Πολονάρα: «Υψηλό μπασκετικό IQ ο Ιβάνοβιτς, σκληρές οι προπονήσεις»

Γιώργος Κούβαρης
Πολονάρα: «Υψηλό μπασκετικό IQ ο Ιβάνοβιτς, σκληρές οι προπονήσεις»
Ο Ακίλε Πολονάρα μιλάει στην gazzeta.gr για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (19/11, 22:00), στάθηκε στο «ματς απ» με τον Μήτογλου, ενώ έκανε ειδική αναφορά στον Ιβάνοβιτς και στο... τελευταίο play που χάρισε το πρωτάθλημα στην Μπασκόνια στον περσινό τελικό της ACB.

Ο Ακίλε Πολονάρα δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός πριν από δύο χρόνια...

Δεν είχε βγει ποτέ έξω από τα ιταλικά σύνορα έχοντας φορέσει κατά σειρά τις φανέλες των Τεράμο, Βαρέζε, Ρέτζιο Εμίλια και Σάσαρι. Όμως αποτέλεσε την προσωποποίηση του κλισέ «hard work pays off» με αποτέλεσμα να βρεθεί στο ρόστερ της Μπασκόνια πριν από έναν χρόνο, πραγματοποιώντας την παρθενική του σεζόν στην EuroLeague.

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, οι Βάσκοι είχαν κάνει «διάνα» με την επιλογή του Ιταλού φόργουορντ, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει χρόνο στο rotation και εβδομάδα με την εβδομάδα, παιχνίδι με το παιχνίδι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του -πάντα απαιτητικού- Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Ο πάντα αυστηρός προπονητής είναι ιδιαίτερα απαιτητικός με τους παίκτες του και παρά το γεγονός ότι βρέθηκε μεσούσης της σεζόν στον πάγκο των Βάσκων, ήταν ο πρώτος που έδειξε εμπισοσύνη στον Πολονάρα με αποτέλεσμα να εισηγηθεί το περασμένο καλοκαίρι την παραμονή του στη Βιτόρια ενεργοποιώντας η ομάδα την οψιόν στο συμβόλαιό του.

Μετά και το «αντίο» του Τορνίκε Σενγκέλια, ο 29χρονος φόργουορντ απέκτησε περισσότερες ευθύνες από πέρυσι, πήρε περισσότερα λεπτά συμμετοχής και έγινε ιδιαίτερα σημαντικός για το ρόστερ των Βάσκων. Λίγο πριν από το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό για την 10η αγωνιστική της EuroLeague στην «Fernando Buesa Arena», ο Ακίλε Πολονάρα μίλησε στο gazzeta.gr και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην περίφημη φάση που χάρισε το περασμένο καλοκαίρι το πρωτάθημα στην Μπασκόνια κόντρα στην Μπαρτσελόνα, αποθέωσε τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ενώ υπογράμμισε τα σημεία που πρέπει να προσέξει η ομάδα του ενόψει του αγώνα με το «τριφύλλι».

«Έχει επιθετικό ταλέντο ο Παναθηναϊκός»

Αρχικά ο Ιταλός παίκτης των Βάσκων μίλησε για την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό (19/11, 22:00) λέγοντας ότι «έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ σκληρή και καλή ομάδα. Μπορεί να έχασαν από τη Βαλένθια, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα απολύτως. Ίσα ίσα που πρέπει να είμαστε ακόμα περισσότερο προσεκτικοί. Είναι ταλαντούχα ομάδα, παίζουν πολύ καλά και θα είναι πολύ δύσκολο το παιχνίδι για μας» ενώ εστίασε στα σημεία που θα κρίνουν το ματς της 10ης αγωνιστικής:

«Πρέπει να περιορίσουμε την επίθεσή τους γιατί οι παίκτες του Παναθηναϊκού διαθέτουν επιθετικό ταλέντο. Σχεδόν όλοι μπορούν να σκοράρουν με χαρακτηριστική άνεση, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να παξουμε επιθετική άμυνα προκειμένου να τους περιορίσουμε. Από εκεί και πέρα να γυρίσουμε σωστά την μπάλα στην επίθεση και να συνεχίσουμε το καλό παιχνίδι που κάναμε με τη Φενέρ».

«Θα έχει ενδιαφέρον το ματς απ με τον Μήτογλου»

Ο Πολονάρα γνωρίζει καλά ποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού μπορούν να κάνουν την ζημιά στην ομάδα του ενώ αναφέρθηκε και στη δική του... μονομαχία με τον Ντίνο Μήτογλου: «Σίγουρα θα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στον Νέντοβιτς, στον Σαντ-Ρος, στον Φόστερ, στον Μήτογλου. Όπως είπα έχουν πολλούς παίκτες που μπορούν να σκοράρουν και σχεδόν όλοι χρειάζονται προσοχή. Πιστεύω θα έχει ενδιαφέρον και το «ματσάρισμα» μου με τον Μήτογλου. Είναι πολυ καλός παίκτης, μακρύς, έχει καλό σουτ ενώ παίζει με μεγάλη αυτοπεποίθηση. Θα είναι μεγάλη πρόκληση για μένα να τον αντιμετωπίσω.»

Τόσο η Μπασκόνια, όσο και ο Παναθηναϊκός έχουν κοινό στόχο σύμφωνα με τον 29χρονο φόργουορντ, κάτι που κάνει ακόμα πιο σημαντικό το τελικό αποτέλεσμα από την μεταξύ τους αναμέτρηση: «Στόχος μας είναι να περάσουμε στα playoffs της EuroLeague όπως και ο Παναθηναϊκός. Όμως πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε κάθε ματς ξεχωριστά. Τώρα σκεφτόμαστε μόνο τον Παναθηναϊκό και τίποτε περισσότερο» σχολίασε σχετικά ο παίκτης της Μπασκόνια.

«Ενστικτωδώς έδωσα την ασίστ στον Βιλντόζα»

Ο ίδιος υπέγραψε το καλοκαίρι του 2019 για 1+1 χρόνια στη Μπασκόνια και χάρη στις εμφανίσεις του τη περσινή σεζόν και δη στο restart του ισπανικού πρωταθλήματος το περασμένο καλοκαίρι, κατάφερε να κερδίσει την παραμονή του στη Βιτόρια: «Ήταν μια δικαίωση για μένα που παρέμεινα στην Μπασκόνια. Είμαι πολύ χαρούμενος που ανανεώθηκε το συμβόλαιό μου και συνεχίζω στην ομάδα για δεύτερη σεζόν. Τώρα έχω και περισσότερα λεπτά γιατί αποτελούσα το back up του Σενγκέλια. Πλέον έχω περισσότερες ευθύνες στο παρκέ. Παράλληλα νιώθω την εμπιστοσύνη που μου έχουν, τόσο ο προπονητής, όσο και οι συμπαίκτες μου. Και αυτό είναι κάτι που μου αρέσει πολύ και με γεμίζει με αυτοπεποίθηση».

Φυσικά δεν ξεχνάει κανείς την φοβερή του ασίστ με τον χρόνο να... πιέζει, στον τελικό του ισπανικού πρωταθλήματος το περασμένο καλοκαίρι. Είναι εκείνος που έδωσε την πάσα «πάρε-βάλε» στον Βιλντόζα, με αποτέλεσμα η Μπασκόνια να στεφθεί πρωταθλήτρια Ισπανίας! Τι είχε γίνει όμως με το συγκεκριμένο play; Ήταν αυτό που είχε σχεδιαστεί στο time out; «Η αλήθεια είναι ότι ο προπονητής δεν είχε σχεδιάσει αυτό το play στο time out. Οπότε όπως κύλησε η φάση, διαβάσαμε την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί. Πήρα την μπάλα από τον Τόκο, είδα το κόψιμο του Βιλντόζα και ενστικτωδώς του έδωσα την πάσα για το καλάθι που μας χάρισε το πρωτάθλημα.» ήταν η εξήγηση του Πολονάρα.

«Υψηλό IQ ο Ιβάνοβιτς»

Ο Ιταλός αποθέωσε τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς αν και δεν έκρυψε ότι οι προπονήσεις είναι ιδιαίτερες έντονες και σκληρές υπό τις οδηγίες του: «Για μένα είναι εξαιρετικός προπονητής και υψηλό μπασκετικό IQ. Εντάξει, οι προπονήσεις είναι σκληρές και δύσκολες αλλά στο τέλος της ημέρας το αποτέλεσμα φαίνεται. Πρόκειται για πραγματικά καλό προπονητή που ξέρει τι να ζητήσει και πώς να το ζητήσει από τους παίκτες του. Και μας μεταδίδει τις γνώσεις του» ήταν η χαρακτηριστική του δήλωση για τον έμπειρο προπονητή.

Όσο για την πανδημία και το πόσο πολύ επηρεάζει τις ομάδες και τη σεζόν στην Euroleague; Ο Πολονάρα είχε την δική του άποψη: «Για μας έχει σημασία το γεγονός ότι παίζουμε. Είμαστε χαρούμενοι που συνεχίζουμε να παίζουμε. Σίγουρα δεν είναι ωραίο που δεν έχουμε φιλάθλους, αλλά παίζουμε. Και αυτό κρατάμε. Ελπίζω αργά ή γρήγορα να περάσει όλο αυτό με την πανδημία και να επιστρέψουν σε όλα τα γήπεδα.»