Μπαρτζώκας - Μπαρτσελόνα: Στην κατάλληλη ομάδα, την πιο ακατάλληλη εποχή (pic)

Μπαρτζώκας - Μπαρτσελόνα: Στην κατάλληλη ομάδα, την πιο ακατάλληλη εποχή (pic)
Η Euroleague Greece γύρισε τον χρόνο πίσω και αναφέρει όσα έγιναν την σεζόν 2016-17 που ο Γιώργος Μπάρτζωκας καθοδήγησε την Μπαρτσελόνα.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας εκτίναξε το όνομά του στο επίπεδο των κορυφαίων προπονητών της Ευρωλίγκας με την κατάκτησή της στο Λονδίνο το 2013 με τον Ολυμπιακό.

Ο Έλληνας προπονητής όμως επιβεβαίωσε πως δεν ήταν «φωτοβολίδα» όταν ταξίδεψε με την άσημη Λοκομοτίβ Κουμπάν στο Final 4 του Βερολίνου.

Η Euroleague Greece γυρίζει τον χρόνο πίσω και με αφορμή την αυριανή αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Μπαρτσελόνα, αναλύει όσα έγιναν την σεζόν 2016-17 όταν και ο Μπαρτζώκας κάθισε στον πάγκο των Καταλανών.

ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ

Στην σειρά των playoffs της σεζόν 2015-16 η Λοκομοτίβ Κουμπάν είχε το πλεονέκτημα της έδρας, αλλά η Μπαρτσελόνα δεν φοβόταν την «σταχτοπούτα» του Μπαρτζώκα. Δικαίως αφού στο Game 2 «έσπασε» την έδρα στο Κρασνοντάρ και λίγες μέρες αργότερα προηγήθηκε με 2-1.

Στις 21 Απριλίου η «Λόκο» έκανε break επικρατώντας στην παράταση και οδήγησε την σειρά πίσω στο γήπεδό της. Λίγες μέρες αργότερα η ομάδα του Μπαρτζώκα σκόρπισε τους Καταλανούς με 81-67 και πήρε το εισιτήριο για το Final 4.

Σε αυτή την σειρά αγώνων η Μπαρτσελόνα κατάλαβε πως ήθελε τον Έλληνα τεχνικό στον πάγκο της.

Ο ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ BUY OUT

Όταν σε ζητάει η Μπαρτσελόνα δεν έχεις πολλά να σκεφτείς και απλά λες το «ναι». Ακόμη κι αν χρειάστηκε να πληρώσει ο ίδιος από την τσέπη του κάποια χρήματα στην ρωσική ομάδα για να αποδεσμευτεί.

Ο Μπαρτζώκας υπέγραψε διετές κλειστό συμβόλαιο και ξεκίνησε το ταξίδι εκπληρώνοντας ένα όνειρό του αφού η Μπαρτσελόνα είναι τεράστιος σύλλογος.

Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΜΠΡΙΝΕΣ, ΣΑΤΟΡΑΝΣΚΙ, ΣΙΝΓΚΛΕΤΟΝ ΚΙ Η ΓΚΑΦΑ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΟΡΣΕΪ

Ο 55άχρονος πλέον προπονητής είχε απίστευτη όρεξη για δουλειά, όμως πολύ γρήγορα προσγειώθηκε κάπως απότομα. Μία σειρά αποφάσεων της διοίκησης τον έφεραν σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε κάπως άβολη θέση αφού ούτε λίγο ούτε πολύ έχασε «τρεις» παίκτες τους οποίους προόριζε για βασικούς κι έμεινε με έναν που δεν ήθελε καν στο ρόστερ.

Ας τα πάρουμε με την σειρά...

Ο Μπαρτζώκας είχε συμφωνήσει με την Μπαρτσελόνα, ωστόσο η διοίκηση των Καταλανών έχοντας άλλες προτεραιότητες δεν τον ανακοίνωνε. Ο Έλληνας προπονητής είχε συμφωνήσει με την σειρά του σε όλα με τον Κρις Σίνγκλετον τον οποίον γνώριζε από την θητεία τους στην Λοκομοτίβ.

Ο Αμερικανός φόργουορντ είχε δεχθεί την πρόταση του Μπαρτζώκα, αλλά τον πίεζε αφόρητα ο Παναθηναϊκός. Κάποια στιγμή ο Σίνγκλετον επικοινώνησε με τον Έλληνα προπονητή και του είπε πως οι «πράσινοι» του είχαν βάλει deadline να απαντήσει σε λίγες ώρες.

Η κωλυσιεργία των Καταλανών έστειλαν τον Σίνγκλετον στον Παναθηναϊκό με τον Μπαρτζώκα να ανακοινώνεται 48 ώρες αργότερα!

Δέκα μέρες ως coach της Μπαρτσελόνα έμαθε πως ξαφνικά οι Τόμας Σατοράνσκι και Άλεξ Αμπρίνες (με διαφορά λίγων ημερών) χρησιμοποίησαν το NBA out που είχαν στα συμβόλαιά τους και είχαν αποφασίσει να μετακομίσουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Τέλος, ο Ροντρίγκο ΝτεΛα Φουλέντε, διευθυντής της Μπαρτσελόνα εκείνη την περίοδο είχε υπογράψει την ανανέωση του συμβολαίου του Τζόι Ντόρσεϊ ενώ ο Μπαρτζώκας του είχε πει πως δεν τον ήθελε. Η ειρωνεία είναι πως τον Ιανουάριο ο Ντόρσεϊ απομακρύνθηκε και χωρίς άλλη λύση, αποκτήθηκε ο Φαβεράνι.

Η συγκεκριμένη ομάδα λειτουργεί ακόμη και τώρα με τον GM να έχει την απόλυτη ελευθερία κινήσεων στον σχεδιασμό του ρόστερ.

Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΤΟΥ ΕΔΕΣΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ

Στην Ισπανία επιτρέπονταν δύο Αμερικανοί παίκτες και αρκετοί κοινοτικοί (εκείνη την εποχή υπήρχε η συνθήκη Κοτονού). Η Μπαρτσελόνα είχε τον Τζόι Ντόρσεϊ (που δεν τον ήθελε) και τον Τζάστιν Ντόελμαν. Η γκάφα του ΝτεΛα Φουέντε ήταν πως του έδωσαν διαβατήριο από το Κόσοβο και η συγκεκριμένη χώρα ήταν η μοναδική η οποία δεν αναγνωριζόταν κι έτσι αγωνιζόταν ως Αμερικανός.

Αυτομάτως όλες οι μεταγραφές του έπρεπε να είναι κοινοτικοί και για αυτό απέκτησε τους Κόπονεν, Ράις και αργότερα τον Ρένφροε.

Ο Μπαρτζώκας ήδη είχε υπογράψει αργά το συμβόλαιό του και η αγορά ήταν πολύ περιορισμένη πόσω δε μάλλον όταν έπρεπε να κοιτάξει μόνο κοινοτικούς παίκτες.

ΑΤΥΧΙΕΣ ΜΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

Ο Πέετερι Κόπονεν βρισκόταν σε ένα ταξί όταν έπεσε πάνω του ένα αυτοκίνητο με δύναμη τραυματίζοντάς τον σοβαρά. Ο Φινλανδός γκαρντ έμεινε εκτός δράσης για πολύ μεγάλο διάστημα.

Ο Σέιν Λαουάλ υπέστη ρήξη μηνίσκου. Ο Πάου Ρίμπας τραυματίστηκε στον δικέφαλο και ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο ταλαιπωρήθηκε αρκετά από ιώσεις (γαστρεντερίτιδα την ημέρα που ταξίδεψε η ομάδα για το Copa Del Rey) και έναν τραυματισμό στον τετρακέφαλο.

Ο Μπαρτζώκας έφτασε στο σημείο να χρησιμοποιεί (πολλές φορές και ως βασικό) τον Πένο από την αναπτυξιακή ομάδα των Καταλανών. Η ομάδα με τόσες απουσίες δεν είχε αθλητικότητα στην οποία βασίζει την φιλοσοφία του ο Έλληνας τεχνικός και είχε αρκετούς παίκτες σε μεγάλη ηλικία.

Η ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΣΟ ΡΟΝΤΡΙΓΚΕΘ

Τον Μάρτιο του 2017 ο Νάτσο Ροντρίγκεθ αντικατέστησε τον ΝτεΛα Φουέντε και ανέλαβε χρέη GM. Τα πάντα περνούσαν από τα δικά του χέρια και η φιλοσοφία του ήταν εντελώς διαφορετική από αυτήν του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Ο Τύπος πίεζε για την απομάκρυνσή του, οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα ήταν όμως στο πλευρό του.

Η σεζόν ολοκληρώθηκε με τους Καταλανούς να τερματίζουν στην 6η θέση της βαθμολογίας και να αποκλείονται από τον πρώτο γύρο των playoffs από την Βαλένθια.

Η Μπαρτσελόνα είχε τάξει στον Μπαρτζώκα μία κανονική σεζόν για την επόμενη χρονιά, αλλά ο Νάτσο Ροντρίγκεθ είχε άλλη άποψη και διακόπηκε η συνεργασία τους.

Η Μπάρτσα αποζημίωσε μέχρι «κεραίας» τον Έλληνα προπονητή για ολόκληρο το συμβόλαιο που είχαν υπογράψει, αλλά τον coach δεν τον ενδιέφεραν τα χρήματα.

Αυτό που τον ένοιαζε ήταν πως έχασε την ευκαιρία να αναδείξει έναν σύλλογο που ήταν «κάτι περισσότερο από μία ομάδα» γιατί πολύ απλά κάθισε στον πάγκο του την πιο ακατάλληλη στιγμή.