Ζάλγκιρις: Άλλη ομάδα στην «μετά Γιασικεβίτσιους» εποχή

Ζάλγκιρις: Άλλη ομάδα στην «μετά Γιασικεβίτσιους» εποχή

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ζάλγκιρις: Άλλη ομάδα στην «μετά Γιασικεβίτσιους» εποχή
H Euroleague Greece γράφει για τις τεράστιες διαφορές της Ζαλγκίρις του Μάρτιν Σίλερ σε σχέση με αυτή του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Αν υπάρχει μία ομάδα από τις 18 της Euroleague η οποία θα παρουσιαστεί πολύ διαφορετική αυτή είναι η Ζάλγκιρις. Μπορεί αρκετές να προχώρησαν σε αλλαγή προπονητή, όμως καμία δεν θα επηρεαστεί τόσο πολύ όσο η ομάδα του Κάουνας.

Η Ζάλγκιρις μπαίνει στην «μετά Γιασικεβίτσιους εποχή» με τον Μάρτιν Σίλερ, έναν coach ο οποίος κατάφερε πολλά στην G League και στα οκτώ ματς μέχρι τώρα έχει φροντίσει να αλλάξει εντελώς το στυλ της.

ΕΠΙΘΕΣΗ

Ελευθερία κινήσεων. Ο Αυστριακός προπονητής έχει δώσει την άδεια στους παίκτες του να εκτελούν στην επίθεση όποτε αισθάνονται άνετα με την εκδήλωση επίθεση. Οι παίκτες της Ζάλγκιρις πλέον είναι αυτοί που αποφασίζουν στο παρκέ περισσότερο από τον προπονητή τους.

Με τον Γιασικεβίτσιους συνέβαινε το εντελώς αντίθετο. Κανείς δεν μπορούσε να κάνει το παραμικρό στο παρκέ αν δεν είχε σχετική οδηγία από τον Λιθουανό coach.

Πλέον σουτάρουν και δεν γυρίζουν στον πάγκο φοβισμένοι όπως γινόταν με τον νυν προπονητή της Μπαρτσελόνα.

Σουτ στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα. Με τον «Σάρας» η ομάδα είχε υπομονή, εκδήλωνε επίθεση στα τελευταία 6-7 δευτερόλεπτα και έψαχνε συνέχεια με υπομονή το mismatch. Όταν δεν υπήρχε mismatch, φρόντιζε να το δημιουργεί.

Με τον νέο προπονητή αυτό άλλαξε 100%. Πλέον η οδηγία είναι να εκτελούν στα πρώτα 10-12 δευτερόλεπτα ακόμη κι αν χρειάζεται να διακόψουν το σύστημα. Γρήγορες επιθέσεις και περισσότερες κατοχές.

Πολλά τρίποντα. Η Ζάλγκιρις μέχρι πέρυσι ήταν η ομάδα με τα λιγότερα σουτ τριών πόντων. Κι αυτό άλλαξε σε τεράστιο βαθμό. Μέχρι τώρα στα δύο από τα τρία παιχνίδια του λιθουανικούς πρωταθλήματος, οι παίκτες έχουν σουτάρει (σχεδόν) τον ίδιο αριθμό σε δίποντα και τρίποντα.

Ο Σίλερ έχει δώσει ξεκάθαρη εντολή να σουτάρουν με το παραμικρό, απειλώντας τους μάλιστα πως θα γίνουν αλλαγή αν δεν πάρουν το σουτ όταν είναι ελεύθεροι.

ΑΜΥΝΑ

Ice άμυνα. Ο Σίλερ έχει επιλέξει τον συγκεκριμένο τρόπο άμυνας και για τα 40 λεπτά του ματς. Πρόκειται για μία λύση η οποία εφαρμόζεται συχνά, αλλά για μικρό διάστημα και όχι για ολόκληρο παιχνίδι.

Με αυτόν τον τρόπο η Ζάλγκιρις θέλει να χαλάσει την επιθετική λειτουργία του αντιπάλου, θέλει να τον βγάλει από το σύστημα που έχει επιλέξει.

Ουσιαστικά θέλει να «παγώσει΅την επίθεση και να την υποχρεώσει να διαφοροποιήσει την αρχική της κίνηση.

Επίσης με αυτόν τον τρόπο οδηγεί τον γκαρντ στο αδύναμό του χέρι και προς την πλευρά που δεν αισθάνεται άνεση.

Αδύνατο σημείο της συγκεκριμένης άμυνας είναι το σουτ του ψηλού που θα κάνει το σκριν. Αν ο σκρίνερ είναι καλός σουτέρ ή καλός πασέρ και περάσει η μπάλα γρήγορα στα χέρια του τότε η επίθεση θα αποκτήσει προβάδισμα.

Δεν έχει εναλλακτικό πλάνο. Στα φιλικά και στα επίσημα ματς της Ζάλγκρις ακόμη κι αν δεν λειτουργεί η side άμυνα, δεν αλλάζει. Ειδικά στον αγώνα με την Λιετκαμπέλις το «πλήρωσε» ακριβά.

ΙΔΙΑ ΠΕΝΤΑΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΡΟΛΟΪ

Ο Μάρτιν Σίλερ ήρθε από την G League, πρωτάθλημα το οποίο αποτελεί μικρογραφία του ΝΒΑ. Αυτό προσπαθεί να κάνει και στην Ζάλγκιρις αφού και στα 8 ματς έχει ξεκινήσει την ίδια πεντάδα, οι παίκτες που έχουν έρθει από τον πάγκο παίζουν συγκεκριμένο χρόνο και οι αλλαγές γίνονται με το ρολόι και όχι όταν κάτι δεν λειτουργεί.

Για την ιστορία η πεντάδα σε όλα τα φετινά ματς αποτελείται από τους Γουόκαπ, Γκριγκόνις, Βαστούρια, Χέις και Λοβέρν.

Με τον Γιασικεβίτσιους δεν υπήρχε αυτό το σενάριο καθώς άλλαζε πεντάδες ανάλογα με τον αντίπαλο.

ΒΑΣΙΖΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΙΓΚΟΝΙΣ

Ο ηγέτης της Ζάλγκιρις είναι ο Μάριους Γκριγκόνις. Ο Σίλερ τον επέλεξε να αποφασίζει στο παρκέ, να καθοδηγεί τους συμπαίκτες του, να παίζει pick 'n' roll, να σουτάρει.

Ο Λιθουανός φόργουορντ έχει το ελεύθερο στο παρκέ να κάνει ό,τι επιθυμεί.

Αμέσως μετά ακολουθούν οι ψηλοί του με τον Ζόφρι Λοβέρν κυρίως να αποτελεί σημαντικό πόλο στην επίθεσή του.