Χίμκι – Μπάγερν 93-95: Άλμα οκτάδας με υπογραφή Γκιστ και Ουάιλερ Μπαμπ! (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Χίμκι – Μπάγερν 93-95: Άλμα οκτάδας με υπογραφή Γκιστ και Ουάιλερ Μπαμπ! (vid)
Με τον Τζέιμς Γκιστ να πραγματοποιεί ένα από τα καλύτερα ματς της καριέρας του στην EuroLeague (19π., 8ριμπ., 3ασ.) και τον Ουάιλερ Μπαμπ να κάνει ρεκόρ καριέρας (25π., 8ριμπ., 5ασ.) η Μπάγερν πέρασε από την έδρα της Χίμκι (95-93) και παρέμεινε σε τροχιά οκτάδας!

Θα πει κάποιος ότι η Χίμκι είχε απουσίες. Ναι, είχε. Απουσίαζαν οι Μπούκερ, Μίκι και Βιάλτσεφ, ενώ όπως είναι γνωστό έχουν αποτελέσει εδώ και καιρό παρελθόν οι Μονρό και Γερέμπκο. Όμως απουσίες είχε και η Μπάγερν από τη στιγμή που απουσίαζαν οι Λούτσιτς, Ντζέντοβιτς, Σίσκο και Αμάιζε με αποτέλεσμα ο Τρινκιέρι να έχει πολύ μικρό rotation στα περίχωρα της Μόσχας.

Και... τι μ' αυτό; Είχε Τζέιμς Γκιστ από τα παλιά! Ο Αμερικανός, άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού, εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τις απουσίες των γηπεδούχων στο «ζωγραφιστό» και φρόντισε να γίνει το «αφεντικό» της ρακέτας για τη νίκη της Μπάγερν κόντρα στην Χίμκι με 95-93. Με αυτή τη νίκη η Μπάγερν έφτασε στο 13-9 και... δεν έκανε το χατίρι στον Ολυμπιακό που ποντάρει σε ήττες της.

Ο Γκιστ αγωνίστηκε 27 λεπτά και μέτρησε 19 πόντους έχοντας 8/9 δίποντα, 3/5 βολές, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 τάπα και κανένα απολύτως λάθος! Από τη στιγμή που είχε τον Ουάιλερ Μπαμπ σε τρομερό βράδυ (25π., 4/7δίπ., 4/6., 6/7β., 8 ριμπ., 5ασ.) και τον Ρέινολντς να έκανε τα πάντα σωστά (17π., 6ριμπ.) κατάφερε να φτάσει στην τελική επικράτηση και να αφήσει την Χίμκι του Αλεξέι Σβεντ (32π., 11ασ.) για 70η μέρα χωρίς νίκη στην EuroLeague.

Το ματς

Το ξεκίνημα του αγώνα ήταν εφάμιλλο με την φετινή κατάταξη των δύο ομάδων στην EuroLeague. Για ένα δεκάλεπτο η Χίμκι έκανε τα περισσότερα πράγματα... λάθος, ενώ η Μπάγερν είχε υπομονή στην επίθεση, έπαιζε επιθετική άμυνα και κάπως έτσι μπόρεσε να προηγηθεί από νωρίς με 12-2 και ουσιαστικά να πάρει τα ηνία του αγώνα στα χέρια της. Μπορεί η ρωσική ομάδα να βρήκε επιθετικές λύσεις αλλά από τη στιγμή που η άμυνά της «έμπαζε» από παντού έδωσε την ευκαιρία στην Μπάγερν να κλείσει την πρώτη περίοδο στο +11 (26-15).

Όμως στη συνέχεια το σκηνικό άλλαξε. Η κάκιστη άμυνα του πρώτου δεκαλέπτου δεν εμφανίστηκε στη συνέχεια, ενώ ο Αλεξέι Σβεντ άρχισε να γίνεται πιο ομαδικός και να εκμεταλλεύεται σωστά τους συμπαίκτες του στην επίθεση. Αργά, αλλά σταθερά, οι γηπεδούχοι πραγματοποίησαν επιμέρους 23-11 και πήραν για πρώτη φορά το προβάδισμα με 38-37 στο 17' με αποτέλεσμα να φέρουν το ματς και πάλι από την αρχή.

Ο Σβεντ είχε 16 πόντους αλλά ήταν άστοχος (2/11 σουτ, 12/12 βολές) αλλά είχε μοιράσει 6 ασίστ. Ζάιτσεφ (7π. 3κλ.) και Μπέρτανς (6π., 2/2τρ.) τον ακολούθησαν σε απόδοση ενώ από την Μπάγερν ο... γνώριμος Τζέιμς Γκιστ είχε πετύχει 11 πόντους με 5/5 δίποντα και 1/2 βολές, ενώ ο Τζέιλεν Ρέινολντς μετρούσε από τη πλευρά του άλλους 9 πόντους. Οι γηπεδούχοι είχαν 8/16 δίποντα, 5/18 τρίποντα (!) 13/14 βολές, ενώ οι φιλοξενούμενοι 13/23 δίποντα, 3/5 τρίποντα και 9/10 βολές.

Η Μπάγερν ξεκίνησε στο δεύτερο ημίχρονο με σερί 6-0 και στάθηκε αρκετό για της δώσει το momentum του αγώνα και να κρατήσει σταθερά το προβάδισμα στο σκορ. Ο Τζέιμς Γκιστ συνέχιζε... ακάθεκτος, ο Ρέινολντς τον ακολουθούσε, ενώ από τη στιγμή που ανέβασε και ο Ζίπσερ περισσότερο την απόδοσή του βρέθηκε και στο +8 (69-61). Ήταν η στιγμή που όλα έδειχναν ότι η Χίμκι θα... παραδόσει τα όπλα. Αμ, δε! Τα τρίποντα των Τίμα και Μπέρτανς επανέφεραν τους Ρώσους στο παιχνίδι, ενώ με ένα «γκολ φάουλ» στο τέλος του Βορόνοφ πήραν το προβάδισμα με 75-73 στο 30'!

Έκτοτε το ματς έγινε... αίμα και άμμος! Ο Ουάιλερ Μπαμπ είχε πάρει τη σκυτάλη στο σκοράρισμα και με προσωπικό ρεκόρ καριέρας ήταν εκείνος που προσπαθούσε να κρατήσει την Μπάγερν μέσα στο ματς. Από τη μία ο Σβεντ «γέμιζε» την στατιστική του (αν και και σε γενικές γραμμές δεν ήταν εύστοχος) ενώ από την άλλη ο Νικ Ουάιλερ Μπαμπ έκανε το ματς της ζωής του στην EuroLeague. Με προσωπικές ενέργειες «διέλυσε» το προηγούμενο ρεκόρ καριέρας του (σ.σ. ήταν 16 πόντοι κόντρα στην Ζάλγκιρις στις 23/12/2020) και έβαλε το κερασάκι στην τούρτα της νίκης της Μπάγερν μέσα στη Ρωσία.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: H Μπάγερν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την αδυναμία της Χίμκι (ελέω των απουσιών) κοντά στο καλάθι και «χτύπησε» στο «ζωγραφιστό». Πήρε 44 προσπάθειες για δίποντο και με ποσοστό με ποσοστό στο 55%, είχε καλά νούμερα στα τρίποντα (47%) ενώ κυριάρχησε και στα ριμπάουντ με 14 περισσότερα (42-28).

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Οι Νικ Ουάιλερ Μπαμπ (25π., 8ριμπ., 5ασ., 2 κλ., 1ταπ. 1λ.) και Τζέιμς Γκιστ (19π., 8ριμπ., 3ασ., 1ταπ.) ήταν «όλα τα λεφτά» για την γερμανική ομάδα.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Τζέιλεν Ρέινολντς ήταν το καλύτερο supporting cast με 17 πόντους, 6/7 δίποντα, 5/5 βολές, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα, 2 τάπες, 4 λάθη.

ΣΗΜΕΙΟ – ΚΛΕΙΔΙ: Το ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου όταν η Μπάγερν επέστρεψε και πάλι στο ματς και πήρε τα ηνία στο ματς,

ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕ: Μόνο ο Σαράποφ ο οποίος αγωνίστηκε ελάχιστα.

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: To εμφατικό κάρφωμα του Τζέιμς Γκιστ στο πρώτο ημίχρονο, μετά από εξαιρετική ομαδική δουλειά των συμπαικτών του να «σπάσουν» το full court press της Χίμκι για το κλέψιμο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, ο Σίλεϊ έδωσε την μπάλα την σωστή στιγμή στον Αμερικανό και εκείνος τελείωσε εντυπωσιακά τη φάση.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Χίμκι τα 21 άστοχα τρίποντα και -14 ριμπάουντ, ενώ η Μπάγερν τα 14 λάθη της.

Τα δεκάλεπτα: 15-26, 44-44, 75-73, 93-95

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.