Παναθηναϊκός: Το σκεπτικό για την απόκτηση του Κίφερ Σάικς

Παναθηναϊκός: Το σκεπτικό για την απόκτηση του Κίφερ Σάικς

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Το σκεπτικό για την απόκτηση του Κίφερ Σάικς
Ο Γιώργος Κούβαρης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ προχώρησε στην απόκτηση του Κίφερ Σάικς με συμβόλαιο ενός μήνα.

Η αλήθεια είναι ότι ξενίζει κάπως το άκουσμα «υπέγραψε μηνιαίο συμβόλαιο», πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για μια μεγάλη ομάδα και δη της EuroLeague, όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Μπορεί να έχουν αλλάξει οι εποχές και οι «πράσινοι» να μην έχουν -πια- την οικονομική δυνατότητα των περασμένων ετών ωστόσο παραμένουν ένα από τα πιο «βαριά» ονόματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκονται.

Αν και εδώ που τα λέμε, αν πάρουμε ως παράδειγμα την πρεμιέρα της EuroLeague και τη μεγάλη νίκη στην Ρωσία κάτω από αντίξοες συνθήκες (σ.σ. ταξίδι... Οδύσσεια μέχρι την άφιξη στη Μόσχα και τρεις σημαντικές απουσίες) ο Παναθηναϊκός είχε, έχει και -πάντα- θα έχει «ειδικό βάρος» στη διοργάνωση.

Κλείνω την παρένθεση και στέκομαι στον Κίφερ Σάικς, ο οποίος αποκτήθηκε από το «τριφύλλι» προκειμένου να ενισχύσει την περιφέρεια, να καλύψει τα «κενά» που έχουν δημιουργηθεί ελέω των τραυματισμών, να μπει στο rotation και να λύσει -τρόπον τινά- τα χέρια του Γιώργου Βόβορα.

Και θα ρωτήσει κάποιος: «Μα γιατί να πάρει ίδιο παίκτη με τον Πιερ Τζάκσον και όχι κάποιον διαφορετικό που να μπορεί να βοηθήσει στην δημιουργία;» Οι απαντήσεις είναι απλές.

Πρώτα απ' όλα ΔΕΝ υπάρχουν διαθέσιμοι παίκτες με αυτά τα χαρακτηριστικά. Και το κυριότερο; Ούτε στα χρήματα που «σηκώνει» φέτος η τσέπη των «πρασίνων». Ακόμα και για μηνιαίο συμβόλαιο. Γι' αυτό και πρέπει να υπάρχει προσγείωση στην (νέα) πραγματικότητα.

Και πάω παρακάτω. Οι λόγοι για τους οποίους αποκτήθηκε συγκεκριμένα ο Σάικς, ήταν τόσο αγωνιστικοί, όσο και... διαδικαστικοί. Και εξηγώ. Το ότι ο Παναθηναϊκός απέδρασε από τη Μόσχα συνιστά και ένα μικρό... θαύμα αν αναλογιστεί κανείς ότι έπαιζε μόνο με τρία γκαρντ πρώτης γραμμής του rotation (Νέντοβιτς, Φόστερ κατά πρώτο λόγο και Μποχωρίδη κατά δεύτερο) σε ματς υψηλής έντασης. Θα μπορούσε κάλλιστα ο Μποχωρίδης να φορτωθεί με φάουλ από νωρίς (ή ο Νέντοβιτς ή ο Φόστερ) και να μην... έβγαιναν τα κουκιά μέχρι το τέλος του αγώνα.

Οι λόγοι που αποκτήθηκε ο Σάικς

Πρώτος λόγος: Από τη στιγμή που ο Πιερ Τζάκσον έχει υποστεί θλάση και είναι εξαιρετικά αμφίβολος (όχι μόνο για τον Ολυμπιακό, αλλά) ακόμα και για την «διαβολοβδομάδα» και την ίδια ώρα ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει το ντέρμπι των «αιωνίων» (σ.σ. και αν παίξει λόγω του ότι ενδεχομένως να μην έχει κάνει και κανονική προπόνηση) ήταν... ανάγκη να αποκτηθεί παίκτης στη συγκεκριμένη θέση. Ο πρώην παίκτης της Αρμάνι και μέχρι πρόσφατα της Τουρκ Τέλεκομ θα κληθεί να μπει στο rotation ενόψει των επόμενων αγώνων, ξεκινώντας από το μεγάλο ματς με τους «ερυθρόλευκους» για την 2η αγωνιστική της EuroLeague. Μπορεί να υπάρχει προσθήκη στο «πράσινο» ρόστερ, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν και παραμένει το φαβορί σε αυτό το ντέρμπι!

Δεύτερος λόγος: Ο Σάικς βρισκόταν στην Ελλάδα και είχε φουλ αγωνιστικό ρυθμό. Αντίθετα αν ο Παναθηναϊκός έπρεπε να αποκτήσει κάποιον άλλον Αμερικανό θα έπρεπε να περιμένει τουλάχιστον 10 ημέρες για να ολοκληρωθεί η γραφειοκρατία και ο παίκτης να μπορέσει να ταξιδέψει στην Ελλάδα. Και η ομάδα είχε ΑΜΕΣΑ ανάγκη από ενίσχυση. Δηλαδή δεν υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια του καλοκαιριού, όπου μια ομάδα μπορούσε να περιμένει έναν παίκτη και εκείνος να είχε μπροστά του την προετοιμασία ώστε να εμφανιστεί έτοιμος την κατάλληλη στιγμή. Ο Αμερικανός γκαρντ όχι μόνο δεν χρειαζόταν να περάσει από μια τέτοια διαδικασία, αλλά μέχρι πρότινος αποτελούσε ενεργό μέλος ομάδας που βρισκόταν στο Final 8 του BCL. Δείτε την Χίμκι και τον ΜακΚόλουμ. Ακόμα... τον περιμένει μιας και δεν μπορεί να ταξιδέψει στη Ρωσία!

Τρίτος λόγος: Είναι ένας παίκτης που είχε «κοιτάξει» ο Παναθηναϊκός και το καλοκαίρι. Πριν καν προχωρήσει στην απόκτηση του Πιερ Τζάκσον. Ένα από τα ουκ ολίγα ονόματα που εξέταζε ο Βόβορας και το προπονητικό επιτελείο του «τριφυλλιού». Αυτό σημαίνει ότι δεν αποτελούσε μόνο λύση ανάγκης, αλλά ήταν ένας παίκτης που είχε τα χαρακτηριστικά που έψαχνε ο Γιώργος Βόβορας. Και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι στη συνέχεια αποκτήθηκε ο άλλοτε παίκτης της Μακάμπι. Επιπλέον ο φετινός Παναθηναϊκός έχει δομηθεί έχοντας έναν scoring point guard στο ρόστερ του και ο Σάικς είναι ακριβώς ένας τέτοιος παίκτης.

Τέταρτος λόγος: Ο Σάικς δύσκολα να μείνει παραπάνω από έναν μήνα στον Παναθηναϊκό. Και είναι κάτι που το ξέρει. Έχει ενημερωθεί από τους «πράσινους» ότι τον θέλουν κυρίως για τα δύσκολα παιχνίδια που έρχονται τον επόμενο μήνα χωρίς να υπάρχει προοπτική για περαιτέρω συνεργασία. Επιπλέον δεν υπάρχει καμία απολύτως σκέψη για επτά ξένους ώστε να βρεθεί στο ρόστερ ταυτόχρονα με τον Τζάκσον. Βέβαια όλα αυτά αλλάζουν, αλλά τα δεδομένα είναι ότι ο παίκτης θα μείνει στους «πράσινους» για έναν μήνα. Και αυτό διότι ο Πιερ Τζάκσον δεσμεύεται με συμβόλαιο έως το τέλος της σεζόν. Και ακόμα και αν υπάρξουν (λέμε τώρα) δεύτερες σκέψεις για τον Αμερικανό, τα οικονομικά της ομάδας δεν... σηκώνουν αποζημιώσεις (για πιθανή αποδέσμευση του Τζάκσον) και (γενικά) για προσθαφαιρέσεις.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...