EuroLeague: Η σεζόν χωρίς πρωταθλητή και το… παράπονο του Αταμάν

Gazzetta team
EuroLeague: Η σεζόν χωρίς πρωταθλητή και το… παράπονο του Αταμάν
Για πρώτη φορά από το 1958, όταν δηλαδή θεσμοθετήθηκε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, δεν αναδείχτηκε πρωταθλητής στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και το gazzetta.gr καταγράφει το χρονικό της οριστικής διακοπής της περσινής σεζόν στην EuroLeague.

Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας απόφασης έφτασε στο τέλος του το μεσημέρι της 25ης Μαΐου 2020. Η πρόταση του Προέδρου και Εκτελεστικού Διευθυντή της EuroLeague Basketball, Τζόρντι Μπερτομέου να ακυρωθεί η σεζόν 2019-20 επικυρώθηκε στη ψηφοφορία των 11 ομάδων με το κλειστό συμβόλαιο. Η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση τερματίστηκε οριστικά εν μέσω πανδημίας και η απόφαση ελήφθη για λόγους προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των αθλητών, των ομάδων, των φιλάθλων και εν γένει, όλων των άμεσα εμπλεκόμενων.

Μάλιστα για πρώτη φορά από το 1958, όταν δηλαδή θεσμοθετήθηκε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, δεν αναδείχτηκε πρωταθλητής στο ευρωπαϊκό μπάσκετ! Η EuroLeague Basketball εξέτασε κάθε δυνατή επιλογή προκειμένου να αποφύγει την οριστική διακοπή όμως οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στο πρώτο κύμα της έξαρσης του κορονοϊού καθιστούσαν αδύνατη τη συνέχεια των αγωνιστικών υποχρεώσεων.

Η αγωνιστική περίοδος διεκόπη αρχικώς μετά από το διήμερο 5-6 Μαρτίου και τη διεξαγωγή των αναμετρήσεων της 28ης αγωνιστικής. Ο Παναθηναϊκός είχε γνωρίζει την εντός έδρας ήττα από την ΤΣΣΚΑ με 97-66 ενώ ο Ολυμπιακός είχε ηττηθεί στην Κωνσταντινούπολη από την Αναντολού Εφές με 91-79. Παρεμπιπτόντως, στην κορυφή της κατάταξης δέσποζε η Εφές που παρουσίασε τρομακτική συνέπεια μέσα στη σεζόν. Γι’ αυτόν, ακριβώς τον λόγο ο Εργκίν Αταμάν έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη αδικία στην ιστορία του αθλητισμού, φέρνοντας ως παραδείγματα το ΝΒΑ και τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις στην Ευρώπη:

«Η Εφές είναι μια από τις ομάδες που υπέστη τη μεγαλύτερη αδικία στην ιστορία του αθλητισμού! Ήμασταν δυο νίκες πάνω από τον πλησιέστερο αντίπαλο μας ενώ απέμεναν έξι αγώνες για το τέλος της κανονικής διάρκειας. Ήμασταν το μεγαλύτερο φαβορί για τον τίτλο. Εκείνη την περίοδο ήταν σωστό να σταματήσουμε προσωρινά τους αγώνες όμως δεν υπάρχει σοβαρός λόγος που η σεζόν τερματίστηκε οριστικά! Ειδικά από τη στιγμή που το ΝΒΑ και το ποδόσφαιρο συνεχίστηκαν. Έγινε μεγάλη αδικία! Δεν υπήρχε εγγύηση ότι θα ήμασταν πρωταθλητές αλλά αν χάναμε, θα έπρεπε να έχουμε χάσει στο γήπεδο».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η EuroLeague επισήμανε ότι ένας από τους βασικούς λόγους που πάρθηκε η απόφαση για οριστική διακοπή της σεζόν ήταν και η «προστασία» της επόμενης που ακολουθούσε καθώς και η τήρηση των προκαθορισμένων ημερομηνιών τέλεσης των αγώνων, με το εναρκτήριο τζάμπολ να ορίζεται έπειτα από 209 ημέρες από τη διακοπή, ήτοι για την 1η Οκτωβρίου. «Χωρίς αμφιβολία, ήταν η πιο δύσκολη απόφαση που είχαμε να πάρουμε στην εικοσαετή ιστορία μας» ανέφερε σχετικά ο Τζόρντι Μπερτομέου για τη σεζόν που έμεινε στη μέση.

Όσον αφορά το Final 4 που δεν έγινε… ποτέ στην Κολονία, η γερμανική πόλη θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία καθώς θα φιλοξενήσει την τελική φάση της διοργάνωσης το 2021.

Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ - 28η ΑΓΩΝ.

1. Αναντολού Εφές 24-4
2. Ρεάλ Μαδρίτης 22-6
3. Μπαρτσελόνα 22-6
4. ΤΣΣΚΑ Μόσχας 19-9
5. Μακάμπι 19-9
6. Παναθηναϊκός 14-14
7. Χίμκι 13-15
8. Φενέρμπαχτσε 13-15
9. Ζαλγκίρις Κάουνας 12-16
10. Βαλένθια 12-16
11. Ολυμπιακός 12-16
12. Αρμάνι Μιλάνο 12-16
13. Μπασκόνια 12-16
14. Ερυθρός Αστέρας 11-17
15. Βιλερμπάν 10-18
16. Άλμπα Βερολίνου 9-19
17. Μπάγερν Μονάχου 8-20
18. Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης 8-20

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ «ΑΙΩΝΙΩΝ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ