Ταβάρες: «Πάντα μου αρέσει να παίζω με τον Παπαγιάννη, να μην με φοβάται ο Κάρι»! (gTV)

Ταβάρες: «Πάντα μου αρέσει να παίζω με τον Παπαγιάννη, να μην με φοβάται ο Κάρι»! (gTV)

Γιάννης Σταυρουλάκης
Ταβάρες: «Πάντα μου αρέσει να παίζω με τον Παπαγιάννη, να μην με φοβάται ο Κάρι»! (gTV)
Το πρώτο τρίποντο της καριέρας του, ο Παναθηναϊκός, οι αγώνες κόντρα στον Παπαγιάννη και ο Στεφ Κάρι που μπορεί να κοιμάται ήσυχος. Ο Έντι Ταβάρες στο gazzetta.gr!

Ακόμα και αν η ιστορία έχει γράψει πια ότι η Ρεάλ πορεύεται τις τελευταίες εβδομάδες δίχως τον Φακούντο Καμπάσο, εντούτοις τα αποτελέσματα των Μαδριλένων δείχνουν ότι η μετάβαση στη μ.Κ. εποχή γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι Μαδριλένοι έχασαν μεσούσης της σεζόν τον παίκτη που όριζε τον ρυθμό και μπορούσε να αλλάξει την κανονικότητα ενός αγώνα, συνθέτοντας ένα από τα πιο αποτελεσματικά δίδυμα στην EuroLeague με τον Έντι Ταβάρες.

Ο θηριώδης σέντερ της Ρεάλ είναι ο πιο dominant ψηλός στη διοργάνωση και παρά την αποχώρηση του Αργεντινού γκαρντ για τους Νάγκετς, συνεχίζει με το γκάζι πατημένο για την ομάδα του Πάμπλο Λάσο που οδηγεί την κούρσα στη Liga Endesa με ρεκόρ 17-1 και φιγουράρει στην πέμπτη θέση της κατάταξης στην EuroLeague. Πλέον ο Ταβάρες είναι πιο... απαραίτητος από ποτέ για να κουβαλήσει τη Ρεάλ, από τη στιγμή μάλιστα που ο Άντονι Ράντολφ έχει τεθεί νοκ άουτ για το υπόλοιπο της σεζόν και η αλήθεια είναι ότι ανταποκρίνεται εξαιρετικά.

Οι επιδόσεις του στην EuroLeague 2020-21

12.3 πόντοι
7.8 ριμπάουντ
1.9 κοψίματα
0.8 ασίστ
0.9 κλεψίματα
1.6 λάθη
19.7 PIR
σε 26:18 συμμετοχής

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να σκοράρει πίσω από τα 6.75 την περασμένη Κυριακή 24/1 στην αναμέτρηση με την Ανδόρα, σημειώνοντας το πρώτο τρίποντο της καριέρας του με τη φανέλα της Ρεάλ έπειτα από 234 συμμετοχές στην EuroLeague και την ισπανική λίγκα! Η «Βασίλισσα» έχει μπροστά της την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό (27/1, 22:00) και ο Έντι Ταβάρες μίλησε στο gazzetta.gr για τον αγώνα με τους «πράσινους» στο WiZink Center, απαντώντας στο δίλημμα «κάρφωμα ή τάπα».

Την περασμένη Κυριακή κόντρα στην Ανδόρα είδαμε μια σπουδαία στιγμή, σχεδόν ιστορική και θα ήθελα να σε ρωτήσω αν πιστεύεις ότι ο Στεφ Κάρι πρέπει να αρχίσει να φοβάται για τα ρεκόρ του...
«Όχι, όχι! Δεν χρειάζεται να φοβάται (γέλια)! Το δικό μου σουτ ήταν... της στιγμής. Τελείωνε ο χρόνος, έμεναν λίγα δευτερόλεπτα και είπα να σουτάρω και ό,τι γίνει! Τελικά το σουτ ήταν καλό και μπήκε! Έβλεπα τον χρόνο να τελειώνει και είπα ας ρίξω την μπάλα να δω αν μπορώ να σκοράρω. Ήταν κάτι που απλώς συνέβη».

Άρα δεν έχεις σκοπό να τον προσπεράσεις…
«Δεν έχω τέτοια πρόθεση όμως είναι πάντα ωραίο να βάζεις τέτοια καλάθια. Ο Στεφ μπορεί να κοιμάται ήσυχος».

Σουτάρεις τρίποντα στις προπονήσεις ή ήταν μια… τρέλα της στιγμής επειδή τελείωνε ο χρόνος;
«Πάντα σουτάρω τρίποντα στις προπονήσεις, κυρίως όμως για πλάκα με τους φίλους μου, τους συμπαίκτες μου. Ποτέ δεν το κάνω στα σοβαρά. Πάντα σουτάρω τρίποντα για πλάκα και τίποτα περισσότερο. Συνήθως στο τέλος των προπονήσεων. Με το ένα χέρι και από το κέντρο».

Πάντως ακόμα και ο Λάσο το πανηγύρισε στον πάγκο. Ίσως βλέπει τους νέους Splash Brothers σε εσένα και τον Κάρολ.
«Ναι το είδα, το έκανε στο τρίποντο και ήταν αστείο. Ξέρει ότι δεν σουτάρω ποτέ για τρεις! Ότι δεν υπάρχει περίπτωση να το κάνω! Είναι κάτι που συνέβη μέσα στο παιχνίδι. Μερικές φορές θα πάει καλά, άλλες όχι. Τουλάχιστον έχω να λέω ότι το δοκίμασα».

Όλα αυτά τα χρόνια, βλέποντας τη φάση των underized center όπως ο Χάινς και ο Ντάνστον να γίνεται μόδα στην EuroLeague, πως το αντιμετωπίζεις;
«Με πολλή συγκέντρωση και τρομερή όρεξη να αντιμετωπίσω τα πράγματα σωστά. Είναι δύσκολο να τα βάλεις με ψηλούς που σουτάρουν τρίποντα. Πρέπει να τους ακολουθήσεις έξω από τη ρακέτα, να κυνηγήσεις την μπάλα, να τους μαρκάρεις στο τρίποντο... Είναι πολύ δύσκολο όμως έτσι έχουν τα πράγματα. Πρέπει να είμαι προετοιμασμένος και συγκεντρωμένος. Ξέρω πως η νύχτα θα είναι μεγάλη κάθε φορά που έχω να κάνω με undersized center όμως έχω συνηθίσει να το κάνω».

Ένας ψηλός 2.20 που κυριαρχεί στην EuroLeague το 2021 είναι η εξαίρεση στον κανόνα ή κάτι φυσιολογικό;
«Δεν είναι κάτι νορμάλ. Είναι μια κατάσταση που πρέπει να εκμεταλλεύομαι τη φυσική κατάσταση και το ύψος μου, να βοηθάω την ομάδα σε καταστάσεις όπως στα ριμπάουντ. Η αλήθεια είναι ότι πάντα με ενδιαφέρει περισσότερο η άμυνα».

Ο Καμπάσο δεν είναι πια εδώ όμως εσύ συνεχίζεις σε ρυθμούς MVP. Πόσο άλλαξε το παιχνίδι σου χωρίς τον Φάκου σε αθλητικό και πνευματικό επίπεδο;
«Με τον Φάκου ήμασταν ένα πολύ δυνατό δίδυμο. Σε κάθε περίπτωση, η Ρεάλ συνεχίζει να είναι μια σπουδαία ομάδα. Είναι μια τεράστια απώλεια όμως οφείλαμε να προσαρμοστούμε. Είμαστε η Ρεάλ Μαδρίτης, Είμαστε μια ομάδα που έχει πολλούς παίκτες που θα μπορούσαν να είναι σταρ σε οποιαδήποτε ομάδα. Δεν έχουμε τον Φάκου όμως έχουμε τον Νίκο Λαπροβίτολα, πολλούς παίκτες που μπορούν να βγουν MVP σε οποιαδήποτε ομάδα. Ο Φάκου αγαπάει πολύ τη Ρεάλ Μαδρίτης, τον αγαπάμε και εμείς όμως συνεχίζουμε την πορεία μας».

Ζούσες στο Πράσινο Ακρωτήρι και στα 17, σου έδωσαν την ευκαιρία να παίξεις μπάσκετ; Πως έγινε;
«Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο ή όχι. Ήμουν μπροστά στην πόρτα στο σπίτι της γιαγιάς μου. Πρακτικά χωρίς μέλλον στο μπάσκετ, χωρίς τίποτα. Η μητέρα μου είχε ένα μικρό μαγαζί. Κάποια μέρα, λοιπόν ένας άγνωστος κύριος με ρώτησε αν θέλω να παίξω μπάσκετ. Μου είπε να εγκαταλείψω το ποδόσφαιρο, ότι είμαι πολύ ψηλός και πρέπει να παίξω μπάσκετ! Μου ζήτησε να βγω μια φωτογραφία δίπλα σε έναν... κανονικό άνθρωπο. Η φωτογραφία έφτασε στος Λας Πάλμας και τα υπόλοιπα είναι ιστορία».

Θα ήθελα τη γνώμη σου για τον Παναθηναϊκό. Τους έχεις αντιμετωπίσει πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια. Πως εξηγείς τη θέση του στη βαθμολογία φέτος;
«Η θέση αυτή δεν είναι φυσιολογική για αυτή την ομάδα. Ο Παναθηναϊκός είναι μια παραδοσιακή ομάδα στην EuroLeague, που πρέπει να τη σεβόμαστε πάντα. Ξέρουμε ότι είναι μια μεταβατική χρονιά, κι έτσι είναι χαμηλά στη βαθμολογία. Είναι κάτι που συμβαίνει στον αθλητισμό. Ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει... Είναι μια μεγάλη ομάδα και τη σέβομαι πολύ».

Δεν θα δούμε και το ματς απ με τον Παπαγιάννη, δεν ταξιδεύει… Φαντάζομαι είναι και για σένα ασυνήθιστο να παίζεις κόντρα σε αντιπάλους με το ίδιο ύψος.
«Πάντα μου αρέσει να παίζω κόντρα στον Παπαγιάννη! Ευχαριστιέμαι αυτά τα παιχνίδια. Όταν ήμασταν στις ΗΠΑ, παίζαμε και οι δυο στη G-League (σ.σ. 2016-17, Ρένο Μπίγκχορνς - Ράπτορς 905). Είναι άσχημο που είναι τραυματίας, κάνει μεγάλη χρονιά, βοηθάει πολύ την ομάδα του»

Τι προτιμάς; Ένα ωραίο κάρφωμα ή ένα εντυπωσιακό μπλοκ;
«Αυτό είναι δύσκολο... Νομίζω ότι προτιμώ ένα ωραίο κάρφωμα».