Η Εuroleague δοκιμάζεται από τον κορονοϊό και οι φόβοι γίνονται δύσκολη πραγματικότητα

Αντωνία Σπανού
Η Εuroleague δοκιμάζεται από τον κορονοϊό και οι φόβοι γίνονται δύσκολη πραγματικότητα
Οι ομάδες της Euroleague, μετά από 2 αγωνιστικές, μετρούν τις πληγές τους εξαιτίας του κορονοϊού και τα πράγματα δείχνουν πολύ δύσκολα, ενώ είμαστε ακόμα στην αρχή.

Η περσινή σεζόν τελείωσε δίχως τους τελευταίους αγώνες και φυσικά χωρίς πρωταθλητή στην Euroleague, αφού η πανδημία του κορονοϊού δοκιμάζει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η κορυφαία διοργάνωση στο ευρωπαϊκό μπάσκετ αποφάσισε να ακυρώσει όσο είχε μείνει στην σεζόν, αφού το μοντέλο της φούσκας που επιλέχθηκε στο ΝΒΑ ήταν σχεδόν αδύνατον να γίνει στα... μέρη μας.

Το καλοκαίρι άπαντες κάθισαν στο τραπέζι και δημιούργησαν τις νέες συνθήκες για να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί η σεζόν 2020/21 και οι κανόνες δόθηκαν στην δημοσιότητα ώστε να τους ξέρουν όλοι.

Επιγραμματικά...

«Ολα τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 13/4/2021 και τα playoffs ως τις 5/5/2021. Οσο για το τι θα γίνει στην περίπτωση των αναβολών λόγω κορονοϊού, αυτό μπορεί να γίνει ως και τρεις φορές ανά αγώνα.

Εφόσον οι αριθμοί των αναβολών έχουν εξαντληθεί όπως και οι διαθέσιμες ημερομηνίες, τότε η γηπεδούχος ομάδας, η χώρα της οποίας τα υγειονομικά πρωτόκολλα έχουν οδηγήσει στην οριστική αναβολή, θα χάσει τον αγώνα στα χαρτιά (0-20), ωστόσο δε θα υπάρχει περίπτωση αποβολής, σε περίπτωση που γίνει παραπάνω από μία φορά κάτι αντίστοιχο.

Όπως δεν θα υπάρχει περίπτωση αποβολής για ομάδα που δε θα μπορεί να αγωνιστεί εφόσον δεν έχει οκτώ υγιείς παίκτες. Αντίθετα, θα υπάρχει περίπτωση αποβολής για ομάδα που ως φιλοξενούμενη θα αρνηθεί να ταξιδέψει σε χώρα, αν αυτό γίνει για πάνω από μία φορά. Την πρώτη φορά θα χάσει το ματς με 0-20 και τη δεύτερη θα αποβληθεί.

-Οποιοδήποτε παιχνίδι μπορεί να ανασταλεί τρεις φορές το πολύ

-Όλα τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου πρέπει να έχουν διεξαχθεί έως τις 13 Απριλίου 2021 και όλα τα παιχνίδια playoffs πρέπει να διεξαχθούν έως τις 5 Μαΐου 2021.

-Όλα τα παιχνίδια της κανονικής περιόδου του EuroCup πρέπει να έχουν διεξαχθεί έως τις 22 Δεκεμβρίου 2020 και όλα τα παιχνίδια Top16 πρέπει να διεξαχθούν έως τις 23 Φεβρουαρίου 2021.

-Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες για τον επαναπρογραμματισμό ενός παιχνιδιού ή έχει επιτευχθεί ο μέγιστος αριθμός αναβολών, η ομάδα της οποίας οι εθνικοί ή τοπικοί περιορισμοί προκάλεσαν τη μετεγκατάσταση / αναδιάταξη του παιχνιδιού, θα χάσει το παιχνίδι με αποτέλεσμα 0-20. Οι επαναλαμβανόμενες απώλειες 0-20 λόγω αυτής της κατάστασης δεν θα οδηγήσουν στον αποκλεισμό της ομάδας.

-Σε περίπτωση που οποιαδήποτε ομάδα έχει λιγότερους από οκτώ παίκτες που μπορούν να παίξουν λόγω του COVID-19, η εν λόγω ομάδα θα χάσει το παιχνίδι 0-20. Οι επαναλαμβανόμενες απώλειες 0-20 λόγω αυτής της κατάστασης δεν συνεπάγονται τον αποκλεισμό της ομάδας.

-Οποιοσδήποτε σύλλογος αρνείται να παίξει χωρίς να υπάρχουν επίσημοι εθνικοί ή τοπικοί περιορισμοί (χωρίς δικαιολογημένη αιτία) θα χάσει τον αγώνα με 0-20 στην πρώτη περίπτωση και θα αποκλειστεί από τη διοργάνωση στη δεύτερη, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς αγώνων. Η απώλεια 0-20 που θα προκύψει κατά τη διάρκεια των προημιτελικών, των ημιτελικών και των τελικών του EuroCup ή κατά τη διάρκεια των playoffs της Euroleague συνεπάγεται την απώλεια της σειράς από τη σχετική ομάδα».

Αυτοί οι κανόνες αποφασίστηκαν στα μέσα του Σεπτέμβρη και ήταν λογικά στο άκουσμα τους, αλλά η πραγματικότητα έχει αρχίσει και αγριεύει με την Euroleague να έχει χτυπηθεί από τον κορονοϊό. Η Ζενίτ βρίσκεται στο... όριο του 20-0, αφού έχει μόλις 6 παίκτες ετοιμοπόλεμους και φαίνεται πως τα πράγματα έχουν γίνει αρκετά δύσκολα.

Μέχρι τώρα και μετά την έναρξη της σεζόν 6 ομάδες έχουν «χτυπηθεί» από τον κορονοϊό, συνολικά υπάρχουν τουλάχιστον 29 περιπτώσεις και τουλάχιστον 25 παίκτες θετικοί στην νόσο και όπως όλα δείχνουν η φετινή διοργάνωση έχει νέα δεδομένα, στο οποία όλοι οφείλουν να προσαρμοστούν και σύμφωνα με αυτά να κάνουν τα πλάνα τους.

Ήδη οι Ρώσοι έχουν κάνει το 2-0 στις δύο πρώτες αγωνιστικές, αλλά κανείς δεν ξέρει πως θα επιστρέψουν όσοι νοσούν και σε τι κατάσταση θα πρέπει τελικά να παίξουν. Πολλοί ήταν εκείνοι που έλεγαν ότι φέτος θα παίξουν πολλά πράγματα ρόλο στην συνέχεια της σεζόν και τώρα το βλέπουμε να γίνεται μπροστά στα μάτια μας. H ΤΣΣΚΑ δεν έχει καταφέρει να αγωνιστεί πλήρης, η Μπαρτσελόνα δοκιμάστηκε, η Χίμκι έπαιξε με 8 παίκτες κόντρα στην Ζάλγκιρις, που και εκείνη είχε απώλειες, η Ζενίτ δεν μπορεί καν να ταξιδέψει, ενώ και η Βιλερμπάν αντιμετώπισε προβλήματα, αφήνοντας απ' έξω όλους όσους νόσησαν πριν αρχίσει η κανονική διάρκεια της διοργάνωσης.

Η φετινή Euroleague είναι εντελώς απρόβλεπτη, ο ιός έχει κάνει φανερό πόσο επιδραστικός είναι και στο τέλος της ημέρας μένει να δούμε ποιος θα καταφέρει να έχει καλύτερη παρουσία συνολικά. Η διαδρομή είναι μεγάλη και ίσως φέτος για πρώτη φορά να μην κοιτάμε μόνο την καλύτερη ομάδα στην καλύτερη κατάσταση, αλλά να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και η ομάδα του θα μείνει υγιής από την αρχή μέχρι το τέλος. Γίνεται φανερό ότι πλέον... φαβορί έχουμε τις ομάδες που δεν έχουν κρούσματα και τα πάντα μπορούν να ανατραπούν με αυτή την κατάσταση που άπαντες βιώνουμε.