Σφαιρόπουλος για χαμένους τελικούς 2015 και 2017: «Χρειαζόμασταν και τύχη αλλά δεν ήταν μαζί μας»

Gazzetta team
Σφαιρόπουλος για χαμένους τελικούς 2015 και 2017: «Χρειαζόμασταν και τύχη αλλά δεν ήταν μαζί μας»
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στάθηκε μεταξύ άλλων και τις δύο σεζόν που δεν μπόρεσε να κατακτήσει την EuroLeague ως προπονητής του Ολυμπιακού.

Συγκεκριμένα ο Έλληνας τεχνικός θυμήθηκε τους χαμένους τελικούς το 2015 στη Μαδρίτη και το 2017 στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα πω ψέματα, καμία φορά χρειάζεσαι και τύχη για να κατακτήσεις ένα τρόπαιο και αυτή δεν ήταν με το μέρος μας. Στον πρώτο μου χρόνο στην EuroLeague φτάσαμε στον τελικό με αντίπαλο την Ρεάλ και το Final Four να γίνεται στην Μαδρίτη. Η Ρεάλ ήταν σπουδαία τότε. Και εμείς ήμασταν καλοί, αλλά η γραμμή για λάθος ήταν μικρή για εμάς. Η Ρεάλ δεν είχε κατακτήσει το τρόπαιο για 20 χρόνια, αλλά η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να στεφθούν πρωταθλητές. Ο τελικός ήταν στην Μαδρίτη και αν παίξεις ένα τέτοιο παιχνίδι στην Μαδρίτη δεν γίνεται να νικήσεις.»

Και συνέχισε: «Αντιμετωπίσαμε ένα παρόμοιο σενάριο το 2017 όταν ηττηθήκαμε από την Φενέρμπαχτε. Ο τελικός ήταν στην Κωνσταντινούπολη. Η Φενέρ είχε ηττηθεί στο φινάλε του τελικού έναν χρόνο νωρίτερα και όλοι ήθελαν να δρέψουν τους καρπούς της προόδου τους, με την μοίρα να φέρνει τον τελικό σπίτι τους. Δεν θέλω να αναφερθώ στους παράγοντες “διαιτητές, φίλαθλοι, έδρα” και να φανεί ότι ψάχνω δικαιολογίες, αλλά σε αυτούς τους δύο αγώνες όλα έπαιξαν ρόλο. Ναι, οι αγώνες ήταν σε ουδέτερο έδαφος, αλλά και στις δύο περιπτώσεις το πλεονέκτημα ήταν στην αντίθετη πλευρά. Ήμασταν άτυχοι. Από παιχνίδια σαν αυτό όμως άρχισα να καταλαβαίνω το παιχνίδι σε άλλο επίπεδο. Ήταν ωραίες εμπειρίες. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ισχύει ότι πρέπει να ηττηθείς πολλές φορές μέχρι να νικήσεις».

Για το γεγονός ότι ήταν προπονητής δύο σούπερ σταρ, όπως οι Στογιάκοβιτς και Σπανούλης: «Σημαντικό σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να καταλαβαίνουν οι παίκτες το παιχνίδι. Αν καταλαβαίνεις την δυναμική του παιχνιδιού, ξέρεις και τον εγωισμό και τον ψυχισμό αυτών των παικτών. Αυτοί οι παίκτες, όπως και άλλοι σπουδαίοι παίκτες, έγιναν ηγέτες επειδή ήταν ανοιχτοί σε πράγματα. Φυσικά και είχαν μεγάλο “εγω”, αλλά αν προσεγγίσεις, ως προπονητής, την κατάσταση σωστά, τότε δεν θα έχεις συγκρούσεις μαζί τους. Νομίζω ότι το βασικό είναι να καταλαβαίνεις το παιχνίδι και να είσαι ειλικρινής μαζί τους».

Όσο για την άμυνα της Μακάμπι; «Όπως όλοι οι προπονητές, έχω κάποιες βασικές αρχές. Το σημαντικό είναι ότι όλοι οι παίκτες μιλάνε μεταξύ τους. Δεν μπορεί να “κοιμηθεί” κανείς στην αδύνατη πλευρά ή την δυνατή πλευρά. Όλοι πρέπει να ακολουθούν τον παίκτη τους και να ξέρουν τι θα ακολουθήσει. Πρέπει να θυμούνται με ποιον τρόπο μαρκάρουμε το pick n roll, κάτι που για να γίνει σαφές χρειάζονται εκατοντάδες επαναλήψεις στην προπόνηση. Πρέπει να ξέρουν ποιος παίκτης μπαίνει και βγαίνει από το παρκέ. Το πιο βασικό ωστόσο είναι να υπάρχει αρμονία στην ομάδα και όλοι να είναι διατεθειμένοι να μάθουν»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.