Ολυμπιακός: Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού

Ολυμπιακός: Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού

Ολυμπιακός: Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες καταγράφει τους αγωνιστικούς λόγους της νίκης του Ολυμπιακού επί της Μπαρτσελόνα καθώς επίσης και την δυσκολία της.

Ο Ολυμπιακός πήρε μία σπουδαία νίκη στην Βαρκελώνη και για να το κάνει αυτό είχε ένα δίωρο ηρεμίας, ένα δίωρο πίστης στο αγωνιστικό πλάνο και το καθαρό μυαλό για να «διαβάσει» όσα χρειαζόταν ώστε να χαμογελάσει στο τέλος και να βγει για λίγο στην «λιακάδα».

Το μικρότερο κέρδος από αυτήν τη νίκη κατά τη γνώμη μου είναι το βαθμολογικό. Η φετινή Euroleague είναι τόσο «τρελή» που στην κυριολεξία οποιοσδήποτε μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε… Οπουδήποτε.

Πιο σημαντικό από το ρεκόρ που βελτιώθηκε είναι πως το συγκεκριμένο αποτέλεσμα έδωσε σε όλους να καταλάβουν τι μπορεί να καταφέρει αυτή η ομάδα.

Και οι παίκτες πιστεύουν λίγο περισσότερο πλέον στις δυνατότητές τους και ο κόσμος πιστεύει λίγο περισσότερο στην ομάδα. Δυστυχώς λόγω της πανδημίας καμία ομάδα δεν μπορεί να γνωρίζει τα όριά της, το «ταβάνι» της.

Έρχονται κάτι τέτοια παιχνίδια, κάτι τέτοιες νίκες και το αποδεικνύουν.

Ο Ολυμπιακός για να νικήσει μέσα στο «Palau» έπρεπε να παίξει πολύ καλό μπάσκετ, καλύτερο από τον μέσο όρο από αυτό που είχε δείξει μέχρι και τον αγώνα της Μόσχας.

Το κατάφερε και με επιβλητικό τρόπο.

Είναι εύκολο να βάλεις 96 πόντους στην καλύτερη άμυνα της Euroleague η οποία μέχρι πριν λίγες δεχόταν 69.7 πόντους; ΟΧΙ

Είναι εύκολο να υποπέσεις σε 11 λάθη απέναντι σε μία άμυνα η οποία δρα συχνά στα 4/4 του παρκέ; ΟΧΙ

Είναι εύκολο να παίξεις 33:15, να σε κυνηγάνε και στην τουαλέτα αν πας, να έχουν επικεντρωθεί όλοι στην αντιμετώπισή σου και να κάνεις ΜΗΔΕΝ λάθη; ΌΧΙ, ακόμη κι αν σε λένε Σλούκα.

Είναι εύκολο να νικάς με τους δύο αρχηγούς σου οι οποίοι σε κουβαλούσαν (και σε κουβαλάνε) χρόνια ολόκληρα, να παίζουν λίγο; OXI

Είναι εύκολο να είσαι η χειρότερη ομάδα στα τρίποντα με 32.9% και να τελειώνεις με 43,5%; ΟΧΙ

Είναι εύκολο να προηγείσαι εκτός έδρας της Μπαρτσελόνα και στα 40 λεπτά; ΟΧΙ

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ….

Πάμε και στην αγωνιστική ανάλυση όσων διέκρινα. Δεν είμαι προπονητής, αλλά σίγουρα ο Ολυμπιακός δεν νίκησε στην Βαρκελώνη γιατί είχε πάθος, ψυχή, τσαμπουκά κλπ.

Ο Ολυμπιακός νίκησε για μπασκετικούς λόγους.

Νίκησε γιατί πάσαρε εξαιρετικά και κυρίως, πάσαρε γρήγορα. Ειδικά σε καταστάσεις εναντίον full court press, ο καλύτερος τρόπος να το «σπάσεις» είναι πασάροντας και όχι ντριμπλάροντας.

Ακόμη κι αν πασάρεις σωστά, μερικές ομάδες δεν επιτίθενται στο αντίπαλο καλάθι και περιμένουν. Οι Πειραιώτες χθες ήταν πολύ επιθετικοί όπως έπρεπε.

Ο Ολυμπιακός πάσαρε γρήγορα και στο «5on5» μετακινώντας την άμυνα της Μπαρτσελόνα και δημιουργώντας ρήγματα σε αυτήν.

Νίκησε γιατί έκοψε την δημιουργία του Νικ Καλάθη. Ο Καλάθης είναι παικταράς και εκπληκτικός πασέρ. Δεν είναι εύκολο να τον σταματήσεις.

Ο Μπαρτζώκας το πέτυχε βάζοντας τον Παπανικολάου πάνω του, το πέτυχε κάνοντας αλλαγές στα σκριν και το πέτυχε πιέζοντας τον ασφυκτικά. Χέρια απλωμένα παντού για να κλείνουν τους διαδρόμους πάσας και όποιος βρισκόταν πάνω του όταν ο Καλάθης είχε την μπάλα στα χέρια, τον πίεζε πάρα πολύ.

Νίκησε γιατί πήρε πολλά από πολλούς. Για να επικρατήσεις μίας καλύτερης ομάδας από σένα πρέπει να κάνεις πολλά πράγματα καλά και να κάνουν step up πολλοί παίκτες.

Σλούκας, Μάρτιν και Παπανικολάου ήταν αψεγάδιαστοι και συνεπείς σε όλο τον χρόνο που αγωνίστηκαν.

Από εκεί και πέρα υπήρχαν πολλά μικρά διαστήματα που εμφανίζονταν παίκτες κι έδιναν πολύτιμη βοήθεια. Ο Τζένκινς στο πρώτο εφτάλεπτο. Ο Χάρισον στο τελευταίο πεντάλεπτο. Ο Ζαν Σαρλ στο δεύτερο δεκάλεπτο που έπαιξε ως σέντερ. Ο Έλις στο πρώτο τρίλεπτο του τρίτου δεκαλέπτου. Ο Βεζένκοφ στην τελευταία περίοδο. Ο ΜακΚίσικ θα έμπαινε δίπλα στους συνεπείς συμπαίκτες του, αλλά τα έκανε μαντάρα ένα δίλεπτο στην αρχή της τελευταίας περιόδου.

Νίκησε γιατί έδειξε νοοτροπία μεγάλης ομάδας. Μετά την άσχημη εμφάνιση στην Μόσχα και την βαριά ήττα, ένα εκτός έδρας παιχνίδι με την καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Οι παίκτες παρουσιάστηκαν πνευματικά δυνατοί και κυρίως χωρίς ίχνος φόβου. Είχαν ξεχάσει όσα έγιναν στην Μόσχα.

Νίκησε γιατί ξεκίνησε με 5/5 τρίποντα. Πόσες φορές το έχω πει για το πόσο πιο εύκολη γίνεται η ζωή μίας ομάδας χάρη στο τρίποντο. Τα έβαζαν όλα και έτσι η άμυνα της Μπαρτσελόνα βγήκε ακόμη πιο έξω αφήνοντας χώρο δράσης στον Μάρτιν και στα drive των κοντών για να του προσφέρουν ασίστ.

Νίκησε γιατί ο Γιώργος Μπαρτζώκας και οι συνεργάτες του είχαν ετοιμάσει αγωνιστικά και πνευματικά τέλεια τους παίκτες και φυσικά αυτοί εκτέλεσαν το πλάνο (με μικρές λογικές παρεκκλίσεις) άψογα. Ο coach έδωσε πρώτος το καλό παράδειγμα της ηρεμίας και της σιγουριάς την οποία ζητούσε από τους «στρατιώτες» του.

ΥΓ: Η χθεσινή νίκη έκανε αυτομάτως ακόμη πιο δύσκολη την αναμέτρηση στο Βελιγράδι. Ο Ολυμπιακός πρέπει να παρουσιαστεί σοβαρός και επιθετικός. Αν πάει μπλαζέ και με υφάκι, θα θυμηθούμε την Μπάγερν στο Μόναχο. Σοβαρότητα και ταπεινότητα!

ΥΓ 2: Όλοι οι παίκτες είναι αναγκαίοι. Τους χρειάζεται ο Ολυμπιακός. Αυτοί που μπαίνουν στο παρκέ από τον πάγκο οφείλουν να είναι συγκεντρωμένοι. Σε διαφορετική περίπτωση μέσα σε ένα δίλεπτο μπορεί να κάνουν τρία λάθη και να διαλύσουν όσα έχτιζαν οι άλλοι.

ΥΓ 3: Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Μπαρτσελόνα σκόραρε 30 πόντους με 10/10 δίποντα και οι παίκτες του Ολυμπιακού έκαναν μόλις τρία φάουλ εκ των οποίων τα δύο έδωσαν και καλάθι. Αντιθέτως τα χρησιμοποίησαν άριστα στην τρίτη περίοδο.

ΥΓ 4: Ο τίτλος του κειμένου φυσικά και ανήκει στην ταινία με πρωταγωνιστή τον Τζιμ Κάρεϊ και την Κέιτ Ουίνσλετ.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.