Λόιντ: «Η φωτογραφία με τον Λέοναρντ θα με ακολουθεί για πάντα»!

Γιάννης Σταυρουλάκης
Λόιντ: «Η φωτογραφία με τον Λέοναρντ θα με ακολουθεί για πάντα»!
Ο Τζόνταν Λόιντ έχει αγκαλιάσει τον ρόλο του ηγέτη στον Ερυθρό Αστέρα και εξηγεί στο gazzetta.gr πως οι Σέρβοι δεν πρέπει να επιτρέψουν στον Ολυμπιακό να νιώσει άνετα στο Βελιγράδι (10/1, 20:00).

Ο Αμερικανός γκαρντ ανέλαβε φέτος για πρώτη φορά ηγετικό ρόλο σε ομάδα της EuroLeague και έπειτα από 12 αγωνιστικές, είναι πρώτος σκόρερ και τρίτος σε αξιολόγηση στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ο Λόιντ συστήθηκε στο ευρωπαϊκό μπάσκετ με τη φανέλα της Βαλένθια και πλέον η παραγωγικότητα της ομάδας του Βελιγραδίου εξαρτάται κατά κύριο λόγο από εκείνον. Το 2019 πανηγύρισε το πρωτάθλημα στο ΝΒΑ με τους Ράπτορς ενώ φιγουράρει σε ένα απίθανο… ενσταντανέ μαζί με τον Καουάι Λέοναρντ και τον Τζοέλ Εμπίντ, περιμένοντας το αδιανόητο buzzer beater του «Claw» σε εκείνο το Game 7! Ο Ερυθρός Αστέρας υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής και ο Τζόρνταν Λόιντ μίλησε στο gazzetta.gr για την αναμέτρηση με τους Πειραιώτες, τον αναβαθμισμένο ρόλο του και τη φωτογραφία που θα τον ακολουθεί για πάντα.

Από τη μια οι νίκες επί της ΤΣΣΚΑ και της Αρμάνι, από την άλλη οι έξι ήττες στους τελευταίους επτά αγώνες στην EuroLeague. Εν τέλει, ποιος είναι ο πραγματικός Ερυθρός Αστέρας;
«Μιλάμε για την ίδια ομάδα… Μια ομάδα που άρχισε τη σεζόν με τρομερό ενθουσιασμό και μεγάλες προσδοκίες για να πετύχει σπουδαία πράγματα. Είναι αλήθεια ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, νιώθουμε αυτοπεποίθηση μεταξύ μας, αισθανόμαστε την εμπιστοσύνη του κόουτς ότι η κατάσταση μπορεί να γυρίσει υπέρ μας. Προσπαθούμε να βρούμε τη χημεία μας. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να έχουμε τη σωστή νοοτροπία στην άμυνα και να παίζουμε σκληρά με τον τρόπο που θέλει ο προπονητής μας. Στο τέλος της ημέρας, θα έχουμε τις πιθανότητές μας».

Η ομάδα σου άρχισε τις υποχρεώσεις της αρκετά καλά όμως δεν είχε την ίδια συνέπεια. Πως το εξηγείς;
«Είναι μια μακρά σεζόν. Το ότι έχεις κάνει κάποιες ήττες, δεν σημαίνει ότι θα μείνεις στον ίδιο δρόμο… Στην περίπτωσή μας, έχουμε χάσει κάποια ματς όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γυρίσουμε την κατάσταση και να αρχίσουμε να νικάμε! Δεν πρέπει να αντιδρούμε υπερβολικά. Η αγαπημένη μου φράση είναι το "Never Too High, Never Too Low" ("Μην πετάς στα σύννεφα, μην απογοητεύεσαι με το παραμικρό"), είναι κάτι που το λέω συνέχεια. Απλώς πρέπει να έχεις θετική νοοτροπία και θα σου συμβούν ωραία πράγματα! Όπως σου είπα και πριν, προσπαθούμε να βρούμε τη χημεία μας. Δεν ψάχνω καμία δικαιολογία για να εξηγήσω ότι έχουμε μόνο μια νίκη το τελευταίο διάστημα. Θεωρώ πως όσο περνάει ο καιρός, θα δείξουμε άλλη εικόνα…».

Την περσινή σεζόν συστήθηκες στην EuroLeague με τη Βαλένθια, πλέον όμως ο ρόλος σου είναι αναβαθμισμένος. Σε γεμίζει πίεση το ότι μια ομάδα στηρίζεται σε εσένα ως ηγέτη; Ότι κουβαλάς αυτή την ταμπέλα στο top επίπεδο;
«Ξεκάθαρα μου αρέσει να θεωρώ τον εαυτό μου ηγέτη! Θέλω να είμαι καλό role model εντός κι εκτός γηπέδου, να είμαι το σωστό παράδειγμα για τους συμπαίκτες μου και την ομάδα μου. Έχω αγκαλιάσει αυτόν τον ρόλο! Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό για μένα στην EuroLeague όμως μπορώ να το χειριστώ. Να σου πω την αλήθεια, δεν το βλέπω σαν πίεση. Είναι κάτι που χρειάζομαι για να βοηθήσω το κλαμπ! Το μπάσκετ είναι η ζωή μου, έχω αυτοπεποίθηση και το απολαμβάνω με τα καλά και τα κακά του! Αυτά με έκαναν ό,τι είμαι σήμερα».

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι σε αυτή τη μετάβαση;
«Το σημαντικό είναι να μην είσαι τόσο σκληρός με τον εαυτό σου όταν στραβώσει το πράγμα. Πολλές φορές κατηγορώ τον εαυτό μου για πολλά άσχημα όμως δεν πρέπει να γίνει συνήθεια. Κρατώ για μένα τις πιο μεγάλες προσδοκίες, παλεύω να είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου και αυτό με βοήθησε να φτάσω ως εδώ»!

Τι γνώμη έχεις σχηματίσει για τον Ολυμπιακό; Ειδικά μετά από τη νίκη επί της Μπαρτσελόνα;
«Προφανώς ο Ολυμπιακός είναι τρομερή ομάδα! Είδα το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα… Πέτυχαν πολλά δύσκολα σουτ, γενικώς σούταραν καλά, έπαιξαν σωστά, κυκλοφόρησαν καλά την μπάλα… Είναι ένα έμπειρο σύνολο και δεν έχει σημασία ποιος είναι στο παρκέ. Μια πραγματικά δύσκολη ομάδα να μαρκάρεις που ακολουθεί το πλάνο του προπονητή της και διαθέτει πολλά "όπλα". Ο Σπανούλης και ο Σλούκας είναι δυο γκαρντ top επιπέδου, ο Τζένκινς είναι σπουδαίος αμυντικός ενώ οι ψηλοί τους τρέχουν και τοποθετούνται σωστά. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να μην τους επιτρέψουμε να νιώθουν άνετα».

Πως είναι η ζωή χωρίς τους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα στις εξέδρες;
«Σίγουρα είναι λυπηρό. Οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα είναι από τους καλύτερους στον κόσμο, είναι πραγματικά παθιασμένοι και ζουν για την ομάδα τους! Έχω δει videos στο YouTube, το έζησα και πέρσι ως αντίπαλος, είναι τρελό αυτό που γίνεται στο Βελιγράδι και σίγουρα θα μας έδινε τεράστια ώθηση. Δεν μπορούμε όμως να το χρησιμοποιήσουμε σαν δικαιολογία, καμία ομάδα δεν έχει τον κόσμο στο πλευρό της φέτος. Απλώς προσπαθούμε να τους κάνουμε χαρούμενους όταν βλέπουν τους αγώνες μας από την τηλεόραση».

Φιγουράρεις σε μια από τις πιο iconic φωτογραφίες στην ιστορία του ΝΒΑ, τη στιγμή που ο Καουάι Λέοναρντ περιμένει την κατάληξη του σουτ κόντρα στους Σίξερς! Πως έζησες τα δευτερόλεπτα μέχρι να καταλήξει η μπάλα στο καλάθι;
«Νομίζω πως θα με ακολουθεί για πάντα! Μια από τις πιο τρελές φωτογραφίες στην ιστορία των σπορ! Το έζησα σαν… slow motion! Οι στιγμές που η μπάλα έφυγε από τα χέρια του Καουάι, που αναπήδησε στη στεφάνη… Πίστευα πως θα μείνει εκεί για πάντα! Μια από τις πιο τρελές στιγμές που έχω ζήσει και μου φάνηκε πως κράτησε χρόνια μέχρι να μπει! Δεν περίμενα ότι θα γίνει viral… Μετά το τέλος του αγώνα, μου την έστειλε η αδελφή μου και το επόμενο διάστημα την έβλεπα παντού. Ήμουν πραγματικά τυχερός που το έζησα»!