Μιλουτίνοφ: Θέλει να γίνει ο παίκτης που ήταν στον Ολυμπιακό! (pics & vids)

Νίκος Καρφής
Μιλουτίνοφ: Θέλει να γίνει ο παίκτης που ήταν στον Ολυμπιακό! (pics & vids)
Ο Μιλουτίνοφ βρίσκει σιγά-σιγά τα πατήματα του στην ΤΣΣΚΑ, αλλά θέλει δρόμο ακόμα για να γίνει ο κυρίαρχος ψηλός που ήταν στον Ολυμπιακό. Η Εuroleague Greece αναλύει.

Η φετινή σεζόν έχει βρει τον Νίκολα Μιλουτίνοφ σε νέο περιβάλλον, αφού ο Σέρβος μετά από 5 χρόνια στον Πειραιά για χάρη του Ολυμπιακού, μετακόμισε στην Μόσχα για να γίνει παίκτης της ΤΣΣΚΑ.

Μέχρι στιγμής απέχει από τα standards που μας είχε συνηθίσει στον Ολυμπιακό και η Euroleague Greece συγκρίνει τα πεπραγμένα τα Σέρβου με τις καλές του σεζόν στον Πειραιά.

Ο «Μίλου» χρειάζεται χρόνο για να γίνει ο κυρίαρχος της ρακέτας όπως στους… ερυθρόλευκους. Την ομάδα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει απόψε (19:00), όταν θα τους υποδεχθεί στη Μόσχα.

Πεσμένος σε σχέση με τον Ολυμπιακό

Φέτος στην ΤΣΣΚΑ ο Μιλουτίνοφ δεν ξεκίνησε με τον ιδανικό τρόπο, ωστόσο στα τελευταία ματς δείχνει να βρίσκεται τα… πατήματα του. Μέχρι στιγμής μετρά 8 πόντους και 6 ριμπάουντ ανά ματς, ενώ βρίσκεται στο 12.8 στο ranking. Έχει αγωνιστεί σε 8 αναμετρήσεις και σε μόλις μία από αυτές έχει ξεπεράσει τους 10 πόντους και τα 10 ριμπάουντ. Και το κατάφερε στο ίδιο ματς.

Απέναντι στη Μπάγερν έκανε την καλύτερη φετινή του εμφάνιση, αφού τελείωσε με 18 πόντους και 8/8 σουτ, αλλά και 12 ριμπάουντ, θυμίζοντας τον παίκτη του Ολυμπιακού. Σίγουρα ο Σέρβος θέλει να σταθεροποιήσει την απόδοση του, κάτι που φυσικά δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον επιθετικό τομέα, αφού οι Ρώσοι έχουν πολλές λύσεις.

Μάικ Τζέιμς, Ντάνιελ Χάκετ, Ουίλ Κλάιμπερν, Νταρούν Χίλιαρντ και Τόκο Σενγκέλια δίνουν αμέτρητες λύσεις στον Δημήτρη Ιτούδη μαζί με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ.

Ο «Μίλου» ξέρει πολύ καλά πως η ποιότητα του δεν είναι για 8 πόντους και 6 ριμπάουντ μ.ο και θέλει να… ανέβει κάνοντας ακόμα πιο δυνατή την ΤΣΣΚΑ, η οποία διαθέτει μία από τις 2 κορυφαίες βασικές πεντάδες στη Euroleague και θέλει να πατήσει ξανά στην κορυφή της Ευρώπης μετά το τρόπαιο του 2019.

Ήταν το σημείο αναφοράς στη ρακέτα των Πειραιωτών

Φυσικά ο Μιλουτινοφ έφτιαξε το όνομα του στον Ολυμπιακό, στον οποίο πήγε το 2015. Οι πρώτες του 2 σεζόν ήταν… αναγνωριστικές, αφού δεν ήταν η βασική λύση στη θέση του σέντερ. Όμως έκανε υπομονή, δούλεψε και τις επόμενες 3 αγωνιστικούς περιόδους, έκανε πολλές μεγάλες εμφανίσεις, ανεβάζοντας κατά πολύ τους μέσους όρους του.

Τη σεζόν 2017-18 είχε 8,8 πόντους, 5.7 ριμπάουντ και 14 στην αξιολόγηση. Το καλύτερο του ματς το έκανε κόντρα στην Εφές, αφού μέτρησε 20 πόντους με 8/9 σουτ και 9 ριμπάουντ.

Την επόμενη αγωνιστική περίοδο είδε τους αριθμούς του ανεβαίνουν κι άλλο, αφού έφτασε τους 11.7 πόντους και τα 7.9 ριμπάουντ, ενώ το ranking πήγε στο 20. Αυτή ήταν και η κορυφαία σεζόν του με τα ερυθρόλευκα. Σταθεροποίησε την απόδοση του, έδωσε σημαντικές λύσεις στην ομάδα του, ενώ απέναντι στη Μπασκόνια είχε 23 πόντους με 12 ριμπάουντ σε μια εντυπωσιακή εμφάνιση.

Για να φτάσουμε στην περσινή σεζόν, όπου είχε 10.3 πόντους και 8.2 ριμπάουντ (καλύτερη επίδοση του στη Euroleague). Η αξιολόγηση ήταν και πάλι στα υψηλά, αφού είχε 19.2. Ήταν ο σημείο αναφοράς του Ολυμπιακού μέσα στη ρακέτα σε πολλά ματς, δίνοντας τις μάχες του. Κορυφαίος με διαφορά ριμπάουντερ της ομάδας και τρίτος σκόρερ πίσω από ΜακΚίσικ και Πρίντεζη. Το καλό για τον Σέρβο και για τον Ολυμπιακό ήταν πως σε ελάχιστα ματς έμεινε κάτω από 10 πόντους, κάτι που δείχνει συνέπεια και σταθερότητα.

Παίρνει λιγότερες μπάλες

Σε 8 ματς με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ στη Euroleague έχει πάρει 30 προσπάθειες και έχει ευστοχήσει στις 21. Κάτι που σημαίνει πως επιχειρεί 3.75 σουτ ανά παιχνίδι.

Τη τελευταία σεζόν του στον Ολυμπιακού έπαιξε σε 24 ματς Euroleague και είχε 128 προσπάθειες για σουτ, κάτι που μεταφράζεται σε 5.4 σουτ ανά παιχνίδι. Τη αγωνιστική περίοδο 2018-19 είχε 4.5 σουτ ανά ματς στη regular season. Τέλος τη σεζόν 2017-18 σε 26 παιχνίδια regular season, μέτρησε 140 προσπάθειες, δηλαδή 5.4 σουτ ανά ματς.

Άρα καταλαβαίνουμε πως σε σχέση με τις καλές του σεζόν στον Ολυμπιακό, ο Μίλου παίρνει λιγότερες μπάλες στα χέρια του για να τελειώσει τις φάσεις. Φυσικά αυτό έχει να κάνει και με την… υπεροπλία στην επίθεση της ΤΣΣΚΑ που είπαμε και παραπάνω. Όταν στην ομάδα βρίσκονται οι Μάικ Τζέιμς, Ουίλ Κλάιμπερν και Τόκο Σενγκέλια που δεν γίνεται να μην πάρουν αρκετές προσπάθειες, τότε σίγουρα περιορίζονται και οι μπάλες που θα ακουμπήσουν στον Νίκολα.

Ακόμα σε ένα στοιχείο που θα πρέπει να σταθούμε είναι στο γεγονός πως ο Ιτούδης μοιράζει τον χρόνο στη θέση «5» ανάμεσα σε Τζοέλ Μπολομπόι και Νίκολα Μιλουτίνοφ. Ο πρώτος που έπαιρνε παραπάνω χρόνο στα πρώτα ματς, αγωνίζεται 19 λεπτό κατά μέσο όρο, ενώ ο Σέρβος παίζει 19.5 λεπτά. Βέβαια οι αριθμοί του Μπολομπόι είναι χειρότεροι σε πόντους και ριμπάουντ σε σχέση με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ που αποκτήθηκε για να κάνει τη διαφορά και να είναι ο βασικός σέντερ της ομάδας στην προσπάθεια της να σηκώσει και πάλι το τρόπαιο στο τέλος του δρόμου. Ο Νίκολα σίγουρα θα θέλει να γίνει και πάλι ο παίκτης που ήταν στον Ολυμπιακό. Ένα σημείο αναφοράς στη ρακέτα. Άλλωστε όπως είπε και ο ίδιος «Έμαθα πολλά από παίκτες όπως ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης, μάθαινα κάθε μέρα, τους άκουγα και με διαμόρφωσαν».

cover photo: Κώστας Τόπας