Σφαιρόπουλος – Κοκόσκοφ: Τόσο ίδιοι, αλλά και τόσο διαφορετικοί (pics)

Νίκος Καρφής
Σφαιρόπουλος – Κοκόσκοφ: Τόσο ίδιοι, αλλά και τόσο διαφορετικοί (pics)
Η Μακάμπι κοντράρεται με τη Φενέρ (21:05) και η Euroleague Greece στέκεται στην κόντρα Σφαιρόπουλου-Κοκόσκοφ, οι οποίοι έχουν πολλά κοινά.

Ένα από τα ματς που τραβά πολλά βλέματα απόψε είναι η μάχη της Μακάμπι με τη Φενέρ (21:05). Δύο ομάδες με μεγάλες βλέψεις και τη φετινή σεζόν. Δύο σύνολα που έχουν εξαιρετικές βάσεις στην άκρη των πάγκων τους. Από τη μία ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και από την άλλη ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ.

Η Euroleague Greece στέκεται στην κόντρα των 2 προπονητών, οι οποίοι έχουν πολλά κοινά στοιχεία στην μεγάλη σταδιοδρομία τους στην προπονητική. Δύο head coaches που δεν βιάστηκαν να κάνουν το βήμα παραπάνω, παίρνοντας όλα τα εφόδια της προπονητίκης και κοιτώντας πάντα να εξελίσσονται και να κάνουν καλύτερες τις ομαδες του.

Πολλά χρόνια assistant

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ξεκίνησε την προπονητική από τον Απόλλων Καλαμαρίας, όπου ήταν υπεύθυνος για τα τμήματα υποδομής πριν αναλάβει την πρώτη ομάδα το 1994. Από το 1997 μέχρι και το 2005 ήταν assistant coach στον ΠΑΟΚ, ενώ από το 2005 μέχρι το 2008 ήταν βοηθός προπονητή των Ίβκοβιτς, Γκέρσον και Γιαννάκη στον Ολυμπιακό.

Η επόμενη τριετία τον βρήκε ως πρώτο προπονητή στον Κολοσσό Ρόδου για να γυρίσει στον ρόλο του assistant σε Εθνική Ελλάδος, ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Πολλές εμπειρίες σε πάγκους με φιλοδοξίες και όνειρα.

Σε αυτόν τον τομέα ο Κοκόσκοφ μοιάζει πολύ στον Έλληνα τεχνικό. Από το 1992 μέχρι το 1994 βρέθηκε στην ΟΚΚ Βeograd, ενώ στη συνέχεια δοκίμασε την τύχη του στις ΗΠΑ, παίρνοντας δουλειές σε Missouri, Κλίπερς και Πίστονς ως assistant. Bρέθηκε βοηθός προπονητή και στην Σερβία για μια σεζόν 2004-05, ενώ από το 2008 μέχρι το 2018 ήταν βοηθός σε Σανς, Καβς, Μάτζικ και Τζαζ.

Τη σεζόν που πέρασε ήταν για λίγο βοηθός στους Κινγκς, πριν αναλάβει τη Φενέρ.

Η καταξίωση με Ολυμπιακό και Μακάμπι

Ο Σφαιρόπουλος πήρε το βάπτισμα του... πυρός σαν πρώτος προπονητής στον Απόλλων Καλαμαριάς για να ανέβει επίπεδο σε ΠΑΟΚ, Κολοσσό και Πανιώνιο, ενώ το 2014 η δουλειά του ανταμείφθηκε, όταν και ανέλαβε το δύσκολο έργο να οδηγήσει τον Ολυμπιακό. Με τους Πειραιώτες κατέκτησε 2 σερί πρωταθλήματα (2015, 2016), ενώ έπαιξε 2 τελικούς Euroleague τους οποίους έχασε από Ρεάλ και Φενέρ. Το έργο του στους Πειραιώτες δεν μπορεί να παραγνωρισθεί, αφού κράτησε την ομάδα στις κορυφαίες δυνάμεις της Euroleague με συμμετοχές σε playoffs και τελικούς.

Το 2018 θέλησε να αναμορφώσει τη Μακάμπι και τα κατάφερε, αλλάζοντας εντελώς την εικόνα της στη Euroleague και κάνοντας το 2/2 στα πρωταθλήματα εντός των τειχών. Πλέον λατρεύεται σαν Θεός από τους φιλάθλους της ομάδας του λαού, οι οποίοι δεν σταματούν στιγμή να τον αποθεώνουν για την εξέλιξη που παρουσιάζει στον σύλλογο του Ισραήλ. Έχουν μάθει μέχρι και ελληνικά για χάρη του

Το χρυσό της Σλοβενίας, οι Σανς και η Φενέρ

Ο Κοκόσκοφ, παρόλο που λίγοι θυμούνται, ήταν ο προπονητής της Γεωργίας από το 2008 μέχρι το 2015 πριν αναλάβει ο Ηλίας Ζούρος. Φυσικά έκανε την αρχή ως head coach σε ΟΚΚ Βeograd και στους μικρούς της Παρτιζάν. Την μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του την έζησε ως head coach της Σλοβενίας στο Eurobasket του 2017.

Παρόλο που λίγοι το περίμεναν η ομάδα του Κοκόσκοφ, ο οποίος είχε για ηγέτες τους Γκόραν Ντράγκιτς και Λούκα Ντόντσιτς, έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης. Αυτό ήταν και το... διαβατήριο του για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα ως πρώτος προπονητής. Οι Σανς του εμπιστεύτηκαν τη θέση στον πάγκο τους για τη σεζόν 2018-19, με τον ίδιο να δηλώνει πως αν διάλεγαν τον Ντόντσιτς και όχι τον Έιτον, ακόμα θα βρισκόταν στις ΗΠΑ.

Το 2019 διαδέχθηκε τον Τζόρτζεβιτς στη Σερβία, ενώ από φέτος ανέλαβε την δύσκολη αποστολή να συνεχίσει το έργο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στη Φενέρ. Το να σε εμπιστεύονται ταυτόχρονα μία από τις μεγαλύτερες Εθνικής του κόσμου και μίας από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα.

Παρόμοια πορεία, αλλά σε άλλες ηπείρους

Σφαιρόπουλος και Κοκόσκοφ θεωρούνται δύο από τους κορυφαίους προπονητές της Euroleague. Το έχουν κερδίσει αυτό από την πορεία μέχρι στιγμής στους πάγκους και κανείς δεν μπορεί να τους αμφισβητήσει. Ο Έλληνας κόουτς έμαθε πολλά δίπλα σε προπονητές όπως ο Γκέρσον, ο Ίβκοβιτς, ο Γιανάκης, ο Καζλάουσκας, ο Σερφ, ο Σούμποτιτς και ο Πρέλεβιτς και κυρίως έκανε καριέρα στην Ελλάδα, αν εξαιρέσει κανείς τα 2 τελευταία χρόνια στη Μακάμπι και τον ένα χρόνο στην ΤΣΣΚΑ στο πλάι του Καζλάουσκας.

Στον αντίποδα ο Σέρβος έχει περάσει την μεγαλύτερη περίοδο της προπονητικής του καριέρας ως assistant coach σε ομάδες ΝΒΑ. Πολλοί προπονητές τον εμπιστεύτηκαν και η δουλειά του εκεί ήταν το.. διαβατήριο για να πάρει τη θέση του head coach των Σανς και στη συνέχεια οι... πόρτες της Ευρτώπης του άνοιξαν διάπλατα, σε κάτι που φυσικά βοήθησε και το χρυσό στο Eurobasket με τη Σλοβενία.

Στο ΝΒΑ έμαθε δίπλα στον Τζέντρι (Κλίπερς και Σανς), Λάρι Μπράουν και Φλιπ Σόντερς (Πίστονς), Μάικ Μπράουν (Καβς) και τον Κουίν Σνάιντερ (Τζαζ).

Και οι 2 τους περίμεναν καρτερικά για χρόνια μέχρι να πάρουν θέση head coach σε ομάδα με υψηλούς στόχους. Έκαναν υπομονή, έμαθαν τα... μυστικά δίπλα σε έμπειρους head coaches, απέκτησαν τα εφόδια και ανέλαβαν ως πρώτοι προπονητές, δείχνοντας την σπουδαία δουλειά τους κάθε μέρα που περνάει. Η Μακάμπι από τότε που την ανέλαβε ο Σφαιρόπουλος έχει κάνει... άλματα και θυμίζει ομάδα μοντέλο, ενώ ο Κοκόσκοφ προσπαθεί να ανταποκριθεί στον δύσκολο ρόλο του αντί-Ομπράντοβιτς αφού η Φενέρ παίζει πάντα για την κορυφή τα τελευταία χρόνια.

Απόψε θα δώσουν τη μάχη τους και περιμένουμε ακόμα ένα ρεσιτάλ στους πάγκους.