Σβεντ: Πληρώνεται αδρά, για να μην κάνει καμία διαφορά στην χειρότερη ομάδα της Euroleague!

Σβεντ: Πληρώνεται αδρά, για να μην κάνει καμία διαφορά στην χειρότερη ομάδα της Euroleague!

Αντωνία Σπανού
Σβεντ: Πληρώνεται αδρά, για να μην κάνει καμία διαφορά στην χειρότερη ομάδα της Euroleague!
Ο Αλεξέι Σβεντ για ακόμα μια σεζόν αρκείται στο τεράστιο συμβόλαιο του και δεν μπορεί να κάνει καμιά διαφορά στην κατρακύλα της Χίμκι.

Δεν είναι πρώτη φορά που προκύπτει αυτή η κουβέντα. Ο Αλεξέι Σβεντ από τότε που επέστρεψε στην Ευρώπη, έχει να αντιμετωπίσει περίπου τα ίδια θέματα. Είναι ένας παίκτης με πολύ ταλέντο, αλλά έχει επιλέξει να έχει ένα βαρύ συμβόλαιο με την Χίμκι και απλά αρκείται στο να βάζει τους πόντους του, σε μια πολύ κακή ομάδα.

«Ήρθα πίσω στη Ρωσία για πολλούς και διάφορους λόγους. Τα συνεχή trades ήταν ένας παράγοντας. Την μία ημέρα είσαι σε μια πόλη, σε καλούν και πρέπει να μετακομίσεις αλλού και να γίνει μέρος μιας νέας ομάδας. Δεν μου άρεσε και πολύ αυτό οπότε, σταδιακά άρχιζα να σκέφτομαι την επιστροφή μου. Η Ρωσία ήταν η πρώτη μου επιλογή. Είχα προτάσεις από τούρκικες και ισπανικές ομάδες της Euroleague, αλλά ήθελα να παίξω στο σπίτι μου. Η Χίμκι το έκανε πολύ εύκολο».

Ο Σβεντ πάντα ήταν ένας εξαιρετικός παίκτης, με επιθετική ικανότητα που όμοια της δύσκολα βρίσκεις. Αυτή ήταν που του.. έδωσε δουλειά στο ΝΒΑ, πριν αποφασίσει ότι είναι καλύτερα για εκείνον να ηγηθεί στην Ευρώπη. Η Χίμκι θέλησε να εκμεταλλευτεί την οικονομική δυνατότητα που είχε, του έδωσε, το 2015, ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο, μαζί και τα κλειδιά της ομάδας και στήριξε πάνω του τις ελπίδες της για να κάνει το βήμα παραπάνω.

Τα τελευταία χρόνια που επέστρεψε στην Ευρώπη ο Σβεντ δεν έχει καταφέρει να κάνει την ομάδα του να αλλάξει επίπεδο και μάλιστα φέτος τα πράγματα πήγαν χειρότερα από ποτέ. Εκείνος πάντα καταφέρνει να πρωταγωνιστεί, πάντα να έχει εντυπωσιακά νούμερα, αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε νίκες της ομάδας του και αυτό είναι που συμβαίνει από τότε που ο Σβεντ πήρε την απόφαση να ηγηθεί της Χίμκι. Αντίθετα, ο Σβεντ παίρνει τις προσπάθειες που θέλει δίχως να νοιάζεται για τα αποτελέσματα της ομάδας του και αυτό συμβαίνει με συνέπεια τα τελευταία 6 χρόνια.

Έχει γραφτεί πολλές φορές για το κατά πόσο ο Σβεντ είναι ευχή ή κατάρα για την ομάδα του και απάντηση ξεκάθαρη δεν υπάρχει. Αν ρωτούσαμε τους φιλάθλους στην Ευρώπη, το αποτέλεσμα μάλλον θα ήταν μοιρασμένο. Πλέον και οι δύο πλευρές είναι ζημιωμένες. Η Χίμκι κάνει την χειρότερη της σεζόν, με τραγικά αποτελέσματα και ο Σβεντ χάνεται μέσα σε ένα κακό σύνολο, δίχως να φαίνεται να τον ενδιαφέρει κάτι άλλο, πέρα από τα χρήματα του και πλέον έχει αρχίσει και ξεπερνιέται το όνομα του.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ...

Είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες της Ευρώπης και αρκείται στο να παίζει για την χειρότερη ομάδας της Euroleague. Η Χίμκι έχει ρεκόρ 2-20, έχει αλλάξει προπονητές και παίκτες και ο Σβεντ απλά κάθεται εκεί και αρκείται στο να είναι διψήφιος σε κάθε παιχνίδι.

Για ακόμα μια σεζόν, έχει 18,89 πόντους κατά μέσο όρο, παίζοντας 32:28'', έχοντας και 19,39 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Και πάλι τα νούμερα είναι καλά, ο Σβεντ φιγουράρει στις κορυφαίες κατηγορίες, αλλά στο τέλος της ημέρας αρκείται να παίρνει 3,5 εκατομμύρια και να παίζει στην χειρότερη ομάδα της Euroleague. Λείπει το κίνητρο από εκείνον, ενώ πλέον το μεγάλο ερώτημα που γεννάτε είναι αν κάποια άλλη ομάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις αρετές του παίκτη.

Είναι ένα τεράστιο ερώτημα το αν ο Σβεντ μπορεί να παίξει σε μια ομάδα που ακολουθεί τους βασικούς κανόνες στο μπάσκετ. Αν μπορεί να συνεργαστεί με υψηλού επιπέδου συμπαίκτες και να γίνει πραγματικά χρήσιμος σε ένα σύνολο. Ό,τι και να πούμε είναι μόνο υποθέσεις, αφού ο Σβεντ δεν το τολμάει. Μένει εκεί, μένει στο συμβόλαιο του και απλά υπομένει τα παιχνίδια, όντας σε μια πολύ κακή ομάδα. Με αυτόν τον τρόπο χάνει και το δικαίωμα να μπαίνει μεταξύ των πραγματικά κορυφαίων.

Είναι πλέον αρκετά δύσκολο να μπει το όνομα του δίπλα σε εκείνο των κορυφαίων γκαρντ της λίγκας, χαραμίζει τα καλά του χρόνια, παίζοντας απλά για τα χρήματα. Η Χίμκι εδώ και χρόνια δεν έχει υψηλό κίνητρο και ο Σβεντ φαίνεται πως ίσως να το εκμεταλλεύεται για να κρατάει ψηλά τους αριθμούς του. Δυστυχώς αν δεν ρισκάρει στην καριέρα του και αν παίξει σε μια πραγματικά ανταγωνιστική ομάδα, θα χάσει ό,τι έχει χτίσει με το ταλέντο του όλα αυτά τα χρόνια. Το μεγάλο ερώτημα πάντως παραμένει και είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Θα θέλατε τον Σβεντ στην ομάδα σας;