Παναθηναϊκός: 2η καλύτερη άμυνα ημιχρόνου, κορυφαία επίδοση στις ασίστ!

Παναθηναϊκός: 2η καλύτερη άμυνα ημιχρόνου, κορυφαία επίδοση στις ασίστ!

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: 2η καλύτερη άμυνα ημιχρόνου, κορυφαία επίδοση στις ασίστ!
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έφτασε σε μια σημαντική, από ψυχολογικής άποψης, νίκη κόντρα στη Βιλερμπάν και υπήρχε... διπλή εξήγηση που αποτυπώθηκε από δύο εξαιρετικές επιδόσεις.

Οι Αμερικανοί συνηθίζουν να λένε ότι «η επίθεση κόβει τα εισιτήρια, ενώ η άμυνα φέρνει νίκες και πρωταθλήματα». Γι' άλλη μια φορά ο... άγραφος, αυτός, κανόνας ήρθε και βρήκε εφαρμογή στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τη Βιλερμπάν.

Η νίκη των «πρασίνων» με 88-71 απέναντι στη γαλλική ομάδα (η οποία παρεμπιπτόντως τον είχε φιλοδωρήσει με 97 πόντους στο παιχνίδι του α' γύρου στο «Astroballe» της Λιόν!) προήλθε -κυρίως- χάρη στην εξαιρετική αμυντική επίδοση του δευτέρου ημιχρόνου. Αν και στο πρώτο μισό του ματς οι «πράσινοι» έδειξαν χαλαρότητα και επέτρεψαν πολλά εύκολα καλάθια (κάτι... σύνηθες φέτος αν δούμε καθένα από αυτά τα ματς ξεχωριστά) στη συνέχεια φρόντισαν να γίνουν σκληροί στην άμυνα προκειμένου να ανοίξουν τον δρόμο για την τελική -και εύκολη όπως αποδείχθηκε- επικράτηση.

Οι 29 πόντοι που δέχθηκε ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο μέρος του ματς ισοδυναμούν με την δεύτερη καλύτερη αμυντική επίδοση ενός ημιχρόνου από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν! Για να το κάνουμε και πιο... πενηνταράκια, το «τριφύλλι» δέχθηκε 18 πόντους στην 3η περίοδο και μόλις 11 στην τελευταία. Αποτέλεσμα; Να πραγματοποιήσει επιμέρους 43-29 στο μισό του αγώνα και να φτάσει στην τελική επικράτηση.

Αντίστοιχα η πρώτη καλύτερη αμυντική επίδοση του Παναθηναϊκού σ' ένα ημίχρονο ήταν εκείνη της προπερασμένης εβδομάδας στο Βελιγράδι. Τότε που είχε δεχθεί 26 πόντους από τον Ερυθρό Αστέρα, αλλά σε αντίθεση με το ματς του ΟΑΚΑ, δεν είχε λειτουργήσει τίποτα σωστό στην επίθεση με αποτέλεσμα το σκορ του 3ου δεκαλέπτου να είναι 9-9! Ουσιαστικά δεν είχε εξαργυρώσει την καλή άμυνα με την καλή επίθεση και κάπως το σκορ του β' ημιχρόνου ήταν 34-26 το οποίο ωστόσο δεν είχε καλύψει το -11 από το καταστροφικό -τότε- πρώτο ημίχρονο.

Κάτι που έκανε στο ματς με την Βιλερμπάν και αποτυπώθηκε εμφατικά στο φύλλο της στατιστικής! Οι «πράσινοι» μοίρασαν 23 ασίστ στο σύνολο, αριθμός που ισοδυναμεί με την καλύτερή τους βραδιά στην φετινή EuroLeague. Την ώρα που δεν υπάρχει ο «κλασσικός άσος» στον Παναθηναϊκό κατάφεραν να βρουν 23 έτοιμα καλάθια ύστερα από «δημιουργία». Ποτέ άλλοτε φέτος δεν είχαν φτάσει σε αυτό το νούμερο και είχαν να επιδείξουν τις 22 ασίστ στην Βαρκελώνη (σ.σ. αλλά με ματς που κρίθηκε στην παράταση) και τις 21 ασίστ σε τρία διαφορετικά ματς και δη με Άλμπα, Μπάγερν και Ζενίτ την περασμένη εβδομάδα).

ΟΙ 10 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΕ ΗΜΙΧΡΟΝΑ
ΜΑΤΣΕΠΙΔΟΣΗ
1. Ερυθρός Αστέρας - Παναθηναϊκός 74-7126 πόντοι στο β' ημίχρονο
2. Παναθηναϊκός - Βιλερμπάν 88-7129 πόντοι στο β' ημίχρονο
3. Παναθηναϊκός - Φενέρμπαχτσε 82-6830 πόντοι στο α΄ ημίχρονο
4. Παναθηναϊκός - Άλμπα Βερολίνου 92-6932 πόντοι στο α' ημίχρονο
5. Παναθηναϊκός - Ρεάλ Μαδρίτης 93-9733 πόντοι στο α' ημίχρονο
6. Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 71-7834 πόντοι στο β' ημίχρονο
7. Παναθηναϊκός - Μπάγερν Μονάχου 83-7635 πόντοι στο α' ημίχρονο
8. Αρμάνι Μιλάνο - Παναθηναϊκός 77-8035 πόντοι στο β' ημίχρονο
9. Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός 97-8936 πόντοι στο α' ημίχρονο
10. Παναθηναϊκός - Αναντολού Εφές 77-8036 πόντοι στο α' ημίχρονο

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΕΤΙΝΕΣ ΒΡΑΔΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΙΣ ΑΣΙΣΤ