Ολυμπιακός: Από μαγεμένος, έγινε μαγικός

Ολυμπιακός: Από μαγεμένος, έγινε μαγικός

Ολυμπιακός: Από μαγεμένος, έγινε μαγικός
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για τα άκρως διαφορετικά πρόσωπα του Ολυμπιακού από ημίχρονο σε ημίχρονο στη νίκη επί της Άλμπα.

Η φετινή Euroleague είναι ιδιαιτέρως περίεργη λόγω των συνθηκών που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός σε όλες τις ομάδες. Δεν εστιάζω στον Ολυμπιακό, αλλά το πιο σημαντικό πράγμα αυτή την στιγμή και για τις 18 συμμετέχουσες είναι η νίκη και μόνο η νίκη.

Μακάρι να συνδυάζεται με θέαμα, μπρίο και ανεμελιά, αλλά και με «1-0» να έρθει καλοδεχούμενη είναι.

Ειδικά αν νικάς χωρίς να παίξεις καλά ή μάλλον για να είμαι δίκαιος παίζοντας ένα πολύ άσχημο ημίχρονο, ένα εντυπωσιακό δεκάλεπτο και μία νορμάλ περίοδο. Γιατί αυτό είδα στο ΣΕΦ χθες…

Ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο αγωνίστηκε λες κι ήταν μαγεμένος. Στο δεύτερο έπαιξε πολύ καλύτερα.

Εντάξει, δεν ήταν μαγικός που γράφω στον τίτλο, αλλά μου άρεσε και τον έβαλα (τον τίτλο). Ήταν αρκετά καλός όμως (ο Ολυμπιακός).

Οι παίκτες αναλώθηκαν σε αβίαστα λάθη, σε χαμένα σουτ κάτω από το καλάθι, να τους φεύγει η μπάλα από τα χέρια, να αστοχούν από μακριά, να παίρνουν επιλογές βιαστικές.

Ειλικρινά αν πριν μπουν στο παρκέ τους μάζευε ο Μπαρτζώκας και τους έλεγε «λοιπόν μάγκες σήμερα θέλω να κάνετε σε ένα δεκάλεπτο τα πάντα λάθος».

Ε, τόσα δεν θα έκαναν. Λιγότερα σίγουρα.

Και να το έκαναν για μία περίοδο, ας πάει το παλιάμπελο, αλλά αυτοί το έκαναν για δύο.

ΠΕΡΥΣΙ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕ – 20, ΦΕΤΟΣ ΠΗΓΕ +7

Κανείς δεν ξέρει τι συνέβη στα αποδυτήρια. Προσωπική εικασία είναι πως ο Μπαρτζώκας ήταν πολύ ήρεμος και το μετέφερε στους παίκτες του μαζί με την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό τους.

Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός για να καταλάβει τι άλλαξε στην εικόνα των «ερυθρόλευκων» στο τρίτο δεκάλεπτο.

Η αλήθεια είναι πως το επίπεδο της αμυντικής προσπάθειας και στο πρώτο ημίχρονο, με εξαίρεση ένα τρίλεπτο στο δεύτερο δεκάλεπτο, ήταν αρκετά καλό.

Στο δεύτερο ημίχρονο έγινε ακόμη πιο έντονη η πίεση πάνω στην μπάλα και έβλεπες παντού χέρια.

Το σημαντικότερο ήταν όμως πως έτρεξαν. Με μπροστάρη τον ΜακΚίσικ ο οποίος κάθε εβδομάδα επιβεβαιώνει την ποιότητά του, ο Ολυμπιακός βρήκε εύκολα καλάθια.

Ο Αμερικανός παρέσυρε και τους υπόλοιπους με αποτέλεσμα να αποκτήσουν ψυχολογία, να «ξεμπουκώσουν», να διασκεδάσουν και να… εξαφανιστούν.

Νωρίτερα βέβαια είχε βάλει το χέρι του ο Γιώργος Μπαρτζώκας ο οποίος εμπιστεύτηκε ξανά το κοντό σχήμα με τον Ζαν Σαρλ στο «5».

Γράφω «ξανά» γιατί αυτό άλλαξε και την ροή του ματς με την Ζενίτ την περασμένη εβδομάδα, αλλά ας επιστρέψω στο χθες.

Η πεντάδα με Σλούκα, ΜακΚίσικ, Παπανικολάου, Βεζένκοβ και Ζαν Σαρλ άλλαζε σε όλα τα σκριν πίσω κι έτρεχε πανικόβλητη μπροστά. Όταν έκανε τρίτο φάουλ ο ΜακΚίσικ ο Μπαρτζώκας έριξε Σπανούλη στο παρκέ ο οποίος με 2/2 τρίποντα έκανε το 51-44.

Το σχήμα με Βεζένκοβ και Ζαν Σαρλ ξεκίνησε στο 23’ κι έμεινε μέχρι και 47 δευτερόλεπτα πριν το τέλος όταν και μπήκε στο ματς ο Έλις.

Το συμπέρασμά το δικό μου από την αλλαγή εικόνας του Ολυμπιακού είναι ένα.

Πέρυσι πιο εύκολα το -15 στο οποίο βρέθηκε θα γινόταν -20, παρά +7 που το έκανε ο αρχηγός του με τα δύο τρίποντα.

Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

ΜΙΚΡΑ, ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

1. Ο Παπανικολάου είναι σκέτη απόλαυση όταν μαρκάρει μακριά από την μπάλα. Στην κυριολεξία είναι παντού. Επίσης μου αρέσει πολύ που βγάζει τις ηγετικές του ικανότητες στο παρκέ ενθαρρύνοντας συνεχώς τους συμπαίκτες του. Σε άδειο γήπεδο ακούγονται όλα.

2. Στην Euroleague πλέον αν είσαι αθλητής παίζεις πιο εύκολα από το αν είσαι «έξυπνος». Δυστυχώς ή ευτυχώς. Καλό ή κακό. Έτσι είναι.

3. Η παρέμβαση του Χρήστου Μπαφέ στο 28΄ήταν καταλυτική στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Η πρώτη μαγκιά του team manager του Ολυμπιακού ήταν πως αντιλήφθηκε τι πήγε να σκαρώσει ο Λο με τον Γκίφεϊ.

Η δεύτερη και μεγαλύτερη ήταν πως άφησε να εκτελεστεί η πρώτη βολή ώστε να πάρει την κατοχή ο Ολυμπιακός, διότι σε διαφορετική περίπτωση απλά θα σούταρε ο Λο δύο βολές.

Αυτήν δεν είναι η πρώτη φορά που παρεμβαίνει σωστά φέτος και αλλάζει απόφαση των διαιτητών. Το έκανε και με την Μακάμπι όταν σε τεχνική ποινή στον Μπαρτζώκα πήγαν να εκτελέσουν οι αντίπαλοι δύο βολές αντί για μία και άλλαξε κατόπιν δικής του παρέμβσης.

Αυτά πρέπει να κάνει ένας team manager στον πάγκο την ώρα του αγώνα.

4. Πολύ πιο επιθετικός ο Σλούκας στο δεύτερο ημίχρονο. Αυτόν έχει ανάγκη η ομάδα και αυτόν θα βλέπουμε σύντομα.

5. Δεν έχω ξαναδεί τον Βεζένκοβ να παίζει τέτοια άμυνα. Ποτέ! Έκανε τρομερή δουλειά κι αυτός στο καλό ημίχρονο της ομάδας.

ΥΓ: Ένα και δυσάρεστο. Καθημερινά χάνονται περισσότεροι από 40 συνάνθρωποι μας. Οι ΜΕΘ γεμίζουν από ανθρώπους κάθε ηλικίας πλέον. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει.

Μην αγχώνεστε για τις ομάδες σας. Υπάρχουν πιο σοβαρά θέματα να μας στεναχωρούν.

Μακάρι να έρθει ο καιρός εκείνος που το μόνο που θα μας απασχολεί να είναι «πότε θα βοηθήσει ο Σλούκας», «γιατί δεν παίζει καλά ο Έλις» και «τι θα γίνει με τον Σαντ Ρος που είναι άστοχος».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.