EuroLeague: Οι εξηγήσεις για τη φετινή αποτυχία της Χίμκι

Γιάννης Σταυρουλάκης
EuroLeague: Οι εξηγήσεις για τη φετινή αποτυχία της Χίμκι
Το gazzetta.gr ερμηνεύει το 2-18 της Χίμκι στην EuroLeague και βάζει στην εξίσωση την αποζημίωση του Κουρτινάιτις, τη μουρμούρα του Μονρό, τον… γάμο του Τίμα και τη ψυχοσύνθεση του Σβεντ.

Έπειτα από τη δέκατη συνεχόμενη φετινή ήττα της Χίμκι και έχοντας ξανά την αίσθηση πως οι αντίπαλοι είχαν παρασύρει τη ρωσική ομάδα στα σχοινιά, ο Ρίμας Κουρτινάιτις ζύγισε τα λόγια του ξεκαθαρίζοντας πως η προοπτική της παραίτησης δεν περνούσε από το μυαλό του. «Απλώς κάνω τη δουλειά μου. Η παραίτηση είναι η πιο εύκολη λύση… Στη ζωή μου δεν ψάχνω τον εύκολο δρόμο» τόνιζε ο Λιθουανός κόουτς έπειτα από την ήττα από τη Ζαλγκίρις στις 8 Ιανουαρίου. Εν τέλει, η συντριβή από την Εφές στην Κωνσταντινούπολη ήταν ο τελευταίος αγώνας του Κουρτινάιτις στην άκρη του πάγκου της Χίμκι σε μια εξουθενωτική σεζόν για τους Ρώσους, γεμάτη μαύρες μέρες και δίχως την παραμικρή προοπτική. Μια ομάδα εγκλωβισμένη στη χειρότερη δυνατή κατάσταση, γνωρίζοντας 18 ήττες σε 20 αγώνες, οι 12 εκ των οποίων συνεχόμενες. Μια ομάδα που στέκει αβάσταχτα βουβή στην τελευταία θέση της κατάταξης μολονότι διαθέτει στο ρόστερ της παίκτες top επιπέδου, πρώην NBAers και τον κορυφαίο εν ενεργεία Ρώσο μπασκετμπολίστα aka Αλεξέι Σβεντ, που αποτελεί παράλληλα έναν από τους πιο καλοπληρωμένους παίκτες στην EuroLeague. Μια ομάδα που έκανε all-in το περασμένο καλοκαίρι με αρχικό στόχο τη συμμετοχή στα playoffs όμως η τελευταία νίκη της χάνεται στις 17 Νοεμβρίου και εκείνο το 83-88 στην Αγία Πετρούπολη. Ο Κουρτινάιτις αποτελεί εδώ και λίγες μέρες παρελθόν από τη Χίμκι ωστόσο δεν είναι ο μόνος που ευθύνεται για τη φετινή εικόνα.

Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Ο ΚΟΥΡΤΙΝΑΪΤΙΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΙΜΚΙ

Μετά από την απόλυση του 60χρονου προπονητή, ο general manager της Χίμκι, Πάβελ Αστάκοβ υπενθύμισε τη βαθύτατη εκτίμηση του κλαμπ στον Κουρτινάιτις και την προσφορά του στην ανάπτυξη του οργανισμού, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «με εκείνον έχουν συνδυαστεί οι καλύτερες ημέρες της ιστορίας μας». Στο πρώτο πέρασμά του από τη Χίμκι, η ρωσική ομάδα κατέκτησε δυο φορές το EuroCup (2012 & 2015) ενώ παραμένει μέχρι σήμερα η μόνη που έσπασε την κυριαρχία της ΤΣΣΚΑ στη VTB League! Από το 2008, όταν διεξήχθη για πρώτη φορά η συγκεκριμένη λίγκα με τη συμμετοχή ομάδων από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η ΤΣΣΚΑ έχει κάνει το 10/11 (σ.σ. πέρσι δεν αναδείχτηκε πρωταθλητής εν μέσω πανδημίας), χάνοντας τον τίτλο μόνο το 2011 από τη Χίμκι. Παρ’ όλα αυτά, η συμβολή του Κουρτινάιτις δεν περιορίζεται μόνο στους τίτλους αφού ήταν εκείνος που κράτησε όρθια την ομάδα στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας όταν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και οι παίκτες ήταν απλήρωτοι για μήνες! Ο Λιθουανός ήταν εκείνος ουσιαστικά που ζητούσε από τους παίκτες του να μείνουν ενωμένοι, προσεγγίζοντας τους χορηγούς και τον κυβερνήτη των Περιχώρων της Μόσχας, ζητώντας τους να βοηθήσουν την ομάδα. Παρεμπιπτόντως, στην κουλτούρα των Ρώσων υπάρχει απεριόριστος σεβασμός στους πρωταθλητές κι εν προκειμένω ο Κουρτινάιτις ήταν μέλος της ΕΣΣΔ που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ, το 1988. Ουσιαστικά ήταν εκείνος που βοήθησε τη Χίμκι να επιβιώσει στην πρώτη θητεία του (2011-16).

ΤΟ ΜΠΑΤΖΕΤ, ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ 900.000 ΕΥΡΩ ΚΑΙ Η ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Εκτός γηπέδων, ο Κουρτινάιτις είναι ένας εγκάρδιος, ζεστός και ευγενικός άνθρωπος. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στη Ρωσία, είναι ο πιο δημοσιογραφικός κόουτς, αποφεύγοντας τα κλισέ και τις αερολογίες, λέγοντας τα πράγματα με το όνομά τους και δίχως να διστάσει να εκφράσει τις απόψεις του. Επίσης, ήταν ο λόγος που η Χίμκι αύξησε το μπάτζετ της από τη στιγμή που επέστρεψε στα μέσα της σεζόν 2018-19 ως αντικαταστάτης του Γιώργου Μπαρτζώκα μετά από τη ξαφνική απομάκρυνση του Έλληνα προπονητή. Ήταν εκείνος που έπεισε την ομάδα και τους χορηγούς της να ρίξουν μεγάλα ποσά στις μεταγραφές. All in ή τίποτα! «Βάζω τους πιο υψηλούς στόχους και χρειάζομαι χρήματα για να τα καταφέρω». Η ανανέωση του Αλεξέι Σβεντ και οι προσθήκες παικτών την τελευταία διετία όπως ο Τίμα, ο Μίκι, ο Γιόβιτς και ο Μονρό ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων και των επαφών του Κουρτινάιτις. Όσον αφορά την αποχώρησή του, η αποζημίωση ήταν ένα ζήτημα. Ο Λιθουανός είχε υπογράψει το μεγαλύτερο συμβόλαιο της καριέρας του. Σύμφωνα με πληροφορίες άγγιζε τις 900.000 ευρώ μόνο για τον ίδιο, ξέχωρα για το υπόλοιπο σταφ. Περίπου δηλαδή 1.7 εκατομμύρια ευρώ πέρσι και φέτος. Εφόσον, λοιπόν η Χίμκι αποφάσιζε να τον απολύσει, κάτι που εν τέλει έπραξε, έπρεπε να του καταβάλει όλο το υπόλοιπο του φετινού συμβολαίου του! Όπως μάλιστα αναφέρουν για τη ρωσική ομάδα, εφόσον απολύσει κάποιον, θα του καταβάλει και το τελευταίο σεντ της αποζημίωσης.

ΤΗ ΓΟΝΑΤΙΣΑΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ COVID-19

Πριν από την οριστική διακοπή της σεζόν στην EuroLeague λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η Χίμκι είχε ρεκόρ 13-15 και βρισκόταν στην 7η θέση της κατάταξης ενώ είχε νικήσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στη VTB League. Με στόχο, λοιπόν να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε πέρσι, ο Κουρτινάιτις κράτησε τον περσινό κορμό και απέκτησε κάποιους σημαντικούς παίκτες όπως ο Γκρεγκ Μονρό κι εν συνεχεία ο ΜακΚόλουμ. Πίστεψε ότι οι παίκτες του είχαν ήδη καλή χημεία από πέρσι και θα συνέχιζαν την καλή πορεία όμως τα προβλήματα εμφανίστηκαν από την preseason. Οι Ρώσοι δήλωσαν συμμετοχή σε τουρνουά στην Τουρκία απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους όμως οι αγώνες ακυρώθηκαν λόγω κορονοϊού και υποχρεώθηκαν να αντιμετωπίσουν ομάδες χαμηλού επιπέδου. Ακολούθησαν οι τραυματισμοί (Σβεντ, Τίμα κλπ) και ο Covid-19 που… γονάτισαν τη Χίμκι, υποχρεώνοντας την να παίξει με 7 παίκτες από την πρώτη ομάδα στην εκκίνηση της σεζόν. Ταξίδεψε στην Ισπανία για τους αγώνες κόντρα στη Ρεάλ και τη Βαλένθια με νεαρούς παίκτες ενώ ήταν η μεγάλη χαμένη με την υπόθεση του 20-0 που στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με την αναβολή των αγώνων, εφόσον κάποια ομάδα δεν είχε να παρατάξει μίνιμουμ οκτώ παίκτες.

Η ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ ΤΟΥ ΜΟΝΡΟ ΚΑΙ Ο… ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΤΙΜΑ

Η Χίμκι άρχισε να μετράει συνεχόμενες ήττες στη διοργάνωση και οι παίκτες έπαψαν να είναι χαρούμενοι. Η αυτοπεποίθηση ήταν στο ναδίρ και κάποιοι μάλιστα άρχισαν να αμφισβητούν τον Ρίμας Κουρτινάιτις με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Γκρεγκ Μονρό. Σύμφωνα, μάλιστα με πληροφορίες, ο πρώην NBAer είχε επεισόδιο στα αποδυτήρια με τον Λιθουανό προπονητή. Για την ακρίβεια, του είπε κάτι άσχημο μπροστά στην υπόλοιπη ομάδα, ραγίζοντας το γυαλί στη συνεργασία τους. Η πλευρά του Κουρτινάιτις μάλιστα κατηγορεί τον Μονρό ότι έστρεψε τους Αμερικανούς της Χίμκι εναντίον του, χαλώντας το κλίμα στα αποδυτήρια και για αυτό ήθελε να τον «κόψει»! Εξάλλου, το περασμένο καλοκαίρι ο Γιάνις Τίμα ήταν κεντρικό πρόσωπο στα περιοδικά στη Ρωσία για τον γάμο του με τη Ρωσίδα τραγουδίστρια Άνα Σεντόκοβα -των 5.2 εκατομμυρίων followers στο Instagram κάτι που δεν άρεσε ιδιαίτερα στον Αλεξέι Σβεντ! Και μέσα σε όλα, ο Γιόνας Γερέμπκο σηκώθηκε κι έφυγε από τη Ρωσία δίχως να ενημερώσει κανέναν στην ομάδα! Ο Κουρτινάιτις είχε χάσει κάθε έλεγχο και η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη.

ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΗΤΑΝ ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ… ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΣΒΕΝΤ

Δεν υπάρχει τρόπος ώστε να μπει χαλινάρι στο παιχνίδι του Αλεξέι Σβεντ. Ο Ρώσος γκαρντ θα κάνει το παιχνίδι του επειδή ακριβώς είναι πάνω από την ίδια την ομάδα και τον οργανισμό. Εφόσον, λοιπόν θέλει να είναι ανταγωνιστική απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Χίμκι καλείται να πληρώσει πολλά χρήματα ώστε να προσελκύσει μεγάλους σταρ. Κρατώντας τον Σβεντ, μπορεί να κομπάζει ότι έχει στο ρόστερ της τον κορυφαίο εν ενεργεία Ρώσο μπασκετμπολίστα, δίνοντάς του παράλληλα απόλυτη ελευθερία. Το περασμένο καλοκαίρι ο Κουρτινάιτις και η Χίμκι έριξαν στο τραπέζι το ζήτημα του νέου συμβολαίου του Σβεντ που έληγε. Ο Κουρτινάιτις πάντα πίστευε τον Σβεντ, έναν παίκτη που η απόδοσή του στο γήπεδο και η διάθεσή του για άμυνα εξαρτώνται από την ψυχοσύνθεση του! Από τη διάθεσή του τη μέρα του αγώνα! Όπως λένε οι συμπατριώτες του, όταν είναι χαρούμενος θα μαρκάρει. Όταν δεν νιώθει καλά, δεν θα παίξει άμυνα και θα δοκιμάσει… τρελά σουτ. Ο Κουρτινάιτις επέμεινε στην παραμονή του, τονίζοντας πως ο οργανισμός έχει ανάγκη έναν παίκτη σαν αυτόν. «Ανανεώστε τον χωρίς αμφιβολία» ήταν η εισήγησή του. Το χειρότερο κομμάτι της υπόθεσης είναι ότι ο Σβεντ δεν πίστεψε ποτέ τόσο πολύ τον Κουρτινάιτις. Την ίδια στιγμή, άλλοι ξένοι παίκτες ήταν σοκαρισμένοι με την ελευθερία κινήσεων που έχει ο Σβεντ στο… βασίλειό του.