Ολυμπιακός: Αυτό συμβαίνει όταν προσεγγίζεις με λάθος τρόπο ένα παιχνίδι

Ολυμπιακός: Αυτό συμβαίνει όταν προσεγγίζεις με λάθος τρόπο ένα παιχνίδι

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ολυμπιακός: Αυτό συμβαίνει όταν προσεγγίζεις με λάθος τρόπο ένα παιχνίδι
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναλύει τους μπασκετικούς λόγους που η Βαλένθια νίκησε τον Ολυμπιακό και έχει λίγα λόγια για αυτούς που σήμερα βρίζουν τους ίδιους που αποθέωναν πριν 5 μέρες.

Η Euroleague φροντίζει σε τουλάχιστον δύο αναμετρήσεις κάθε αγωνιστική να μας θυμίζει πόσο αλλόκοτη διοργάνωση είναι. Πόσο απρόβλεπτη είναι.

Όσο πιο γρήγορα το κατανοήσουμε και το κάνουμε κτήμα μας, τόσο περισσότερο θα απολαμβάνουμε βραδιές σαν της προηγούμενης εβδομάδας σε Βαρκελώνη και Βελιγράδι και τόσο λιγότερο θα μας… χαλάνε βραδιές σαν την χθεσινή.

Πριν μπω σε αγωνιστικά «μονοπάτια» και σε μπασκετικά στοιχεία που έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξη της αναμέτρησης με την Βαλένθια, επιτρέψτε μου να εκφράσω μία σκέψη μου.

Οι ίδιοι παίκτες έπαιξαν την προηγούμενη εβδομάδα στο εντυπωσιακό 2/2. Οι ίδιοι με αυτούς που ηττήθηκαν χθες.

Ο Μπαρτζώκας ήταν προπονητής την περασμένη εβδομάδα, ο Μπαρτζώκας και χθες.

Δεν άλλαξε τίποτα, πέραν του αποτελέσματος.

Αντιθέτως σε αρκετό κόσμο παρατηρώ πως αλλάζει η άποψη του σε ατομικό επίπεδο αναλόγως με το αποτέλεσμα ΚΑΙ ΜΟΝΟ.

Από «παικταράς ο Σλούκας» στο «τζάμπα λεφτά δώσαμε».

Από «Σπανούλαρε μέχρι τα 40 σου θα τους γλεντάς» στο «Γέρασες, παράτα τα, δεν μπορείς».

Από «Κασπάροφ ο Μπαρτζώκας τον έδεσε τον Σάρας» στο «κάνε αλλαγές ρε Μπαρτζώκα, ήμαρτον».

Φυσικά και να κρίνετε τον κάθε έναν από τους πρωταγωνιστές αναλόγως με την απόδοσή του στο εκάστοτε παιχνίδι, αλλά μην γενικεύετε μία άποψη μηδενίζοντάς ή αποθεώνοντας.

Βήμα βήμα και στο τέλος ταμείο.

Η ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΕ ΑΝΕΤΑ

Η ισπανική ομάδα είναι η κορυφαία στην δημιουργία της Euroleague. Μέχρι και πριν το παιχνίδι στο ΣΕΦ οι παίκτες του Πορσανάου έδιναν 20.5 ασίστ σε κάθε αγώνα. Γενικά στην επίθεση εντυπωσιάζει ο τρόπος λειτουργίας της.

Πώς αντιμετωπίζεις μία τέτοια ομάδα και φυσικά δεν το έκαναν οι «ερυθρόλευκοι»;

Τους πιέζεις σωματικά και πνευματικά. Προσπαθείς να τους βγάλεις από την βολή τους. Προσπαθείς να τους κάνεις να μη νιώσουν άνετα. Προσπαθείς να τους βγάλεις από το πλάνο τους.

Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε τίποτα από τα παραπάνω. Η Βαλένθια σκόραρε εύκολα, σκόραρε όποτε ήθελε, όπως ήθελε και γενικά αισθάνθηκε υπερβολικά άνετα στο παρκέ.

Από πλευράς Ολυμπιακού δεν υπήρχε αμυντική προσήλωση, δεν υπήρχε επιθετικότητα στο πίσω μέρος του παρκέ.

Οι παίκτες της Βαλένθια έχουν πολύ μπάσκετ μέσα τους. Διάβαζαν τα πάντα και δεν αισθάνθηκαν την παραμικρή πίεση για να παρεκτραπούν από το πλάνο τους.

ΘΕΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Οι παίκτες του Ολυμπιακού μου φάνηκαν κουρασμένοι. Ενώ είχαν την διάθεση να προσπαθήσουν, τους έλειπε η βενζίνη.

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατάφεραν να ματσάρουν το επίπεδο ενέργειας των αντιπάλων τους.

Τα δύο ματς και τα ταξίδια της περασμένης εβδομάδας είναι μία αιτία.

Η απουσία του Κώστα Παπανικολάου αποδείχτηκε καθοριστική. Ο «Παπ» είναι ο ορισμός του παίκτη που προσφέρει ενέργεια ακόμη και μέσα από λάθη τακτικής που ενδεχομένως να κάνει στο παρκέ.

Δεν μπορώ να πιστέψω πως με τον Παπανικολάου υγιή, ο Ολυμπιακός θα δεχόταν 52 πόντους στο ημίχρονο.

Με τα «αν» όμως δεν κάνουμε δουλειά.

Η απουσία του Γιώργου Πρίντεζη επίσης έπαιξε ρόλο, ο ίδιος ο Πορσανάου το δήλωσε μετά το τέλος του παιχνιδιού.

Ο Χασάν Μάρτιν παίζει μόνος του τη θέση του σέντερ εδώ και πάρα πολλές αγωνιστικές για να μην πω από την έναρξη της σεζόν. Λογικό είναι το παιδί να κλατάρει λίγο.

Δυστυχώς ο Οκτάβιους Έλις μέχρι τώρα δεν θυμίζει το παραμικρό τον παίκτη που είδαμε πέρυσι σε εφτά αγώνες. Προσωπικά έχει αρχίζει και μου βάζει στο μυαλό αμφιβολίες αν είναι παίκτης επιπέδου Euroleague…

ΔΥΟ «ΚΛΙΚ» ΠΙΟ ΑΡΓΟΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΕΣ

Δεν θυμάμαι άλλο παιχνίδι στο οποίο ο Ολυμπιακός να δέχτηκε τόσα πολλά καλάθια μέσα από την ρακέτα. Η Βαλένθια πόσταρε όλο το βράδυ είτε τους ψηλούς της είτε τον Κάλινιτς.

Στους ψηλούς όταν δινόταν ίχνος βοήθειας η πάσα έφευγε πολύ εύκολα, ο «ερυθρόλευκος» που έπρεπε να καλύψει το κενό, έφτανε αργοπορημένος και απλά μάζευε την μπάλα από το διχτάκι.

Οι περιστροφές δεν δούλεψαν καθόλου καλά και η γενική εικόνα είναι πως πάντα πήγαιναν στην φάση 1-2 κλικ πιο αργά από τους φιλοξενούμενους.

Όταν έπαιρνε την μπάλα ο Κάλινιτς, υπήρχε αδυναμία από όλους τους περιφερειακούς στην προσωπική άμυνα. Ο Σέρβος είναι μακρύς, «μεγάλος» και πιο δυνατός από τον Χάρισον του οποίου του έκανε τη ζωή πολύ δύσκολη.

ΘΕΜΑΤΑ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα κατά την διάρκεια ενός αγώνα τα οποία αναδεικνύουν τον τρόπο σκέψης. Μικρές λεπτομέρειες που δείχνουν… πράγματα.

Νομίζω πως ορισμένοι παίκτες «ξέχασαν» κάπως τον ρόλο τους και τις δυνατότητές τους. Δεν κατάφεραν να διαχειριστούν σωστά τις δύο νίκες της περασμένης εβδομάδας και τα πόδια τους βγήκαν έξω από το πάπλωμά τους.

Για παράδειγμα μου φάνηκε πως οι περισσότεροι έψαξαν να βρουν ρυθμό από την επίθεση και όχι από την άμυνα. Για τον Σλούκα και τον Σπανούλη αυτό είναι το νορμάλ, για τον Πρίντεζη επίσης.

Μέχρι εκεί όμως…

Από το «να βγάλω δύο άμυνες και να πάρω δύο ριμπάουντ» πήγαμε στο «να βάλω δύο καλάθια».

Όχι, λάθος. Πάρε τα δύο αμυντικά ριμπάουντ πρώτα και στην επίθεση θα σου έρθει μόνο του το ελεύθερο σουτ για να το κάνεις.

Μπορεί και να κάνω λάθος.

Ηρεμία χρειάζεται και επαναλαμβάνω... κανένας μηδενισμός και καμία αποθέωση.

Η Αναντολού Εφές έφυγε με 35άρα από την Μόσχα, η Φενέρμπαχτσε παραπαίει, η Αρμάνι «μία κρύο μία ζέστη», η Μακάμπι ακόμη ψάχνεται. Άλλες ομάδες από το 1/3 της σεζόν δεν κυνηγάνε τίποτα.

Υπομονή και ηρεμία.

ΥΓ: Με έκανε έξω φρενών ο Χάρισον με το καλάθι που δέχτηκε στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Δεν μπορώ να διανοηθώ επαγγελματία παίκτη να μην κάνει φάουλ σε κατάσταση «iso» στο τέλος περιόδου ενώ η ομάδα έχει δύο φάουλ να δώσει.

Για να κάνεις φάουλ δεν χρειάζεται ούτε προπονητική οδηγία, ούτε εμπειρία, ούτε τίποτα. Χρειάζεται απλά να είσαι συγκεντρωμένος .

ΥΓ 2: Στο 72-80 χάθηκαν τέσσερις κατοχές, χάθηκαν τέσσερις ευκαιρίες να αγχώσεις τον αντίπαλο από το πουθενά.

ΥΓ 3: Έχω ένα χούι. Παρακολουθώ με προσοχή το χαλάρωμα των αντιπάλων πριν το ματς. Όχι την προθέρμανση. Αυτό που βγαίνουν έξω και κάνουν ασκήσεις με λάστιχα, με foam roller και σουτάκια.

Εντεκα παίκτες λοιπόν της Βαλένθια κάτι έκαναν. Ενας είχε αράξει πάνω στις πινακίδες και χασμουριόταν λες και τον είχαν ματιάσει. Οχι μπάλα δεν ακούμπησε, όχι διάταση δεν έκανε. Τίποτα!

Ρε Ντούμπλιεβιτς πόσο μπάσκετ έχεις μέσα σου και που θα έφτανες αν αγαπούσες την προπόνηση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.