Ολυμπιακός: Ταχύτητα στο παιχνίδι και στη σκέψη

Ολυμπιακός: Ταχύτητα στο παιχνίδι και στη σκέψη

Ολυμπιακός: Ταχύτητα στο παιχνίδι και στη σκέψη
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράψει για την ψυχολογική σημασία της νίκης επί της Ζενίτ, για την ταχύτητα στην σετ επίθεση και για τις... ταχύτατες σωστές αποφάσεις στο τέλος.

Θεωρώ πως σε αυτό το σημείο της σεζόν και τόσο νωρίς οι νίκες έχουν μεγαλύτερη σημασία για ψυχολογικούς λόγους παρά για βαθμολογικούς. Εντάξει, δεν αναφέρομαι αν έχει ξεκινήσει κάποια ομάδα με 0-6 ή με 6-0. Αναφέρομαι σε λογικές συνθήκες.

Η νίκη του Ολυμπιακού στην Αγία Πετρούπολη είναι τέτοια.

Η σημασία της είναι μεγάλη για τους εξής λόγους: Επιτεύχθηκε επί ενός πολύ καλού αντιπάλου. Όχι καλού. Πολύ καλού.

Διέκοψε ένα σερί από δύο διαδοχικές ήττες.

Ανταπέδωσε στους παίκτες την εκπληκτική προπόνηση που κάνουν μετά την ήττα στο Μόναχο. Αυτό δεν το αναφέρω τυχαία. Οι προπονήσεις των δύο τελευταίων εβδομάδων είναι οι καλύτερες φετινές.

Πρόσφερε ένεση αυτοπεποίθησης σε παίκτες και προπονητές.

Σίγουρα υπάρχουν κι άλλοι, αλλά σταματώ στους παραπάνω για να μπω σε πιο αγωνιστικά μονοπάτια.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ...

Γύρισε την μπάλα με ταχύτητα. Σε αντίθεση με προηγούμενα παιχνίδια, τα γκαρντ του Ολυμπιακού δεν αναλώθηκαν σε υπερβολική χρήση ντρίμπλας. Αντιθέτως πάσαραν γρήγορα, μετακίνησαν την αντίπαλη άμυνα και βρήκαν χώρους.

Γενικά είχε ταχύτητα ο τρόπος με τον οποίο αγωνίστηκε ο Ολυμπιακός. Και υπενθυμίζω πως ταχύτητα δεν σημαίνει μόνο αιφνιδιασμός, αλλά και η γρήγορη κίνηση της ομάδας σε σετ επίθεση.

Οι ψηλοί «ισοπέδωσαν» τους αντίπαλους ψηλούς. Ο Χασάν Μάρτιν έκανε ό,τι ήθελε στο παρκέ. Ο Άλεξ Πόιθρες έδειξε πολύ λίγος στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Ο Ζαν Σαρλ έβγαλε ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ. Καλά στην άμυνα ήταν καταπληκτικός, αλλά και στην επίθεση πήρε επιθετικά ριμπάουντ και σκόραρε σε κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού.

Επίσης λειτούργησε εξαιρετικά η ιδέα του Μπαρτζώκα για να εμπιστευτεί από νωρίς (δεύτερο δεκάλεπτο) χαμηλό σχήμα με Βεζένκοβ στο «4» και Πρίντεζη στο «5». Τα πήγαν εξαιρετικά, λειτούργησε υπέροχα η συνεργασία τους και έπαιξε ρόλο στο να «χτίσει» η ομάδα τους διψήφια διαφορά πόντων.

Ο «Πριντ» μπορεί να έπαιξε 8 λεπτά, αλλά ήταν αρκετά καλός. Απλά απέναντι στην άμυνα ζώνης έγινε αλλαγή για να μπει ο Βεζένκοβ.

Ο Βούλγαρος πιστοποίησε την ανοδική του πορεία. Δεν άφησε άμυνα για άμυνα χωρίς να παλέψει, πήδηξε στα ριμπάουντ και φυσικά άνοιξε το γήπεδο ευστοχώντας πίσω από τα 6.75.

Πόιθρες και Γκουντάιτις σα να μην υπήρχαν στο γήπεδο.

Μου άρεσε αρκετά κι η αρμονία κινήσεων στο παρκέ από τους ψηλούς. Εκοβαν την σωστή στιγμή στο σωστό σημείο.

Έβγαλε περισσότερη ενέργεια. Η παρουσία στην πεντάδα των Τζένκινς, Ζαν Σαρλ και Μάρτιν μόνο τυχαία δεν ήταν. Ο Μπαρτζώκας ήξερε πως η ενέργεια θα έπαιζε ρόλο, όμως δεν ήθελε να αφήσει τους παίκτες της Ζενίτ να βρουν ρυθμό και για αυτό εστίασε στην αμυντική προσήλωση, στη δύναμη και στο «βάζω χέρια παντού». Με αυτόν τον τρόπο αποσυντόνισε τα γκαρντ των αντιπάλων.

«Διάβασε» καλύτερα και βρήκε τα mismatch. Τόσο η Ζενίτ όσο και ο Ολυμπιακός αντιμετώπισαν κυρίως τα σκριν με αλλαγές στην άμυνα. Ειδικά στο πρώτο ημίχρονο οι Πειραιώτες είχαν μεγάλη υπομονή, «διάβασαν» όσα τους έδινε η αντίπαλη άμυνα και τα σημάδεψαν. Στο πρώτο δεκάλεπτο το έκανε υπέροχα ο Σλούκας.

Αντιθέτως η Ζενίτ δεν το εκμεταλλεύτηκε. Θυμάμαι πολλές φορές τον Σπανούλη στο low post να παλεύει με τον Πόιθρες και να τον κερδίζει. Μια φορά έχασε μάχη στο low post, από τον Ουίλ Τόμας στην τρίτη περίοδο.

Φέτος είναι πολύ πεισματάρης ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων» στην άμυνα.

ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΗΡΕ ΣΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Η Ζενίτ είναι μία πολύ καλή ομάδα. Δεν το έδειξε χθες. Για να συμβεί αυτό κι ο Ολυμπιακός δεν την άφησε, αλλά προφανώς κι αυτή δεν έπαιξε όπως είχε σχεδιάσει.

Μία απόφαση μπορεί να καθορίσει ένα ματς και αυτή η απόφαση θα πρέπει να παρθεί σε ένα δευτερόλεπτο και πολύ μπορεί να λέω.

«Nα πασάρω ή να σουτάρω»;

«Να τρέξω ή να περιμένω»;

«Να την δώσω στον ΜακΚίσικ ή τον Μάρτιν»;

Οι αποφάσεις των «ερυθρόλευκων» στο κλείσιμο του παιχνιδιού ήταν ταχύτατες ως όφειλαν και αποδείχτηκαν και σωστές!

Η άμυνα ζώνης που επέλεξε ο Πασκουάλ στο τέλος απέδωσε καρπούς και δημιούργησε μία ακατανόητη βιασύνη στους παίκτες του Μπαρτζώκα. Σα να σκέφτονταν «έλα μωρέ ένα σουτάκι να βάλουμε και θα τελειώσει».

Το σουτάκι αυτό δεν έμπαινε κι έγινε το 57-60. Ο Σπανούλης έδειξε πόσο λατρεύει τέτοιες καταστάσεις, αλλά απάντησε ο Μπαρόν για το 60-63. Μάλιστα εκείνη τη στιγμή αστόχησε ο Ζούμπκοφ για την ισοφάριση κι ακολούθησε το δεύτερο μεγάλο σουτ των «ερυθρόλευκων», αυτό του Βεζένκοβ.

Στο τελευταίο τρίλεπτο του ματς σχεδόν όλες οι αποφάσεις που πήραν ήταν σωστές.

ΥΓ: Ο Μπαρτζώκας είχε τεράστια συμβολή στη νίκη της ομάδας κι επηρέασε με τις αποφάσεις του το αποτέλεσμα. Είχε προετοιμάσει ιδανικά την ομάδα, άλλαξε πράγματα κατά τη διάρκεια, πήρε τάιμ άουτ όταν έπρεπε, ρίσκαρε με σχήματα και δικαιώθηκε.

ΥΓ 2: Στο τρίτο δεκάλεπτο σε μία διεκδίκηση της μπάλας έχουν βουτήξει 3 παίκτες του Ολυμπιακού. Την καπάκωσε ο Μάρτιν, αλλά έκανε λάθος πάσα και έδωσε εύκολο καλάθι στη Ζενίτ.

Ε, και; Τέτοια λάθη ας γίνονται.

ΥΓ 3: Ο Κώστας Παπανικολάου έμεινε στο παρκέ κάτι λιγότερο από 32 λεπτά. Τυχαίο; Δε νομίζω. Έκανε απίθανες δουλειές.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.