Ρεάλ - Μπάγερν: Η μεταφορά μιας κόντρας στο παρκέ

Βασίλης Βλαχόπουλος
Ρεάλ - Μπάγερν: Η μεταφορά μιας κόντρας στο παρκέ
Η Ρεάλ Μαδρίτης υποδέχεται (29/10, 22:00) την Μπάγερν Μονάχου και η Euroleague Greece γράφει για τη μεταφορά μιας ποδοσφαιρικής κόντρας στο παρκέ και τους αντίθετους βίους δύο πανίσχυρων brands.

Η αλήθεια είναι ότι στο παρκέ, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπάγερν Μονάχου δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν. Ουδέποτε βάδισαν στην ίδια γραμμή, είναι εξαιρετικά δύσκολος ο εντοπισμός σημείου ταύτισης στα αγωνιστικά πεπραγμένα και η δική τους ιστορία χωράει και περισσεύει σε μια κόλλα χαρτιού Α4. Δεν άρχισε να γράφεται δα προ δεκαετιών, αλλά μόλις πριν από έξι χρόνια όταν η γερμανική ομάδα έκανε (δειλά - δειλά) τα πρώτα βήματά της στην Euroleague.

Αν λοιπόν υπάρχει (έστω) μια σταγόνα αντιπαλότητας, τροφοδοτείται από το ποδόσφαιρο καθώς αυτή η κόντρα βαστά εδώ και 44 ολόκληρα χρόνια, από τον Μάρτιο του 1976, όταν βρέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι στο (τότε) Κύπελλο Πρωταθλητριών. Όταν δηλαδή ένας οπαδός της Ρεάλ Μαδρίτης εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο για να χτυπήσει τον επιθετικό θρύλο στην ιστορία της Μπάγερν, Γκερντ Μίλερ, για να ακολουθήσουν ένα σωρό ακόμη επεισόδια. Από πατήματα στα κεφάλια αντιπάλων, γενικές συρράξεις αλλά κι ένα φιλικό παιχνίδι το οποίο είχε λήξει με σκορ 9-1 (υπέρ των Βαυαρών) και θεωρήθηκε… casus belli. Συνολικά, όταν οι ποδοσφαιρικές ομάδες των δύο οργανισμών συγκρούονται στο χόρτο, αυτομάτως παρατάσσουν 170 τίτλους. Αυτό είναι το άθροισμα και των δύο οι οποίοι μάλιστα κατέκτησαν τα έξι από τα τελευταία οκτώ Champions League!

Στην περίπτωση του μπάσκετ, η ιστορία γράφεται μονόπλευρα καθώς η Μπάγερν Μονάχου ουδέποτε έφτασε στο σημείο διεκδίκησης ευρωπαϊκού τίτλου. Αυτό δεν υποβαθμίζει τα επιτεύγματά της καθώς η διαδικασία «rebranding the name» άρχισε να τρέχει από το 2010 και ήδη μετρά πέντε εγχώριους τίτλους και διαδοχικές συμμετοχές στην Euroleague. Αν ανατρέξει κανείς στη δεκαετία του ’50 θα διαπιστώσει την ύπαρξη μπασκετικής παράδοσης, αλλά για πολλές δεκαετίες η Μπάγερν θύμιζε… κοιμώμενο γίγαντα. Η απόφαση επαναλειτουργίας του τμήματος μπάσκετ λήφθηκε έπειτα από δημοψήφισμα στο οποίο συμμετείχαν περίπου 100.000 φίλοι της γερμανικής ομάδας και αφού διαπιστώθηκε ενδιαφέρον και από πλευράς χορηγών.

Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΜΠΑΓΕΡΝ ΚΑΙ Η... ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΔΙΑΙΤΗ ΡΕΑΛ

Οι δύο οργανισμοί έχουν ισχυρά brands αλλά δεν συνδέονται σε τίποτε άλλο. Ακόμη και η διοικητική δομή τους διαφέρει. Η μπασκετική Ρεάλ είναι κομμάτι ενός τεράστιου οργανισμού. Παράγει έσοδα, αλλά δεν είναι αρκετά για την κάλυψη των τρεχόντων αναγκών με συνέπεια να καθίσταται υποχρεωτική η χρηματοδότησή της από το… μεγάλο ταμείο του οργανισμού. Ειδικά στα τελευταία τρία χρόνια όπου ο ετήσιος προϋπολογισμός ξεπέρασε τα 60 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμη και στο κορυφαίο επίπεδο, είναι αδύνατο να παραχθούν τόσες πηγές εσόδων. Ως εκ τούτου, οι αποφάσεις λαμβάνονται από την κεντρική διοίκηση του οργανισμού. Σε επίπεδο τίτλων, η ομάδα μπάσκετ της Μαδρίτης πλησιάζει την αντίστοιχη ποδοσφαιρική καθώς ήδη μετρά δέκα κατακτήσεις Euroleague και Κυπέλλου Πρωταθλητριών, διαδραματίζοντας ηγετικό ρόλο στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και στις εγχώριες διοργανώσεις.

Αντιθέτως, στην Μπάγερν γνωρίζουν ότι δεν θα φθάσουν ποτέ στο επίπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας. Είναι περισσότερο ζήτημα κουλτούρας του κόσμου. Παρά τα άλματα του γερμανικού μπάσκετ (κυρίως) στην τελευταία 12ετία, δεν υπάρχει περίπτωση να «κοιτάξει» το ποδόσφαιρο σε επίπεδο δημοτικότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι το όλο εγχείρημα στοιχειοθετεί χαμένο στοίχημα. Όλα έγιναν εν γνώσει των πρωταγωνιστών.

Η ομάδα μπάσκετ δεν εξαρτάται από το ποδόσφαιρο, λειτουργεί αυτόνομα, είναι οικονομικά αυτάρκης, βασίζεται στα έσοδα που παράγει, στηρίζεται στο χορηγικό πλάνο της κι ας υπάγεται διοικητικά στο οργανόγραμμα του οργανισμού. Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, καταρτίστηκε πλάνο σταδιακής αύξησης του αγωνιστικού προϋπολογισμού με αγωνιστικό στόχο τη συμμετοχή στο Final 4 της Euroleague. Βασικός άξονας του εγχειρήματος είναι η ανέγερση νέου γηπέδου, χωρητικότητας 11.500 θέσεων καθώς εκτιμήθηκε ότι η αξιοποίηση όλων των χώρων ενός σύγχρονου σταδίου με τη δυνατότητα (σχεδόν) διπλασιασμού των εσόδων από τα εισιτήρια διαρκείας, θα αλλάξουν την οικονομική θέση της εταιρίας. Το αρχικό πλάνο προβλέπει την ολοκλήρωση των έργων και την παράδοση του γηπέδου εντός του 2021.

Υπό αυτές τις συνθήκες, την περσινή χρονιά ο αγωνιστικός προϋπολογισμός ξεπέρασε τα 20-21 εκατομμύρια ευρώ. Προς αυτήν την κατεύθυνση, προχώρησε σε ηχηρές μεταγραφικές κινήσεις με σκοπό να… καλλιεργήσει έδαφος ενόψει της τωρινής σεζόν. Προέκυψαν οι νέες συνθήκες ζωής λόγω του COVID 19, η ανατροπή κάθε οικονομικού σχεδίου και η μείωση του μπάτζετ στοιχειοθέτησε μια υποχρεωτική απόφαση.

Η ΟΓΔΟΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ

Παρά τα λίγα χρόνια συνύπαρξής τους στην ίδια διοργάνωση, η σημερινή συνάντηση των δύο ομάδων θα είναι η όγδοη στην ιστορία τους. Θα διεξαχθεί υπό διαφορετικές συνθήκες σε σχέση με τις συνηθισμένες καθώς οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Κι αυτό διότι η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι μάλλον διέψευσε κάθε προγνωστικό μετρώντας τέσσερις νίκες σε πέντε αγώνες και απολαμβάνει τη μοναδική αίσθηση της κορυφής.

Η δε ισπανική ομάδα βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης των αιτιών καθώς το φετινό ξεκίνημά της είναι το χειρότερο επί θητείας Πάμπλο Λάσο. Η πρώτη σύγκρουση έγινε τον Γενάρη του 2014 στο πλαίσιο του Top16 της Euroleague και η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε με εμφατικό τρόπο (σ. σ. 111-87) στη μία από τις συνολικά πέντε νίκες της απέναντι στους Γερμανούς. Πιο συναρπαστική απ’ όλες ήταν η προ πενταετίας (επίσης στη Μαδρίτη) όπου ο Τζέι Σι Κάρολ είχε αποδείξει το υψηλό εκτελεστικό ένστικτό του και είχε σώσει την ομάδα του.