Παναθηναϊκός και Βιλερμπάν, ο... παράδεισος των γηγενών!

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός και Βιλερμπάν, ο... παράδεισος των γηγενών!
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ φιλοξενείται στη Λιόν από τη Βιλερμπάν (1/12, 21:45), με τους δύο αντιπάλους του εξ αναβολής αγώνα, να αποτελούν τις ομάδες με τους περισσότερους γηγενείς παίκτες στην φετινή EuroLeague.

Τις προηγούμενες 10 ημέρες είδαμε τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να αντιμετωπίζουν κατά σειρά την Μπασκόνια για την 10η και την 11η αγωνιστική της EuroLeague αντίστοιχα. Οι δύο «αιώνιοι» γνώρισαν ισάριθμες ήττες από τους Βάσκους, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν... καμία απολύτως σχέση με την Βιτόρια και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκαλούνται Βάσκοι! Και αυτό διότι πρόκειται για μια πραγματική Βαβέλ!

Η Μπασκόνια είναι η μοναδική ομάδα της διοργάνωσης που δεν έχει ούτε έναν γηγενή παίκτη στο ρόστερ της καθώς αποτελείται από 3 Σενεγαλέζους, 2 Λιθουανούς, 2 Αμερικανούς και από έναν Σλοβένο, Εσθονό, Αργεντινό, Νιγηριανό, Ιταλό και Λετονό! Προσθέστε και τον προπονητή Ντούσκο Ιβάνοβιτς που είναι Μαυροβούνιος.

Και όλα αυτά τη στιγμή που τόσο ο Παναθηναϊκός, όσο και ο Ολυμπιακός διαθέτουν τους περισσότερους γηγενείς παίκτες στο ρόστερ τους. Συγκεκριμένα το «τριφύλλι» έχει 10 Έλληνες δηλωμένους στην EuroLeague όντας διαθέσιμοι να χρησιμοποιηθούν από τον Γιώργο Βόβορα, ενω οι Πειραιώτες έχουν εννέα Έλληνες αντίστοιχα. Μόνο η Βιλερμπάν με την οποία θα αναμετρηθούν οι «πράσινοι» την ερχόμενη Τρίτη (2/12, 21:45) στο «Αστρομπάλ» έχει τον ίδιο αριθμό γηγενών παικτών με τον Παναθηναϊκό!

Ο Μουσταφά Φαλ (γεννημένος στο Παρίσι) είναι εκείνος που ξεχωρίζει από το φετινό ρόστερ της Βιλερμπάν με 12,3 πόντους και 6,5 ριμπάουντ ενώ την 10άδα των γηγενών συμπληρώνουν οι Καουντί, Στραζέλ, Λακόμπ, Ντιό, Εντζόνγκ, Νουά, Χουινσού, Γιαμπουσέλε, Χάουαρντ. Προπονητής της ομάδας είναι ο Τι Τζέι Πάρκερ, αδερφός του προέδρου και άλλοτε σούπερ σταρ του ΝΒΑ και του γαλλικού μπάσκετ, Τόνι Πάρκερ.

Αντίστοιχα η 10άδα των Ελλήνων στον Παναθηναϊκό αποτελείται από τους Παπαγιάννη, Παπαπέτρου, Μήτογλου, Μποχωρίδη, Όγκουστ, Κασελάκη, Δίπλαρο, Καλαϊτζάκη, Βουγιούκα, Περσίδη ενώ προπονητής είναι φυσικά ο Γιώργος Βόβορας. Στον Ολυμπιακό οι εννέα γηγενείς είναι οι Σπανούλη, Σλούκας, Πρίντεζης, Παπανικολάου, Λαρεντζάκης, Χαραλαμπόπουλος, Κόνιαρης, Χρηστίδης και Νικολαΐδης.

Όσο για τις υπόλοιπες ομάδες; Εκτός του Ολυμπιακού και ο Ερυθρός Αστέρας διαθέτει 9 γηγενείς παίκτες (Ουσκόκοβιτς, Νταβίντοβατς, Λάζιτς, Ραντάνοβ, Ντόμπριτς, Σιμόνοβιτς, Γιάκοντιτς-Κούριτζα, Σίμανιτς, Κούζμιτς) ενώ ακολουθούν από 8 γηγενείς η Ζάλγκιρις Κάουνας και η Άλμπα Βερολίνου. Από επτά έχουν Ρεάλ, ΤΣΣΚΑ, Χίμκι, Βαλένθια, Ζενίτ, από έξι έχουν οι Μπάγερν, Φενέρμπαχτσε και Εφές, ενώ από πέντε οι Αρμάνι, Μπαρτσελόνα και Μακάμπι.