχη κατάσταση.

Για αυτό αποκτήθηκε ο Σλούκας, για αυτό ανανέωσε το καλοκαίρι ο Βεζένκοβ, για αυτό επέκτεινε πέρυσι τον Σεπτέμβριο ο Παπανικολάου και για αυτό ανανέωσε ο ΜακΚίσικ.

Ο Ολυμπιακός όταν αποφασίσουν οι δύο αρχηγοί του να αποχωρήσουν από τη δράση δε θα ξεκινήσει από το μηδέν.

Ο Μπαρτζώκας δημιουργεί έναν βασικό κορμό και ο 30άχρονος Αμερικανός ανήκει στα πλάνα του. Ουσιαστικά οι Πειραιώτες θα ποντάρουν πολλά στην επόμενη μέρα τους στους Σλούκα, Παπανικολάου, ΜακΚίσικ, Βεζένκοφ, Μάρτιν, Λαρεντζάκη και από πίσω ακολουθούν οι Νικολαΐδης, Χαραλαμπόπουλος και γιατί όχι κι ο Χρηστίδης.

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το μεγάλο κατόρθωμα του ΜακΚίσικ είναι πως μέσα σε μόλις ένα χρόνο έπεισε προπονητή και διοίκηση για όσα μπορεί να προσφέρει. Ο Αμερικανός άξιζε την πρόωρη επέκταση συνεργασίας και τις αυξημένες οικονομικές απολαβές του.

Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί επίσης μία τεράστια δικαίωση του Γιώργου Μπαρτζώκα ο οποίος πέρυσι μέσα από μία πολύ μικρή δεξαμενή παικτών που υπήρχαν στην αγορά, τον επέλεξε κι έδωσε εντολή να τον αποκτήσουν από τη Μπεσίκτας.

Επίσης είναι και μία δικαίωση των Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου οι οποίοι έδρασαν γρήγορα, πρόσφεραν όσα ήθελε η πλευρά του παίκτη και δεν τον άφησαν να βγει το καλοκαίρι στην αγορά.

Με τον κόσμο να ζητάει «αίμα» (όχι μόνο σε αθλητικά, αλλά και σε κοινωνικά θέματα) επέδειξαν ψυχραιμία μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό και αντί να πάρουν «κεφάλια» έδειξαν πως δεν εγκαταλείπουν παρά τις απογοητεύσεις.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.