Η προτίμηση των ομάδων στις δοκιμασμένες λύσεις και τα… newentries που ξεχωρίζουν

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η προτίμηση των ομάδων στις δοκιμασμένες λύσεις και τα… newentries που ξεχωρίζουν
Η επιλογή των ομάδων να «ψωνίσουν» από την αγορά παικτών με προϋπηρεσία στην Euroleague αποτυπώνεται μέσα από το γεγονός ότι τα φετινά newentries καλύπτουν μόλις το 17% των συνολικών ρόστερ κι ένα ποσοστό αυτών είναι νεαροί παίκτες οι οποίοι δύσκολα θα βρουν χρόνο συμμετοχής.

Το προφανές είναι ότι το αγωνιστικό σχέδιο των ομάδων προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η πανδημία του κορονοϊού. Πρωταθλήματα ακυρώθηκαν, άλλα ολοκληρώθηκαν εντός του καλοκαιριού και φυσικά παραμένει η αμφιβολία για το πώς θα κινηθεί η αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, γεγονός το οποίο σαφέστατα επηρέασε τις ευρωπαϊκές ομάδες. Υπό αυτές τις συνθήκες, η επιλογή των ομάδων να ψωνίσουν από την αγορά των παικτών με προϋπηρεσία στην Euroleague επιβεβαιώνεται μέσα από μια απλή μαθηματική πράξη. Από το σύνολο των 270 παικτών που περιλαμβάνουν τα ρόστερ των ομάδων, μόλις 47 παίκτες θα ζήσουν την παρθενική παρουσία τους στη διοργάνωση. Μάλιστα αρκετοί εξ’ αυτών είναι νεαροί με συμπληρωματικό ρόλο στα ρόστερ των ομάδων. Το συγκεκριμένο νούμερο ανταποκρίνεται στο ποσοστό του 17% του συνόλου των παικτών! Πιο διστακτικές αποδείχθηκαν οι Άλμπα Βερολίνου, Αναντολού Εφές, ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα, Χίμκι, Ρεάλ Μαδρίτης, Βαλένθια και Μπασκόνια. Σε επίπεδο ξένων παικτών, ο Ολυμπιακός έβαλε δύο νέα πρόσωπα (Άαρον Χάρισον και Χασάν Μάρτιν) στη διοργάνωση ενώ ο Παναθηναϊκός ακολούθησε με τον Μάρκους Φόστερ.

  • ΟΙ… ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ

Στην πραγματικότητα αυτές είναι μόλις δύο. Ερυθρός Αστέρας και Βιλερμπάν προχώρησαν σε τομές και το στοιχείο που τους χαρακτηρίζει είναι ότι απέκτησαν «πρωτάρηδες» για να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το συγκεκριμένο γεγονός προφανώς τους δίνει πλεονέκτημα στις πρώτες αγωνιστικές καθώς η «κατασκοπεία» δεν είναι απλή υπόθεση βάσει των δεδομένων που διαμορφώθηκαν, από την άλλη πλευρά όμως οι νέοι παίκτες δεν έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους για τις «αντοχές» τους στο επίπεδο της διοργάνωσης.

Στην ίδια συνομοταξία θα μπορούσε να ενταχθεί και η Μακάμπι Τελ Αβίβ, αλλά οι περισσότεροι από τους νέους παίκτες δύσκολα θα βρουν χρόνο συμμετοχής. Αντιθέτως, η Φενέρμπαχτσε έχει τρεις πρωτοεμφανιζόμενους των οποίων οι περιπτώσεις ξεχωρίζουν από τη λίστα των new entries και παράλληλα προβλέπεται να έχουν βασικό ρόλο.

Οι πρωτοεμφανιζόμενοι δε σημαίνει ασφαλώς ότι είναι και ουρανοκατέβατοι καθώς δοκιμάστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο και εκτιμήθηκε ότι διαθέτουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για την Euroleague. Για παράδειγμα ο Ερυθρός Αστέρας αποφάσισε να δώσει βασικό ρόλο στον παλιό παίκτη του Προμηθέα Πατρών, Λάνγκστον Χολ, και στον περσινό ηγέτη της Παρτιζάν, Τόριαν Ουάλντεν, ενώ η Άλμπα Βερολίνου εκτίμησε τις δύο καλές χρονιές του Μπεν Λάμερς στην Μπιλμπάο. Στη συνομοταξία των παικτών με πλούσια ευρωπαϊκή εμπειρία αλλά δίχως πρότερο βίο στην Euroleague μάλλον κυριαρχεί ο Τζαχουάν Τζόνσον της Μπάγερν Μονάχου. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Αμερικανός έπρεπε να φτάσει στα 31α του χρόνια για να παίξει στην Euroleague κι έπειτα από διαδοχικές χρονιές παρουσίας στην αφρόκρεμα του Eurocup.

  • ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ «ΑΙΜΑ»

Επί τούτου φρόντισε η Βιλερμπάν καθώς θα παρουσιάσει παίκτες άγνωστους στο ευρύ ευρωπαϊκό κοινό. Με κορυφαία περίπτωση αυτή του Άλερικ Φρίμαν. Ο Αμερικανός έκανε το αγροτικό του σε Ουγγαρία και Τουρκία, κουβαλά τη φήμη του δεινού σκόρερ αλλά το επίπεδο της Euroleague είναι πολύ υψηλότερο και τώρα θα φανούν οι δυνατότητές του. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Κεβάριους Χάγιερ. Ο 23χρονος Αμερικανός λογικά θα (μας) απασχολήσει λόγω της ικανότητάς του στα κοψίματα, καθώς την περσινή χρονιά στην Καντού είχε 2.6 ανά αγώνα. Ο τρίτος της παρέας που ξεχωρίζει από τη λίστα των newentries της Βιλερμπάν είναι ο Ουίλιαμ Χάουαρντ. Δεν είναι άπειρος καθώς βγάζει το ψωμί του στην Ευρώπη εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά η Euroleague αποτελεί νέο κεφάλαιο στην καριέρα του.

Στις περιπτώσεις των πρωτοεμφανιζόμενων στις οποίες αξίζει να εστιάσει κανείς είναι αυτή του Κρις Τζόουνς της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Μέχρι πέρυσι, ο Αμερικανός ήταν… άγνωστος μεταξύ αγνώστων καθώς αγωνίστηκε σε Ελβετία και Βέλγιο. Στην πρώτη σοβαρή δοκιμασία στην Τουρκία, ανταποκρίθηκε με το παραπάνω και η Euroleague στοιχειοθετεί ξεχωριστό στοίχημα. Αντιθέτως, ο νέος συμπαίκτης του στην «ομάδα του λαού», Μαξ Χέιντεγκερ, θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά παρκέ.

Στο πλαίσιο των συντριπτικών αλλαγών που έλαβαν χώρα στη Φενέρμπαχτσε το καλοκαίρι, εντάσσεται και η παραχώρηση βασικών ρόλων σε τρεις ξένους παίκτες οι οποίοι θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στη διοργάνωση. Για τον Τζόναθαν Χάμιλτον προφανώς μέτρησε η περσινή καλή χρονιά του στην Νταρουσάφακα καθώς ο Αμερικανός σέντερ μέτρησε αρκετά double double πέρυσι στο Eurocup και πήρε προαγωγή. Ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι αυτή του Καναδού σουτέρ, Νταϊσόν Πιέρ. Προέρχεται από μια τριετία στη Σάσαρι, αλλά οι διεθνείς ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι κάτι άγνωστο γι’ αυτόν. Ο τρίτος της παρέας μάλλον είναι και ο πιο γνωστός. Ο Έντι Τζάρελ, δεν είναι… παιδαρέλι και μάλλον πρόκειται για επιλογή χαμηλού ρίσκο για την τουρκική ομάδα. Έχει ένσημα στο ΝΒΑ, περισσότερο αγωνιζόταν στην G League, τελικώς όμως βρήκε την… Ιθάκη του στην Ευρώπη. Η περσινή θητεία του στη Μούρθια ήταν αρκετά καλή.

Κλείνοντας τη λίστα των new entries που ξεχωρίζουν, υπάρχει και η περίπτωση του Άλεξ Πόιθρες της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Ο Αμερικανός (απόφοιτος του Κεντάκι) έχει εμπειρία 52 αγώνων στο ΝΒΑ, ήταν στην καλύτερη δεύτερη πεντάδα της G League (2017), προέρχεται από καλή σεζόν στη Γαλατάσαραϊ και γενικώς χαρακτηρίζεται από την έκρηξη του παιχνιδιού του.