Ολυμπιακός: Διαφορά ταχύτητας και έντασης

Ολυμπιακός: Διαφορά ταχύτητας και έντασης
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει τις βασικές αιτίες της νίκης της Εφές, αλλά αισιόδοξος εκ της φύσης του είδε και θετικά στοιχεία από την πλευρά του Ολυμπιακού.

Μου αρέσει να πηγαίνω στην media day την παραμονή των εντός έδρας παιχνιδιών. Μου δίνει την ευκαιρία να μπω κι εγώ σε κλίμα αγώνα και φυσικά να ακούσω και 2-3 απόψεις των ειδικών οι οποίες θεωρώ θα μου δώσουν έναν μπούσουλα για το πως σκέφτονται το ματς.

Μία μέρα λοιπόν πριν την αναμέτρηση με την Αναντολού Εφές ο Γιώργος Μπαρτζώκας είπε μία ατάκα ανάμεσα στις δηλώσεις του που πέρασε στα ψιλά.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού είπε λοιπόν μεταξύ πολλών άλλων πως, «Αν δεν παίζεις με μεγάλη ένταση και αθλητικότητα στην Euroleague χάνεις, αυτό είναι ξεκάθαρο. Η Euroleague δεν είναι η λίγκα του ταλέντου, κατά τη γνώμη μου. Οι ομάδες που παίζουν με μεγάλη ένταση τελικά έχουν μεγάλη προοπτική στο να κερδίσουν».

Κι ήρθε η αναμέτρηση με την Αναντολού Εφές να τον επιβεβαιώσει.

Λες και παρακολουθούσα μπάσκετ διαφορετικής ταχύτητας. Λες κι οι Πειραιώτες ήταν ένα «κλικ» (στην καλύτερη) πιο πίσω από τους αντιπάλους τους.

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε δίκαια από την ομάδα του Αταμάν διότι και λιγότερη ένταση έβγαλε σε σημαντικό διάστημα του παιχνιδιού και φυσικά υπολείπεται σε αθλητικότητα.

Για την ακρίβεια θεωρώ μεγάλη επιτυχία πως κατάφερε να «τεντώσει» το ματς και να το φτάσει στην μία κατοχή (όπως είχε συμβεί και με την Μπάγερν μία εβδομάδα νωρίτερα) στα τελευταία δευτερόλεπτα και το λέω τούτο διότι η εικόνα στα δικά μου μάτια ήταν για ένα αποτέλεσμα περίπου στους 8-10 πόντους διαφορά.

ΑΦΗΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΑ ΝΙΩΣΕΙ ΑΝΕΤΑ

Το πρώτο και κύριο λάθος των «ερυθρόλευκων» ήρθε στην πρώτη περίοδο. Η Αναντολού είναι μία ομάδα η οποία διαθέτει εκπληκτικής ποιότητας γκαρντ. Παίκτες που μπορούν να σκοράρουν με την ίδια ευκολία που μπορούν να δημιουργήσουν.

Παίκτες που μπορούν να σκοράρουν με την βοήθεια σκριν ή χωρίς.

Γκαρντ που μπορούν να παίξουν pick ‘n’ roll ή να βγουν από off ball σκριν.

Οι επιλογές που έχει ο Αταμάν είναι πάρα πολλές.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε «μαλακός» το ματς και άφησε τους παίκτες της Εφές να βρουν πολύ εύκολα ρυθμό. Δεν έβγαλε ίχνος επιθετικότητας η «ερυθρόλευκη» άμυνα και είδε τους αντιπάλους να ξεκινούν με 8/8 σουτ.

Πώς να μην το βλέπουν «βαρέλι» μετά το καλάθι;

Αντί να κάνουν 1-2 δυνατά μπασκετικά φάουλ να τους νιώσει ο αντίπαλος, δεν έκαναν καν φάουλ.

Λάρκιν, Μπομπουά, Μίτσιτς, Σιμόν είναι παίκτες που αν αισθανθούν άνετα και βολικά θα σε καταστρέψουν με την ποιότητά τους.

Αυτό ακριβώς συνέβη κι από την στιγμή που βρήκαν ρυθμό άντε να τους τον κόψεις μετά.

ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Ο Ολυμπιακός φέτος έχει σημαντική αδυναμία στην προσωπική άμυνα. Με εξαίρεση τους Τζένκινς, ΜακΚίσικ, Παπανικολάου (λιγότερο), Ζαν Σαρλ, Έλις και Μάρτιν οι άλλοι τρώνε μεγάλο σημάδι.

Το ξέρουν αυτό φυσικά. Όταν ο αντίπαλος έχει σχήμα με τρεις ικανούς περιφερειακούς γίνονται ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα. Ποιον να πρωτομαρκάρεις;

Η Εφές είχε υπομονή στην επίθεσή της και έριξε αρκετό «σημάδι» μέχρι να βρει το επιθυμητό για αυτήν mismatch και να παίξει iso. Το μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεων των Τούρκων εξελίχθηκαν σε καταστάσεις απομόνωσης (iso) και «1on1».

Μερικές φορές μάλιστα έδειξαν ανεξήγητη υπομονή και έχασαν νωρίτερα άλλα «mismatch». Αυτά τα βάζω σε παρένθεση γιατί δεν υπάρχει υψομετρική διαφορά, απλά διαφορά ταχύτητας.

Για παράδειγμα μάρκαρε ο Σλούκας τον Λάρκιν κι αντί να τον… χτυπήσει απευθείας ο Αμερικανός ζητούσε σκριν από τον ψηλό και πήγαινε σε ένας εναντίον ενός με τον Μάρτιν.

Θυμάμαι τον Μπαρτζώκα να ωρύεται σε φάσεις που ο Μίτσιτς ή ο Λάρκιν είχε την μπάλα και να φωνάζει «no right guys, no right».

Η διαφορά ταχύτητας ήταν τόσο μεγάλη όμως που και τον δεξιό διάδρομο τους έκοβαν και τελικά τον δεξιό διάδρομο έπαιρνε ο αντίπαλος. Μία προσποίηση, μία ντρίμπλα και αμέσως αποκτούσαν πλεονέκτημα και δεν το άφηναν ανεκμετάλλευτο.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ Ο ΙΔΙΟΣ ΚΟΡΜΟΣ

Κάποτε τον διατηρούσε ο Ολυμπιακός και όλοι τον αποθεώναμε. Τώρα η Εφές κράτησε όλους τους παίκτες της και το πλεονέκτημά της είναι τεράστιο.

Σε κάθε συνθήκη που θα τους παρουσιαστεί την ώρα του παιχνιδιού οι παίκτες ξέρουν πως να ανταποκριθούν. Ξέρει ο ένας τι αρέσει στον άλλον. Ξέρει ο Αταμάν τι αρέσει στους παίκτες του και τούμπαλιν.

Την ώρα που οι 17 ομάδες της Euroleague δουλεύουν για να δημιουργήσουν έναν τρόπο παιχνιδιού, η Εφές δουλεύει για να βελτιώσει τον τρόπο παιχνιδιού της που ήδη έχει από πέρυσι.

Και επειδή ανέφερα πως είδαμε αρκετό «iso»… Και pick ‘n’ roll είδαμε και μάλιστα το κεντρικό το έπαιζαν υπέροχα.

Και δευτερεύοντες αιφνιδιασμούς είδαμε και επιθέσεις με σκριν μακριά από την μπάλα είδαμε.

Πάρα πολύ καλή ομάδα η Εφές.

ΥΓ: Ο Κώστας Σλούκας είναι ένα «pass first» γκαρντ, αλλά το παρακάνει. Ενα σουτ στο πρώτο ημίχρονο κι έξι συνολικά δεν είναι λίγα, είναι πολύ λίγα.

ΥΓ 2: Ο Ολυμπιακός έκανε 13 λάθη. Καλό νούμερο. Η Εφές από αυτά τα 13 λάθη βρήκε 17 πόντους. Κακό νούμερο.

ΥΓ 3: Ενθαρρυντική η δημιουργία σε μία ακόμη αναμέτρηση η οποία ολοκληρώθηκε με 19 ασίστ.

Επίσης πήγε η τάπα σύννεφο με 7 κοψίματα.

ΥΓ 4: Ο Ζαν Σαρλ ήταν πολύ καλός πίσω στα 5.52 που έπαιξε. Η δική του παρουσία στην δεύτερη περίοδο μεταμόρφωσε την αμυντική λειτουργία των «ερυθρόλευκων». Από την άλλη όμως είχε και 0/3 μπροστά.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.