Άλμπα - Φενέρμπαχτσε 89-63: Οι Γερμανοι ξανάρχονται!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Άλμπα - Φενέρμπαχτσε 89-63: Οι Γερμανοι ξανάρχονται!
Η Άλμπα Βερολίνου (5-7) υποχρέωσε σε νέα συντριβή τη Φενέρμπαχτσε (5-8) καθώς επικράτησε με 89-63 και πέτυχε την 4η νίκη της στους τελευταίους πέντε αγώνες. Την ίδια στιγμή, παραπαίει η τουρκική ομάδα.

Η Άλμπα Βερολίνου είχε κυρίαρχο ρόλο στο παιχνίδι από τη δεύτερη περίοδο καθώς «κλείδωσε» τα επιθετικά ατού της Φενέρμπαχτσε κι ένα φαινομενικά δύσκολο παιχνίδι το μετέτρεψε σε παράσταση για έναν ρόλο. Η τουρκική ομάδα επιβεβαίωσε την τρομερή αδυναμία της στα εκτός έδρας παιχνίδια, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μετρά τέσσερις σερί εκτός έδρας ήττες και μάλιστα με συνολικά διαφορά 106 πόντων!

Με εξαίρεση την αναποτελεσματικότητά της στο μακρινό σουτ, η Άλμπα Βερολίνου έκανε εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο γιατί ήταν σκληρή στην άμυνα και παράλληλα είχε δημιουργία και σωστή εκτέλεση (στα σουτ εντός παιδιάς). Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μοίρασε 14 τελικές πάσες στο πρώτο μέρος, ενώ εκτέλεσε με 66.5% στα δίποντα. Γι’ αυτό προηγήθηκε με 18-11 (7’) και 23-16 στο τέλος της περιόδου.

Η Φενέρμπαχτσε παρουσίασε κακό αγωνιστικό πρόσωπο και η αλήθεια είναι ότι με 2/13 τρίποντα, οκτώ λάθη στη δεύτερη περίοδο (σ. σ. από τα συνολικά 12 του πρώτου μέρους) κι ένα σωρό χαμένα αμυντικά ριμπάουντ, δεν θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι. Η Άλμπα πάτησε γκάζι στο δεύτερο δεκάλεπτο και πήγε στο ημίχρονο με +17 (44-27).

Στις αρχές της 3ης περιόδου ο Κρέζιμιτς Νίκιτς έφτασε στους 10 πόντους, όσους είχε σημειώσει συνολικά στα λεπτά συμμετοχής του στη φετινή Euroleague, η Άλμπα διατήρησε τη διαφορά ασφαλείας (58-37, 26’) και η Φενέρ συνέχισε το κακό παιχνίδι με τα πολλά λάθη, την αστοχία στο μακρινό σουτ και η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη στο τέλος της 3ης περιόδου (70-41).

Με τη διαφορά σε τόσο υψηλό επίπεδο, η τελευταία περίοδος είχε διαδικαστικό χαρακτήρα. Θα περίμενε κανείς μια αντίδραση από τη Φενέρμπαχτσε ούτως ώστε να μειωθεί η διαφορά (80-50, 35:30), αλλά αυτή δεν ήρθε ποτέ. Έτσι η Άλμπα πανηγύρισε την τέταρτη νίκη της στους τελευταίους πέντε αγώνες, η δε Φενέρ γνώρισε την 5η ήττα της στους τελευταίους έξι αγώνες!

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Άλμπα είχε τα πάντα στο παιχνίδι της (πλην του μακρινού σουτ) και η Φενέρμπαχτσε απολύτως τίποτε και πρόσθεσε μία ακόμη απογοητευτική εμφάνιση στις πολλές που έχει κάνει στη φετινή Euroleague.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Η Αλμπα βασίστηκε στο σύνολο, αλλά οι Πέιτον Σίβα, Κρέζιμιρ Νίκιτς και Νάιλς Γκιφάι έκαναν το κάτι παραπάνω.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Γιόχαν Τίμαν έδωσε λύσεις στο σκορ, στη δημιουργία αλλά και στο ριμπάουντ.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Στην επιστροφή του στη δράση, ο Νάντο ΝτεΚολό δεν είχε ρυθμό, απογοητευτική παρουσία είχαν οι Μπράουν, Πιέρ, Άλι.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Η Άλμπα έπαιξε εξαιρετική άμυνα και πήρε αρκετούς πόντους από τα λάθη της Φενέρμπαχτσε.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Αλμπα σούταρε με χαμηλό ποσοστό στο μακρινό σουτ, η Φενέρ δεν έχει κάτι να κρατήσει.

Τα δεκάλεπτα: 23-16, 44-27, 70-41, 89-63