Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Πριν καν προσαρμοστούν, μπήκαν σε ντέρμπι «αιωνίων»! (vids)

Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Πριν καν προσαρμοστούν, μπήκαν σε ντέρμπι «αιωνίων»! (vids)
Με αφορμή τον Κίφερ Σάικς και το γεγονός ότι θα «βουτήξει» άμεσα στα βαθιά ενός αγώνα Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού, η EuroLeague Greece θυμάται και τους υπόλοιπους παίκτες των δύο ομάδων που έκαναν ντεμπούτο στο «αιώνιο» ντέρμπι.

Ο Κίφερ Σάικς μπορεί να μην έχει συμπληρώσει καλά-καλά ούτε μία... εβδομάδα στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, μπορεί να μετράει μόνο μερικές προπονήσεις με την ομάδα χωρίς να έχει κάποιο παιχνίδι στα πόδια του ωστόσο θα κληθεί να κάνει ντεμπούτο στη «μητέρα όλων των μαχών».

Από τη μία θα υπάρχει η... άγνοια κινδύνου. Από την άλλη θα υπάρχει και το άγνωστο όσον αφορά την κρισιμότητα και το «πρέπει» που μπαίνει σε ένα παιχνίδι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Που θα καθίσει η μπίλια όσον αφορά το αποτέλεσμα και την δική του εμφάνιση; Σε μερικές ώρες θα γνωρίζουμε. Πάντως η ιστορία έχει δείξει ότι όποιος κάνει ντεμπούτο με τη φανέλα των «αιωνίων» στο μεταξύ τους ντέρμπι όντας μόνο λίγες ημέρες στις δύο ομάδες, συνήθως, δεν τα... πάει και τόσο καλά.

Ο Σάικς θα γίνει ο 2ος παίκτης των «πρασίνων» που αποκτήθηκε μετά την έναρξη της επίσης σεζόν και θα φορέσει για πρώτη φορά τη φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος έχοντας μπροστά του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν να επιδείξουν και οι «ερυθρόλευκοι» στο παρελθόν με τέσσερις παίκτες. Η EuroLeague Greece παρουσιάζει αυτές τις 1+4 περιπτώσεις που έκαναν ντεμπούτο σε ντέρμπι «αιωνίων» αντιπάλων.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

ΑΛΕΣΑΝΤΡΟ ΤΖΕΝΤΙΛΕ

Στις 19 Δεκεμβρίου 2016 ο Παναθηναϊκός είχε ανακοινώσει την απόκτηση του Αλεσάντρο Τζεντίλε, ολοκληρώνοντας μια σπουδαία -κατά τα τότε φαινόμενα- κίνηση. Βέβαια ο Ιταλός φόργουορντ ουδέποτε ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις των «πρασίνων» και γι' αυτόν τον λόγο αποχώρησε από την ομάδα πριν τελειώσει η σεζόν. Και σε μια παράφραση της παροιμίας «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» για τον Τζεντίλε φάνηκε «η κακή μέρα» στην παρθενική του εμφάνιση με τα πράσινα.

Ήταν 6 Ιανουαρίου 2017 στο ΣΕΦ όταν το «τριφύλλι» αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό για την 16η αγωνιστική της EuroLeague. Ο Τσάβι Πασκουάλ όχι μόνο έδωσε χρόνο συμμετοχής στον Ιταλό, αλλά τον συμπεριέλαβε και στην βασική πεντάδα της ομάδας με σαφή εντολή να «κατέβει» χαμηλά και να ποστάρει. Αποτέλεσμα; 0/5 σουτ ο Τζεντίλε σε 8 λεπτά και επιστροφή στον πάγκο απ' όπου είδε την ομάδα του να γνωρίζει την ήττα με 77-69. Επίσης στη «φτωχή» στατιστική του μέτρησε ένα ριμπάουντ, μία ασίστ και μία τάπα σε αυτό το διάστημα που αγωνίστηκε

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΜΑΡΚΙ ΠΕΡΙ

Το κακό ξεκίνημα του Ολυμπιακού τη σεζόν 2004-05 μετά τον αποκλεισμό από τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο και τις δύο ήττες από Ιωνικό Ν.Φ. Αμαλιάδας και Ηρακλή στο πρωτάθλημα, έκαναν επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης. Γι' αυτόν τον λόγο, αφενός έγινε αλλαγή προπονητή με τον Καζλάουσκας να παίρνει τη θέση του Μίνιτς και αφετέρου με την απόκτηση του Μαρκί Πέρι. Ενός νεαρού -τότε- παίκτη (23χρ.) με εμπειρία μόνο από το (τότε) NBDL (και νυν G-League) ως παίκτης τω Roanoke Dazzle.

Ο Πέρι αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο -κεκλεισμένων των θυρών- ντέρμπι του ΣΕΦ και έμελλε να γίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής (και ο μοναδικός όσον αφορά αυτήν την κατηγορία παικτών) του αγώνα οδηγώντας τον Ολυμπιακό στη νίκη με 81-74! Συγκεκριμένα είχε αγωνιστεί 21 λεπτά και είχε σημειώσει 16 πόντους με 4/5 δίποντα, 8/10 βολές, 4 ασίστ, 1 ριμπάουντ αλλά και τέσσερα λάθη.

ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΟΥΟΤΕΡΣ

Για τον Ντομινίκ Oυότερς, ο οποίος τα τελευταία χρόνια βρέθηκε στο Ισραήλ, ισχύει ό,τι ακριβώς και με τον Αλεσάντρο Τζεντίλε του Παναθηναϊκού. Ο Αμερικανός γκαρντ είχε αποκτηθεί λόγω του σοβαρού τραυματισμού του Ντάνιελ Χάκετ και πραγματοποίησε και εκείνος το ντεμπούτο του με τα «ερυθρόλευκα» στο ντέρμπι της EuroLeague που είχε διεξαχθεί στο ΣΕΦ στις 6/1/2017. Στα 9:48 που είχε αγωνιστεί ευστόχησε σε ένα τρίποντο (3π.,0/1δίπ., 1/1τρ.) ενώ είχε επίσης 2 ασίστ, 1 κλέψιμο και 2 λάθη.

ΜΠΟΜΠΙ ΜΠΡΑΟΥΝ

Στα μέσα της σεζόν 2017-18 ο Ολυμπιακός είχε ενισχυθεί με τον Μπόμπι Μπράουν, ο οποίος κρατούσε μέχρι πέρυσι και το ρεκόρ πόντων όσον αφορά ένα ματς στην EuroLeague (41π.) πριν το «σπάσει» ο Σέιν Λάρκιν (49π.) Ο Αμερικανός γκαρντ βρέθηκε για πρώτη φορά στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ για την 24η αγωνιστική της EuroLeague στις 2 Μαρτίου 2018.

Το παιχνίδι έμελλε να γίνει... δραματικό και οι «ερυθρόλευκοι» να αποδράσουν με τη νίκη κερδίζοντας 87-85 στην παράταση. Ο -τότε τεχνικός του Ολυμπιακού- Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε χρησιμοποιήσει τον Μπράουν για 12:56 και εκείνος είχε τελειώσει το ματς με 5 πόντους έχοντας 1/1 δίποντο, 0/2 τρίποντα, 3/3 βολές, 3 ασίστ και 1 λάθος.

ΜΠΡΙΑΝΤΕ ΟΥΕΜΠΕΡ

Το ντεμπούτο του Μπριάντε Ουέμπερ στον Ολυμπιακό έμελλε να... περάσει στην ιστορία! Ο Αμερικανός γκαρντ είχε αποκτηθεί στις 6 Φεβρουαρίου 2019, δηλαδή ακριβώς μία εβδομάδα πριν από το νοκ άουτ ματς κυπέλλου κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Και γιατί πέρασε στην ιστορία; Γιατί πολύ απλά ήταν εκείνο το ματς που οι «ερυθρόλευκοι» δεν «κατέβηκαν» να αγωνιστούν στο δεύτερο ημίχρονο, έχοντας αποχωρήσει από το κλειστό κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας.

O Ουέμπερ όχι μόνο έπαιξε σε εκείνο το ματς, αλλά ξεκίνησε και στην βασική πεντάδα της ομάδας! Στο πρώτο ημίχρονο αγωνίστηκε 13:03 και είχε 5 πόντους με 1/4 δίποντα, 1/1 τρίποντο, 1 κλέψιμο και 2 λάθη...