Ολυμπιακός: Η απεξάρτηση από πρόσωπα και οι νέοι πρωταγωνιστές σε κάθε παιχνίδι

Ολυμπιακός: Η απεξάρτηση από πρόσωπα και οι νέοι πρωταγωνιστές σε κάθε παιχνίδι

Αντωνία Σπανού
Ολυμπιακός: Η απεξάρτηση από πρόσωπα και οι νέοι πρωταγωνιστές σε κάθε παιχνίδι
Ο Ολυμπιακός σε ακόμα ένα παιχνίδι έδειξε ότι σταδιακά αφήνει πίσω του την εξάρτηση από πρόσωπα και αποκτά πολλούς και διαφορετικούς πρωταγωνιστές.

Ο Ολυμπιακός έκαμψε την αντίσταση της Ζενίτ, για την 7η αγωνιστική της Euroleague και όπως παραδέχτηκε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας μετά την νίκη, έχει επιλέξει 14 παίκτες με ποιότητα, ακριβώς για να έχει την πολυτέλεια να παίρνει κάτι απ' όλους.

«Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο για κάθε προπονητή. Όλοι θέλουμε όλο μας το ρόστερ. Πιστεύουμε πως έχουμε ένα καλό ρόστερ, 14-15 παικτών. Κατά τη γνώμη μου, γιατί εγώ τους διάλεξα, θεωρώ πως όλοι είναι καλοί παίκτες».

Βέβαια, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι όλοι οι προπονητές γι' αυτό προσπαθούν, αλλά στο τέλος της ημέρας είναι δύσκολο μια ομάδα να έχει 10 ή 12 πρωταγωνιστές. Ο Ολυμπιακός σε ακόμα ένα παιχνίδι την φετινή σεζόν δείχνει να έχει ακριβώς αυτό το στοιχείο που έψαχνε ο προπονητής του και φαινόταν να χρειάζεται τις προηγούμενες σεζόν.

Όλοι οι παίκτες που πατάνε παρκέ, από την αρχή μέχρι το τέλος του πάγκου, μπορούν να προσφέρουν. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν την πολυτέλεια φέτος να βλέπουν να... ξεφυτρώνουν πρωταγωνιστές από το πουθενά και να παίρνουν πάνω τους παιχνίδια. Δεν σημαίνει ότι επειδή κάποιοι θα ξεκινήσουν ή ότι θα έρθουν από τον πάγκο αλλάζει κάτι, αφού οι περισσότεροι σε κάποιο σημείο έχουν βγει μπροστά για την ομάδα τους, σε αυτές τις πρώτες 7 αγωνιστικές.

Χθες (5/11) ξεκίνησε ο Μάρτιν αντί του Έλις, ο οποίος Μάρτιν βγήκε ξεκάθαρα μπροστά, ενώ οι ΜακΚίσικ, Σπανούλης, Βεζένκοβ ήρθαν από τον πάγκο, για να αλλάξουν τα δεδομένα. Ο Παπανικολάου έβαλε μεγάλα σουτ, ο Ζαν Σαρλ, που ξεκίνησε, έκανε την δουλειά που έπρεπε και... επέτρεψαν σε Σλούκα και Πρίντεζη να έχουν μια όχι και τόσο καλή βραδιά.

Ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει να έχει μια ομάδα, με ικανούς παίκτες να πρωταγωνιστήσουν κάθε βραδιά και αυτό μπορεί να γίνει τεράστιο πλεονέκτημα της ομάδας του Μπαρτζώκα, μέσα στην σεζόν.

ΔΕΚΑ ΠΑΙΚΤΕΣ ΜΕ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ

Αν κοιτάξει κάποιος τα στατιστικά στοιχεία του Ολυμπιακού, μέχρι τώρα, έχουν κάποια αρκετά εντυπωσιακά στοιχεία. Δέκα παίκτες της ομάδας «παίζουν» πολύ κοντά σε πόντους κατά μέσο όρο, με τον Μάρτιν να είναι ο μοναδικός διψήφιος. Οι πόντοι του Ολυμπιακού έχουν μοιραστεί, σε δύο πεντάδες σχεδόν και αυτό δείχνει πως λειτουργεί φέτος η ομάδα του Πειραιά.

  • Έλις - 5.6 πόντους
  • Χάρισον - 7.6 πόντους
  • Τζένκινς - 6 πόντους
  • Μάρτιν - 10.1 πόντους
  • ΜακΚίσικ - 8.9 πόντους
  • Παπανικολάου - 5.6 πόντους
  • Πρίντεζης - 9 πόντους
  • Σλούκας - 7.7 πόντους
  • Σπανούλης - 7.1 πόντους
  • Βεζένκοβ - 7.7 πόντους

Στα 7 πρώτα παιχνίδια, όπου ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει τα 4, έχει καταφέρει να έχει ενεργούς και αποδοτικούς τους περισσότερους παίκτες του ρόστερ. Αυτό φυσικά πιστώνεται και στον προπονητή της ομάδας, αφού ο Έλληνας κόουτς έχει καταφέρει να βλέπει όσα έχει οραματιστεί για το ρόστερ του να βγαίνουν μέσα στο παρκέ.

Ο Ολυμπιακός μοιάζει να θέλει να... απεξαρτηθεί από την εξάρτηση από έναν παίκτη και να θέλει να μπορεί να βρίσκει λύσεις από διαφορετικές μεριές. Σίγουρα οι Έλληνες, ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Παπανικολάου, ο Σλούκας ξέρουν καλά ότι έχουν ευθύνες και θα χρειαστεί να βγουν μπροστά, αλλά είναι το ίδιο καλό για εκείνους να βλέπουν ότι δεν χρειάζεται να κουβαλούν μόνοι τους την ομάδα τους, σε κάθε ματς, κάτι που φάνηκε και πάρα πολύ έντονα στο σουτ του Χάρισον, που χάρισε την νίκη κόντρα στην Μακάμπι.

Οι Σπανούλης και Πρίντεζης ειδικά, όπου ο Ολυμπιακός είχε μάθει να στηρίζεται απόλυτα, βλέπουν ότι μπορούν να... πάρουν μια ανάσα και να κάνουν το παιχνίδι τους πάνω σε νέα δεδομένα και με περισσότερες επιλογές γύρω τους.

Το δείγμα γραφής είναι πλέον αρκετό και φαίνεται ότι ο Ολυμπιακός έχει ως στόχο, το να έχει μια ομάδα πρωταγωνιστών. Η σεζόν είναι πολύ μεγάλη, οι ατυχίες πολλές και σίγουρα η ποιότητα στο βάθος του ρόστερ θα παίξει ρόλο για όλες τις ομάδες. Όποιος το καταφέρει πιο γρήγορα, πολύ πιθανόν να βγει κερδισμένος στο τέλος της διαδρομής.