Κάσπι: «Εξαιρετικός ο Παπαγιάννης, δεν έχουμε φέτος την τύχη με το μέρος μας»

Γιώργος Κούβαρης
Κάσπι: «Εξαιρετικός ο Παπαγιάννης, δεν έχουμε φέτος την τύχη με το μέρος μας»
Λίγο πριν από το τζάμπολ του αγώνα με τον Παναθηναϊκό (22/12, 21:05) ο Όμρι Κάσπι μιλάει στο gazzetta.gr για τις ατυχίες της Μακάμπι φέτος, το «κόψιμο» από τους Ουόριορς πριν από τα playoffs του 2018 αλλά και για τους τραυματισμούς που τον ταλαιπώρησαν.

Φέτος είναι ο Ντένις Αβντίγια εκείνος που επιλέχθηκε στο draft του ΝΒΑ και ο οποίος ετοιμάζεται -πλέον- να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Και μάλιστα από εξαιρετικά... πλεονεκτική θέση, καθώς έγινε ο πρώτος Ισραηλινός που βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα της διαδικασίας.

Όμως εκείνος που είχε ανοίξει τον δρόμο στους συμπατριώτες του πριν από 11 χρόνια πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις στο καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη, δεν ήταν άλλος από τον Όμρι Κάσπι! Στο draft του 2009 ο 32χρονος (πια) φόργουορντ είχε επιλεγεί στο νούμερο «23» από τους Σακραμέντο Κινγκς και γινόταν ο πρώτος Ισραηλινός που «πατούσε» τα πόδια του στα παρκέ του ΝΒΑ.

Ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για τους συμπατριώτες του, αφού ακολούθησε ο Γκαλ Μέκελ ο οποίος ωστόσο δεν έγινε ποτέ draft, κάτι που δεν είχαν κάνει ούτε ο Ντορόν Σέφερ (σ.σ. συμπαίκτης του Ρέι Άλεν στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ εκείνη την περίοδο), ούτε ο Γιοτάμ Χαλπερίν, ούτε ο Ελιόρ Ελιγιάχου οι οποίοι με τη σειρά τους είχαν γίνει draft στον δεύτερο γύρο αλλά ουδέποτε έπαιξαν στο ΝΒΑ.

Βέβαια οι τραυματισμοί που αντιμετώπισε, στέρησαν από τον Κάσπι τη δυνατότητα να παραμείνει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αλλά το κυριότερο; Να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τίτλου το 2018 με τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, αφού η ομάδα αναγκάστηκε να τον αφήσει ελεύθερο λίγο πριν από τα playoffs προκειμένου να ενισχυθεί με άλλον παίκτη (σ.σ. Κουίν Κουκ).

Λίγο πριν από το τζάμπολ του αγώνα με τον Παναθηναϊκό (22/12, 21:05) για την 16η αγωνιστική της EuroLeague, ο Κάσπι μίλησε στο gazzetta.gr για εκείνη την περίοδο, έκανε ειδική αναφορά στους «πράσινους» και δη στον Παπαγιάννη, ενώ αναφέρθηκε και στους τραυματισμούς του, με αποτέλεσμα να χάσει σημαντικό έδαφος μετά και την επιστροφή του στην Μακάμπι έχοντας μείνει εκτός δράσης για έναν χρόνο.

«Δεν είχαμε την τύχη με το μέρος μας»

«Ακόμα βρίσκομαι σε στάδιο επιστροφής. Έμεινα έξω 11 μήνες, αλλά αν συνυπολογίσουμε ότι ήμουν και πριν εκτός, μιλάμε για 13 μήνες χωρίς μπάσκετ. Αυτή τη στιγμή δουλεύω στην φυσική μου κατάσταση και σιγά-σιγά προσπαθώ να επανέλθω έχοντας περιορισμό στον χρόνο συμμετοχής, ο οποίος ωστόσο θα αυξάνεται από παιχνίδι σε παιχνίδι. Και αυτό θα με βοηθήσει να βρω ρυθμό και να αγωνιστώ στο επίπεδο που πραγματικά μπορώ» σχολίασε ο Κάσπι για τη δική του προσπάθεια να επιστρέψει σε υψηλό επίπεδο και εξίσου δυνατός, ενώ αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η Μακάμπι έχει δώσει πολλά... ντέρμπι φέτος, φτάνει πολύ κοντά στις νίκες, αλλά έχει χάνει στο τέλος έχει χάσει τα περισσότερα παιχνίδια:

«Μία από τις αρχές που έχουμε από τον προπονητή είναι ότι η ομάδα παρουσιάζεται πάντα ανταγωνιστική μέχρι το τέλος. Απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο και σε οποιαδήποτε έδρα. Και αυτός είναι ένας λόγος που σχεδόν όλα μας τα παιχνίδια είναι τόσο κλειστά και κρίνονται στο τέλος. Δυστυχώς δεν ήταν η τύχη με το μέρος μας σε αυτά τα ματς και γνωρίσαμε κάποιες ήττες. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν είχαμε μαζί τους φιλάθλους μας αλλά από την άλλη ακόμα έχει μέλλον η σεζόν. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια μπροστά μας ώστε να παίξουμε καλύτερα και να επιστρέψουμε ξανά στο προσκήνιο.»

«Εξαιρετικός φέτος ο Παπαγιάννης»

Όσο για τον Παναθηναϊκό; Ένα όνομα του ήρθε στο μυαλό: «Ο Παναθηναϊκός πάντα παίζει σκληρά. Διαθέτει παίκτες που έχουν βρεθεί στο ΝΒΑ στο παρελθόν, όπως επίσης και τον Παπαγιάννη ο οποίος παίζει εξαιρετικά τη φετινή σεζόν και κάνει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός. Εμείς θα παίξουμε όπως γνωρίζουμε. Δυνατά στην άμυνα και θα προσπαθήσουμε να ελέγξουμε τον ρυθμό του ματς, να πάρουμε από νωρίς το πάνω χέρι στο σκορ και να πετύχουμε καλάθια στο ανοικτό γήπεδο. Πρέπει να είμαστε συνεπείς και στα 40 λεπτά του αγώνα.»

Πηγαίνοντας η κουβέντα στο ΝΒΑ, αναφέρθηκε στον συμπατριώτη του και πρώην συμπαίκτη του στην Μακάμπι, Ντένις Αβντίγια, ο οποίος επιλέχθηκε στο νούμερο «9» του draft από τους Ουάσινγκτον Ουίζαρντς: «Είμαι πολύ χαρούμενος για εκείνον. Θα αρχίσει να μαθαίνει τώρα και τον τρόπο παιχνιδιού του ΝΒΑ, ενώ στα ματς της preseason πήρε ήδη μια πρώτη γεύση. Εμείς θα τον παρακολουθούμε και πραγματικά του εύχομαι ό,τι καλύτερο.»

«Δεν περίμενα ότι ο Γιάννης θα μείνει στο Μιλγουόκι»

Με τον 32χρονο φόργουορντ γυρίσαμε τον χρόνο στον Απρίλιο του 2018 και λίγο πριν από την έναρξη των playoffs στο ΝΒΑ, όταν οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς αναγκάστηκαν να τον «κόψουν» λόγω τραυματισμού και στη θέση του να αποκτήσουν τον Κουίν Κουκ. Όπως αποδείχθηκε, ο Κάσπι δεν μπόρεσε να πανηγυρίσει ποτέ την κατάκτηση του πρωταθλήματος και εκείνος ακόμα και τώρα... προσπαθεί να το ξεχάσει: «Δεν το σκέφτομαι πια. Ήταν μια άτυχη στιγμή για μένα και αποτελεί μέρος του παιχνιδιού. Τραυματίστηκα, εκείνη την περίοδο η ομάδα ήθελε έναν point guard , κάτι το οποίο καταλαβαίνω απόλυτα. Όμως αυτά ανήκουν στο παρελθόν» ήταν η χαρακτηριστική του ατάκα.

Στα 10 χρόνια που βρέθηκε στο ΝΒΑ μέτρησε 588 ματς έχοντας 7,9 πόντους, 4 ριμπάουντ σουτάροντας με 45% εντός παιδιάς και 68% στις βολές. Ο ίδιος αγωνίστηκε μαζί με μεγάλους παίκτες του πρωταθλήματος, όπως οι Κάρι, Χάρντεν, Ντουράντ, Κάζινς, Ίρβινγκ: «Είναι όλοι τους διαφορετικές προσωπικότητες και διαφορετικά άτομα. Όμως αυτό που τους χαρακτηρίζει όλους είναι ότι πρόκειται για παίκτες που δουλεύουν πάρα πολύ. Και επιτυχία τους είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που έχουν κάνει. Επιπλέον διαθέτουν και απίστευτο ταλέντο οπότε μιλάμε για τον τέλειο συνδυασμό».

Όσο για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο; «Ο Γιάννης είναι απίστευτος. Ο χαρακτήρας του, η συμπεριφορά του, η δουλειά που κάνει. Σίγουρα είναι ένας από τους καλύτερους μη Αμερικανούς παίκτες που έχουν αγωνιστεί στο ΝΒΑ, αν όχι ο καλύτερος. Μου άρεσε πολύ που έμεινε στο Μιλγουόκι και δεν πήγε κάπου αλλού, αν και να πω την αλήθεια, περίμενα ότι θα φύγει. Θεωρώ ότι θα κερδίσει κάποια στιγμή το πρωτάθλημα. Είναι πάρα πολύ ανταγωνιστικός».