Η απόλυτη εξάρτηση του Ερυθρού Αστέρα από τον Τζόρνταν Λόιντ

Η απόλυτη εξάρτηση του Ερυθρού Αστέρα από τον Τζόρνταν Λόιντ

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η απόλυτη εξάρτηση του Ερυθρού Αστέρα από τον Τζόρνταν Λόιντ
Η Euroleague Greece βάζει κάτω τους αριθμούς και εξηγεί γιατί ο Ερυθρός Αστέρας είναι απόλυτα εξαρτημένος από τον Τζόρνταν Λόιντ.

Οι επιδόσεις του Ερυθρού Αστέρα στη φετινή Euroleague απέχουν αρκετά από αυτό που είχαν φανταστεί στον σύλλογο του Βελιγραδίου. Το περασμένο καλοκαίρι δεν έγιναν ισχυρές επενδύσεις, επιλέχθηκαν παίκτες με έντονη φιλοδοξία διάκρισης στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και δίχως ιδιαίτερη εμπειρία, αναλαμβάνοντας παράλληλα το ρίσκο της περίστασης.

Η εντυπωσιακή αρχή (σ. σ. τρεις νίκες σε πέντε αγώνες) μάλλον καλλιέργησε ελπίδα για κάτι σπουδαιότερο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, η συνέχεια όμως περιλάμβανε κάτι εντελώς διαφορετικό καθώς σε σύνολο δεκαέξι αγώνων περιορίστηκαν στις πέντε νίκες. Υπό αυτές τις συνθήκες αποφασίστηκε η απομάκρυνση του Σάσα Ομπράντοβιτς από την τεχνική ηγεσία και η επιστροφή του Ντέγιαν Ράντονιτς. Το μέλλον θα δείξει αν ο Ερυθρός Αστέρας θα αλλάξει την αγωνιστική εικόνα του κι αν θα πάψει να εξαρτάται (κυρίως) από έναν παίκτη. Τον Τζόρνταν Λόιντ.

Κάθε ομάδα έχει τον ηγέτη της, αλλά ο Ερυθρός Αστέρας είναι ίσως η μοναδική που εξαρτάται σε τόσο μεγάλο βαθμό από έναν παίκτη. Στα… γενικά στατιστικά στοιχεία, ο Αμερικανός αναλαμβάνει το 22.6% των προσπαθειών του συνόλου και προσφέρει το 23.3% των πόντων. Μεγαλύτερη αξία έχει όμως να σταθεί κανείς στους αριθμούς του στις πέντε νίκες απέναντι σε Μπασκόνια, Βιλερμπάν, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αρμάνι Μιλάνο και Βαλένθια. Στα συγκεκριμένα παιχνίδια ο Τζόρνταν Λόιντ είχε 25.4 πόντους κατά μέσο όρο και σούταρε με 60% στα δίποντα (27/45) και 51.6% στα τρίποντα (16/31). Μάλιστα στα τρία πρώτα σημείωσε κατ’ αντιστοιχία το 33.3%, 32.5% και 36% των πόντων της ομάδας του!

Η σχέση εξάρτησης δεν αναδεικνύεται μόνο στις νίκες αλλά και στις ήττες. Αυτές είναι έντεκα στον αριθμό και ο Αμερικανός μπορεί να σημείωσε περί των 15 πόντων ανά αγώνα, αλλά τα ποσοστά ευστοχία του ήταν απογοητευτικά. Ειδικά στο μακρινό σουτ όπου περιορίστηκε στο πενιχρό 24.2%, υπάρχει δηλαδή ποσοστιαία απόσταση (τουλάχιστον) 27 μονάδων σε σχέση με το ποσοστό του στις νίκες. Η απόκλιση είναι μικρότερη στα σουτ εντός παιδιάς (44.7%) αλλά και η διαφορά των (σχεδόν) δεκαέξι ποσοστιαίων μονάδων δεν είναι μικρή.

Μια ομάδα δεν μπορεί να αλλάξει πολλά στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, ειδικά όταν δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ριζοσπαστικές αλλαγές στο ρόστερ, αλλά αυτό το… do or die που υπάρχει σ’ αυτή τη σχέση αν μη τι άλλο δεν είναι παραγωγικό για τον Ερυθρό Αστέρα. Κι αυτό δεν αφορά τόσο τον Τζόρνταν Λόιντ ο οποίος πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν του στην Euroleague και ανταποκρίνεται στον ρόλο του ηγέτη, όσο στην ανάγκη που αναδεικνύεται για την εύρεση κι άλλων πρωταγωνιστών ούτως ώστε να έρθει το αποτέλεσμα.

Γι’ αυτόν τον λόγο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο αγώνας με τον Παναθηναϊκό. Όπως σημειώθηκε από τον Ερυθρό Αστέρα, ο Τζόρνταν Λόιντ αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού και δεν θα είναι στη διάθεση του τεχνικού επιτελείου, οπότε έχει αξία να δει κανείς την αντίδραση της σερβικής ομάδας δίχως την παρουσία του φυσικού ηγέτη της.