Μπαρτσελόνα - Φενέρμπαχτσε 97-55: Διαστημική η «Μπάρτσα» διέσυρε τη Φενέρμπαχτσε

Βασίλης Βλαχόπουλος
Μπαρτσελόνα - Φενέρμπαχτσε 97-55: Διαστημική η «Μπάρτσα» διέσυρε τη Φενέρμπαχτσε
Η Μπαρτσελόνα έκανε απίστευτο παιχνίδι απέναντι στο… φάντασμα της Φενέρμπαχτσε και τη διέλυσε με 97-55 στη Βαρκελώνη, στην έκτη σερί νίκη της στην EuroLeague.

Η ομάδα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έκανε πάρτι έξω από τα 6.75 και σημείωσε την ευρύτερη νίκη στην ιστορία της απέναντι στη Φενέρμπαχτσε. Η δε τουρκική ομάδα πραγματοποίησε κάκιστη εμφάνιση και απέκτησε παθητικό ρόλο στο παιχνίδι μετά τα πρώτα 5-6 αγωνιστικά λεπτά!

Τρία στοιχεία αρκούν για την ερμηνεία της εμφατικής παρουσίας της Μπαρτσελόνα στο πρώτο ημίχρονο και του 51-29 στο τέλος αυτού. Ο Νικ Καλάθης μοίρασε έξι ασίστ και είχε μία τελική πάσα λιγότερη από τη Φενέρμπαχτσε η οποία πλησίασε διπλάσιο αριθμό ασίστ. Μίροτιτς, Αμπρίνες και Σμιτς είχαν 7/9 τρίποντα και παράλληλα η Μπαρτσελόνα πήρε 12 κατοχές περισσότερες από επιθετικά ριμπάουντ και κλεψίματα. Γι’ αυτόν τον λόγο έφτασε στο 15 (28-13) λίγο πριν το τέλος του πρώτου δεκάλεπτο.

Μάλιστα, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έβαλε τις φωνές στους παίκτες του για το 0-4 σερί της Φενέρμπαχτσε στο τέλος της πρώτης περιόδου (28-17) και τα λόγια του έπιασαν τόπο καθώς οι παίκτες του περιόρισαν την τουρκική ομάδα στους μόλις τρεις πόντους στο πρώτο μισό της δεύτερης περιόδου (42-20). Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου και πρωταγωνιστή τον Μίροτιτς, η «Μπάρτσα» απλά διατήρησε αυτή τη διαφορά ασφαλείας (51-29ημ.).

Οι γηπεδούχοι δεν είχαν την ίδια συνέπεια στην επίθεση στο 3ο δεκάλεπτο, αλλά η Φενέρμπαχτσε (δίχως τον Νάντο ΝτεΚολό) εμφάνισε σημάδια κατάρρευσης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σε εννιά αγωνιστικά λεπτά περιορίστηκε στους τέσσερις πόντους κι έτσι η διαφορά έφτασε στα επίπεδα των 31 πόντων (69-38, 30’).

Η μεγάλη διαφορά έδωσε τη δυνατότητα στον Γιασικεβίτσιους για ακόμη μεγαλύτερο rotation αλλά ο εφιάλτης για τη Φενέρ δεν είχε τελειωμό. Τα τρίποντα του Κούριτς έστειλαν τη διαφορά στο +39 (87-48) περίπου τέσσερα λεπτά πριν το φινάλε. O γκαρντ της Μπαρτσελόνα είχε 7/8 τρίποντα στην τελευταία περίοδο σ’ ένα απίστευτο προσωπικό κρεσέντο, ανεβάζοντας τη διαφορά στα επίπεδα του τελικού σκορ.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Μπαρτσελόνα πλησίασε την τελειότητα για περίπου τρία δεκάλεπτα ενώ η δε Φενέρμπαχτσε στο μεγαλύτερο σημείο του αγώνα δεν θύμιζε ομάδα Euroleague.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Ο Καλάθης πήρε εξαιρετικό βαθμό στη δημιουργία, ο Ρόλαντ Σμιτς έκανε ατομικό ρεκόρ πόντων στην Euroleague και ο Νίκολα Μίροτιτς είναι ο φυσικός ηγέτης αυτής της ομάδας.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Τα τρίποντα του Άλεξ Αμπρίνες στα πρώτα 5-6 αγωνιστικά λεπτά δημιούργησαν συνθήκες διαφοράς για την ομάδα του.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Πλην του φιλότιμου Μπάρτελ και του Λορέντζο Μπράουν που προσπάθησε να κάνει τίποτε, η Φενέρμπαχτσε δεν εμφανίστηκε στο γήπεδο.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Η Μπαρτσελόνα είχε φανταστική δημιουργία και εκτέλεση στο πρώτο ημίχρονο.

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Μπαρτσελόνα σχεδόν τίποτε, ενώ η Φενέρμπαχτσε δεν έχει κάτι να κρατήσει και δεν θα μπορούσε εξάλλου με τα 25 λάθη

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Η τελευταία φάση του τρίτου δεκαλέπτου. Δεν είχε κάποιο εντυπωσιακό στοιχείο, ήταν απλά το 19ο λάθος της Φενέρμπαχτσε κι έγινε σε επαναφορά μπάλας!

Τα δεκάλεπτα: 28-17, 51-29, 69-38, 97-55