Ολυμπιακός: Η διαφορά από ημίχρονο σε ημίχρονο είχε αιτίες

Ολυμπιακός: Η διαφορά από ημίχρονο σε ημίχρονο είχε αιτίες

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ολυμπιακός: Η διαφορά από ημίχρονο σε ημίχρονο είχε αιτίες
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες σχολιάζει κάποια αγωνιστικά στοιχεία που είδε στην δεύτερη φιλική αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Άλμπα.

Προσπαθώ αρκετή ώρα να καταλήξω αν το δεύτερο φιλικό με την Άλμπα ήταν χρήσιμο ή όχι στον Γιώργο Μπαρτζώκα και η αλήθεια είναι πως δεν έχω καταλήξει. Από το να περιμένω λοιπόν, ξεκίνησα να γράφω.

Χρήσιμο θεωρώ πως δεν ήταν διότι η απουσία των Σπανούλη, Χάρισον και Πρίντεζη έφερε στο παρκέ σχήματα που δεν πρόκειται να δούμε ποτέ. Ειδικά τις «πεντάδες» που είχε ο Μπαρτζώκας στο παρκέ στο δεύτερο ημίχρονο και μάλιστα τις άφηνε για 7-8 λεπτά μαζί.

Τι συμπέρασμα να βγάλει ένας προπονητής από ένα σχήμα για παράδειγμα με Κόνιαρη, Λαρεντζάκη και ΜακΚίσικ; Μπορεί να κάνω και λάθος γιατί εξηγώ πως αυτές είναι δικές μου σκέψεις.

Από την άλλη ήταν χρήσιμο για τον Μπαρτζώκα διότι είχε την ευκαιρία να δει την κατάσταση ορισμένων παικτών που είχαν παίξει λίγο ή που δεν είχαν προσφέρει αρκετά. Για παράδειγμα οι Κόνιαρης, Χαραλαμπόπουλος και Λαρεντζάκης ή αν προτιμάτε τον Τζένκινς και τον ΜακΚίσικ.

Ας πάρουμε όμως απόψε τα πράγματα ανά ημίχρονο...

ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Η ομάδα είχε φρεσκάδα και για 20 λεπτά έπαιξε εντυπωσιακά καλό μπάσκετ για την εποχή. Μου άρεσε πάρα πολύ η επιμονή στο γρήγορο καλάθι. Μέχρι και lay up σκόραρε ο Ζαν Σαρλ χωρίς αντίπαλο ύστερα από καλάθι της Άλμπα.

Κλειδί στην συγκεκριμένη φάση ήταν φυσικά η γρήγορη πάσα επαναφοράς κι η μακρινή πάσα του Σλούκα.

Ο Ολυμπιακός έδειχνε επιμονή στο να βρει καλάθι στην early offense.

Μία σημαντική διαφορά που παρατήρησα σε σχέση με άλλα φιλικά ήταν η πρώτη πάσα μετά το ριμπάουντ. Όποιος ψηλός κυρίως έπαιρνε το ριμπάουντ έψαχνε πάσα μπροστά κι όχι πίσω ή στην ίδια ευθεία. Μάλιστα ο Μάρτιν δύο φορές έδωσε πάσα στον «κενό χώρο» με τον Σλούκα και τον ΜακΚίσικ να βρίσκουν την μπάλα πάνω στον βηματισμό τους τρέχοντας προς το αντίπαλο καλάθι.

Στο «5on5» μου άρεσε αρκετά και η ροή στην κίνηση των παικτών στο εκάστοτε σύστημα ή play. Συγχρονισμένη, με τους παίκτες να ξέρουν που ακριβώς να πάνε και πότε. Η επιθετική λειτουργία ήταν πολύ καλή.

ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Η Άλμπα ήταν λογικό να αντιδράσει. Ο Ρενέσες έβαλε τον Σίβα να κυνηγάει τον Σλούκα ακόμη και στην τουαλέτα. Μόλις έδινε την μπάλα ο Έλληνας γκαρντ δεν μπορούσε να την ξαναπάρει.

Χωρίς πλάκα το παιχνίδι γινόταν «4on4» και no Sloukas, no δημιουργία. Η Άλμπα έγινε και πιο επιθετική στην άμυνα, «βάραγε» όπως σε ορισμένες περιπτώσεις θα «βαράει» κι ο Ολυμπιακός και το ματς άλλαξε εικόνα.

Ο Μπαρτζώκας φώναζε «προστατέψετε την μπάλα και ψάξτε για την ασφαλή επιλογή», αλλά μάταια. Στην τελευταία περίοδο υπέπεσαν σε 7 ή 8 λάθη από τα 25 (πάλι) συνολικά.

Χωρίς τον Σλούκα στο παρκέ τα άλλα γκαρντ δεν ανταποκρίθηκαν. Στην επίθεση να το καταλάβω, αλλά στην άμυνα;

Η Άλμπα σκόραρε 31 πόντους στην τελευταία περίοδο. Ανεπίτρεπτο.

Στο ξύλο της Άλμπα όχι μόνο υποχώρησαν, αλλά δεν φρόντισαν να της κάνουν τουλάχιστον το ίδιο.

Το τελευταίο τρίλεπτο πάντως ήταν μία καλή προσομοίωση για τα επίσημα παιχνίδια που ακολουθούν. Με την ομάδα πίσω στο σκορ, ο Μπαρτζώκας επανέφερε Σλούκα και Παπανικολάου και το 65-60, μετατράπηκε σε 65-64. Ασχέτως αν χάθηκε το ματς, ήταν μία αντίδραση.

Τα φιλικά ολοκληρώθηκαν εκτός απροόπτου και πλέον αλλάζουν οι στόχοι. Τα ματς που ακολουθούν θα είναι επίσημα και πρώτος στόχος θα είναι η νίκη. Ακολουθεί η βελτίωση. Προέχει το αποτέλεσμα από την πρώτη μέρα του Οκτώβρη κι έπειτα.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΕΤΟΙΜΟΙ

Είναι δύσκολο για έναν παίκτη να μπαίνει στο παρκέ μετά από πολύ καιρό. Από την άλλη Κόνιαρης, Χαραλαμπόπουλος και Λαρεντζάκης ξέρουν πως θα έχουν λιγότερες ευκαιρίες από τους υπόλοιπους και οφείλουν να είναι έτοιμοι.

Αυτό που έκανε ο Λαρεντζάκης με την Μπάγερν δεν το έκανε ο Κόνιαρης με την Άλμπα. Χαρακτηριστική φάση είναι πως στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου δεν πήγε καν να πάρει την μπάλα να στήσει επίθεση και την άφησε στον Παπανικολάου

ΥΓ: Τα φιλικά ολοκληρώθηκαν και ο μοναδικός παίκτης που πέρασε απαρατήρητος είναι ο Τζένκινς. Ελπίζω με την εμπειρία του να μπορέσει να βρει ρυθμό και να βοηθήσει όταν πρέπει. Μέχρι τώρα όποτε μπήκε μέσα δεν ήταν καθόλου απειλητικός.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.