Ντέιβις: «Στην καρδιά του Νικ ο Παναθηναϊκός, ο Σάρας έχει τον τρόπο!»

Γιώργος Κούβαρης
Ντέιβις: «Στην καρδιά του Νικ ο Παναθηναϊκός, ο Σάρας έχει τον τρόπο!»
Λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ του αγώνα στην Βαρκελώνη μεταξύ της Μπαρτσελόνα και του Παναθηναϊκού (15/10, 22:00) ο Μπράντον Ντέιβις μίλησε στο gazzetta.gr κάνοντας ειδική αναφορά στην πανδημία, ενώ στάθηκε στον Νικ Καλάθη, τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αλλά και στις πιθανότητες των «μπλαουγκράνα» για την κατάκτηση της φετινής EuroLeague.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο Μπράντον Ντέιβις είναι από τους πιο... χαρούμενους παίκτες της Ευρώπης. Και όχι. Δεν είναι υπερβολή! Λίγο πράγμα είναι να παίζει κάτω από τα ρακέτα, να είναι εξαιρετικός στο pick n roll και να έχει δίπλα του τον καλύτερο πασέρ της EuroLeague, όπως επίσης και έναν από τους καλύτερους στην ιστορία της διοργάνωσης;

Ο Αμερικανός σέντερ δεν εκμεταλλεύεται μόνο τις ασίστ «πάρε-βάλε» ή «πάρε-κάρφωσε» του Τομά Ερτέλ αλλά είδε στο πρόσωπο του Νικ Καλάθη και τον... ιδανικό συμπαίκτη για να μπορεί να τελειώσει φάσεις στο «ζωγραφιστό» με... ακόμα καλύτερη ευκολία. Ενδεχομένως και να ζήλευε μέχρι πέρυσι τους παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ που ήταν οι προνομιούχοι.

Από φέτος ωστόσο είναι εκείνος που...απολαμβάνει τις εμπνεύσεις του Έλληνα πλέι μέικερ «γεμίζοντας» την στατιστική του με καλά ποσοστά έχοντας 12,3 πόντους στην EuroLeague με 56% στα δίποντα. O Μπράντον Ντέιβις μίλησε στο gazzetta.gr λίγο πριν από το τζάμπολ του αγώνα για την 4η αγωνιστική στο «Palau Blaugrana» και είχε... πολλά να (μας) πει.

Για την πανδημία και το πώς επηρεάζει και τους ίδιους τους παίκτες, τόσο αγωνιστικά, όσο -και περισσότερο- στην ψυχολογία τους. Για το ματς με τον Παναθηναϊκό. Για τον Νικ Καλάθη. Για τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, αλλά και για το αν μπορεί η Μπαρτσελόνα να στεφθεί στο τέλος πρωταθλήτρια Ευρώπης!

- Πώς βιώνετε εσείς οι παίκτες την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τον κορονοϊό και τα συνεχόμενα κρούσματα στις ομάδες»

«Είναι δύσκολη κατάσταση. Ως παίκτες θεωρούμε ότι θα υπάρξει ένα πλάνο ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο το ρίσκο και το πώς έχουν κυλήσει μέχρι στιγμής τα πράγματα. Σίγουρα δεν έχουν λειτουργήσει όπως θα έπρεπε όσον αφορά το συγκεκριμένο κομμάτι, οπότε θα περιμένουμε το Plan και από εκεί και πέρα θα δουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Ελπίζω να καλυτερεύσουν τα πράγματα. Όμως ξέρεις, ακόμα όλοι μαθαίνουν από αυτήν την νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ο ιός είναι κάτι το καινούριο, όπως και οι πληροφορίες που έρχονται επί καθημερινής βάσης.»

- Δεν κάνει δύσκολη την προετοιμασία σας ενόψει των αγώνων; Δεν το σκέφτεστε με την έννοια ότι ενδεχομένως να συμβεί και σε εσάς, όπως για παράδειγμα συνέβη με τον Μίροτιτς;

«Σίγουρα το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, αλλά από την άλλη προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε στο μπάσκετ. Υπάρχει ως σκέψη ο ιός και μπορεί να σου αποσπάσει την προσοχή από το παιχνίδι. Κατά κάποιον τρόπο πρόκειται για μια πνευματική μάχη, μια δύσκολη διάσταση της κατάστασης. Παρόλα αυτά πρέπει να είσαι έτοιμος σε κάθε ματς της EuroLeague»

- Αν σου ζητούσαν να προτείνεις μια λύση ώστε να βγείτε από αυτήν την κατάσταση, τι θα έλεγες;

«Δεν ξέρω τι θα έλεγα. Πολλοί αναφέρονται στην «φούσκα» όπως έγινε και στο ΝΒΑ που είχε επιτυχία, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχουν κάποια θέματα που δεν το επιτρέπουν να συμβεί. Όπως είναι το οικονομικό κομμάτι, αλλά και τα εθνικά πρωταθλήματα. Δεν ξέρω πώς να συμβεί κάτι τέτοιο. Όμως πρόκειται για την πιο ασφαλή επιλογή. Αν γίνεται; Δεν γνωρίζω... Μπορεί η EuroLeague να έχει πολλά παιχνίδια ακόμα, αλλά θεωρώ ότι θα έκαναν την σεζόν πιο μικρή στην περίπτωση της «φούσκας», ενώ μπορεί κάποιες ομάδες να επέλεγαν: EuroLeague ή εγχώριο πρωτάθλημα. Είναι δύσκολο να συμβεί. Πάντως με τον τρόπο με τον οποίο εξαπλώνεται ο ιός τώρα, είναι περίεργα και για εμάς τους παίκτες.»

-Ο Παναθηναϊκός δεν έδωσε το ματς με την Βιλερμπάν λόγω των γνωστών γεγονότων. Αυτό θεωρείς ότι θα λειτουργήσει ως μειονέκτημα για σας επειδή δεν θα έχει ρυθμό ή ως μειονέκτημα επειδή δεν θα υπάρχει το «βάρος» ενός αγώνα;

«Πιστεύω θα είναι έτοιμοι γι ' αυτό το ματς και με μεγάλο κίνητρο από τη στιγμή που δεν είχαν άλλο παιχνίδι μεσοβδόμαδα. Και ξέρεις, δεν μπορείς να πεις με σιγουριά αν είναι μειονέκτημα ή πλεονέκτημα όταν καποιος παίζει δύο ματς μέσα σε μια εβδομάδα. Σίγουρα οι παίκτες του Παναθηναϊκού θα είναι φρέσκοι και έτοιμοι για να μας αντιμετωπίσουν. Επίσης πρόκειται για μια ομάδα με ιστορία, με περηφάνεια και σίγουρα περιμένω ένα ανταγωνιστικό παιχνίδι. Εμείς από την πλευρά μας θα συγκεντρωθούμε στο αγωνιστικό μας πλάνο όπως κάνουμε πάντα ώστε να φτάσουμε στη νίκη».

- Έχοντας δει σε βίντεο τα ματς του Παναθηναϊκού με Χίμκι και Ολυμπιακό, που πιστεύεις ότι πρέπει να δώσετε περισσότερη προσοχή ενόψει του μεταξύ σας αγώνα;

«Θεωρώ ότι πρέπει να πάρουμε από την αρχή τα ηνία στο σκορ, να επιβάλλουμε τον ρυθμό μας και να παίξουμε επιθετική άμυνα. Αν τα καταφέρουμε τότε θα μπορέσουμε να βρούμε και το εύκολο καλάθι στην άλλη άκρη του παρκέ. Ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός μπορούν να αλλάξουν τον ρυθμό από τη μία στιγμή στην άλλη, να παίξουν με ένταση και να σκοράρουν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Θα εξαρτηθεί από εμάς και από την άμυνά μας.»

- Δεύτερο σερί ματς χωρίς τον Νίκολα Μίροτιτς. Το πρώτο το κερδίσατε στη Βαλένθια. Θεωρείς ότι θα σας επηρεάσει τώρα η απουσία του ή βρήκατε τρόποθς να την καλύψετε;

«Δείξαμε ότι και χωρίς τον Μίροτιτς κάποια παιδιά έκαναν το step up στη Βαλένθια και καταφέραμε να πάρουμε μια σημαντική νίκη. Θεωρώ ότι έχουμε πλήρες ρόστερ, βάθος στον πάγκο και παίκτες οι οποίοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να παίξουν και να πάρουν τις ευκαιρίες τους. Ακόμα και χωρίς τον Νίκολα, το κλειδί θα είναι να παίξουμε και πάλι ενωμένοι κα ομαδικά. Μπορεί να υπάρχει πλούσιο ατομικό ταλέντο, αλλά δεν αρκεί από μόνο του για να κερδίσεις παιχνίδια στην EuroLeague.»

- Είσαι παίκτης που του αρέσει να τελειώνει φάσεις με pick n roll. Πόσο σε έχει βοηθήσει η παρουσία του Νικ Καλάθη και πώς είναι η μεταξύ σας συνεργασία;

«O Νικ είναι ο παίκτης που βλέπει όλο το γήπεδο και έχει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του την πάσα και το πώς θα αξιοποιήσει καλύτερα τους συμπαίκτες του. Είναι κάτα κάποιον τρόπο η επέκταση του Σάρας! Ακολουθώντας το προπονητικό πλάνο, δίνει εύκολα καλάθια σε όλους μας. Όχι μόνο σε εμένα. Είναι απίστευτα ανταγωνιστικός και ένας απίστευτα εξαιρετικός point guard. Έχει το καλύτερο vision στην Ευρώπη και πραγματικά είμαι πολύ χαρούμενος που παίζω μαζί του και έχουμε τόσο καλή χημεία στο παρκέ.»

- Μιλήσατε καθόλου ενόψει του αγώνα; Θεωρείς ότι θα επηρεαστεί συναισθηματικά που θα αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα τους

«Ναι, μιλήσαμε, αλλά θεωρώ ότι κάθε παίκτης έχει το επιπλέον κίνητρο όταν αντιμετωπίζει την πρώτην ομάδα του. Ξέρω ότι ο Παναθηναϊκός έχει ειδική θέση στην καρδιά του. Όμως όπως θα έχει και ο Νικ κίνητρο, πιστεύω ότι και οι πρώην συμπαίκτες του θα έχουν το ίδιο κίνητρο να τον νικήσουν. Έδωσε πολλά στον Παναθηναϊκό ο Νικ, όπως και ο Παναθηναϊκός του έδωσε πολλά. Σίγουρα θα επηρεαστεί συναισθηματικά αλλά είναι καλός παίκτης και ξέρει τι πρέπει να κάνει.»

- Πόσο διαφορετικός είναι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στην Μπαρτσελόνα, από τον Σάρας που είχε γνωρίσει στην Ζάλγκιρις;

«Ο Σάρας είναι πάντα ο Σάρας. Ο ίδιος τύπος. Χωρίς να παίζει ρόλο ποιους παίκτες έχει στην ομάδα του, τι στόχους έχουν οριοθετήσει ή ποιες είναι οι ομαδικές φιλοδοξίες. Πάντα περιμένει το καλύτερο από εσένα και θα κάνει και εκείνος το καλύτερο για σένα. Έχει το δικό του προπονητικό στυλ και οι παίκτες πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτό. Όπως και εγώ φυσικά. Ακόμα προσπαθεί να εμφυσήσει την φιλοσοφία του στην Μπαρτσελόνα αλλά ξέρει τι θέλει και πώς να μας το μεταδώσει. Άλλωστε το έργο του μιλάει από πάνω του και θεωρώ ότι ταβάνι μας είναι μόνο ο ουρανός.»

-Συμμερίζεσαι την κοινή άποψη ότι η Μπαρτσελόνα είναι το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση της EuroLeague;

«Δεν ξερω αν είμαστε το πρώτο φαβορί, αλλά σίγουρα έχουμε τις πιθανότητές μας. Υπάρχει και η ΤΣΣΚΑ με πολυ δυνατό ρόστερ. Από εκεί και πέρα μας θεωρώ ικανούς, αλλά ακόμα είναι πολύ νωρίς. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας αλλά αν διαχειριστούμε σωστά την σεζόν και βλέπουμε κάθε ματς ξεχωριστά, σίγουρα μπορούμε να κοιτάξουμε μέχρι την κατάκτηση του τροπαίου.»

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.