Ολυμπιακός: Τα λογικά σκαμπανεβάσματα της εποχής κι η μαγκιά του Λαρεντζάκη

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ολυμπιακός: Τα λογικά σκαμπανεβάσματα της εποχής κι η μαγκιά του Λαρεντζάκη
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για την καλύτερη εικόνα του Ολυμπιακού και μένει λίγο στον Γιαννούλη Λαρεντζάκη, αλλά όχι τόσο στην απόδοσή του.

Δεν μπορώ να σκεφτώ ομάδα με σταθερά καλή απόδοση Σεπτέμβρη μήνα. Όχι φέτος, γενικά. Αν θυμάμαι καλά μόνο η Ρεάλ Μαδρίτης την σεζόν 2017-18 έδειχνε ασταμάτητη από την περίοδο της προετοιμασίας. Μπορεί να κάνω και λάθος.

Στην περίοδο της προετοιμασίας είναι απόλυτα λογικό να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοση των ομάδων. Αυτά είχε κι ο Ολυμπιακός στα δύο παιχνίδια που είδαμε στην Ισπανία.

Πριν μπω σε μία μίνι ανάλυση να σταθώ σε όσα ανέφερα και χθες.

Δεν υπάρχει λόγος για ενθουσιασμό ύστερα από τη νίκη επί της Μπάγερν. Όπως έγραψα και χθες στην ήττα από την Βιλερμπάν... Φ-Ι-Λ-Ι-Κ-Ο.

Η αλήθεια είναι πως στα πρώτα 15 λεπτά του αγώνα με τους Γερμανούς η εικόνα της επίθεσης θύμιζε αυτή που είδαμε και με την γαλλική ομάδα. Στα δικά μου μάτια ήταν ελάχιστα καλύτερη σε σχέση με τις επιλογές. Δηλαδή βρήκαν ελεύθερα σουτ, καλές επιλογές, αλλά άστοχα.

Η κυκλοφορία της μπάλας όμως πάλι δεν ήταν καλή.

ΤΑ ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΝΑ ' ΝΑΙ ΚΑΛΑ

Τα πάντα άλλαξαν στο 16ο λεπτό...

Αν το ματς ήταν επίσημο θα έγραφα για την σημασία του σουτ τριών πόντων. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με 0/6 και η άμυνα των αντιπάλων όλο κι έκλεινε πιο μέσα δίνοντας κι άλλα σουτ.

Στην δεύτερη περίοδο οι Πειραιώτες είχαν 4/4 τρίποντα και τα πάντα έγιναν καλά.

Το καλό έγινε καλύτερο στο δεύτερο ημίχρονο. Γιατί;

Γιατί βγήκαν από τα αποδυτήρια κι έπαιξαν πιο επιθετική άμυνα.

Γιατί έτρεξαν περισσότερο ψάχνοντας το εύκολο καλάθι.

Γιατί ο Σλούκας μοίραζε ασίστ σαν στραγάλια.

Γιατί ο Χάρισον απελευθερώθηκε από το άγχος του και απειλούσε κάθε φορά που έπιανε την μπάλα.

Γιατί ο Μάρτιν τελείωνε τις φάσεις κοντά στο καλάθι.

Ο ΛΑΡΕΝΤΖΑΚΗΣ ΗΤΑΝ ΕΤΟΙΜΟΣ

Οι περισσότεροι θα σταθούν στην απόδοση του Γιαννούλη Λαρεντζάκη ο οποίος με την είσοδό του άλλαξε τον ρυθμό του παιχνιδιού προς όφελος της ομάδας του.

Κι εμένα μου άρεσαν οι 13 πόντοι που έβαλε, αλλά θα εστιάσω σε πιο σημαντικά πράγματα κατ' εμέ.

Σε όλα τα προηγούμενα φιλικά που υπήρχε ενημέρωση, ο Έλληνας γκαρντ δεν είχε αγωνιστεί δευτερόλεπτο. Όταν περνούν δύο ματς με τον Ηρακλή και δεν έχει ακουμπήσει παρκέ, είναι λογικό να απογοητευτείς, να στεναχωρηθείς.

Το πολύ δύσκολο στην περίπτωση του «Λάρρυ» ήταν πως μετά από τόσο καιρό εμφανίστηκε ΕΤΟΙΜΟΣ όταν του έδωσε την ευκαιρία ο Μπαρτζώκας.

Οι περισσότεροι θα έμπαιναν φοβισμένοι, διστακτικοί και έξω... από τα νερά του.

Αυτό έκανε το εντελώς αντίθετο και μαγκιά του.

Είναι πολύ δύσκολο να μπεις σε ένα επίπεδο που δεν έχεις βρεθεί ποτέ ξανά, να μην έχεις παρόμοια εμπειρία, να είσαι με αρνητική ψυχολογία και να παίζεις τόσο καλά. Για αυτό αξίζει μπράβο και μόνο.

Ο Λαρεντζάκης και 0/2 βολές έκανε και λάθη σε άμυνα έκανε, όμως προσπάθησε όσο και όπως μπορούσε.

Ακόμη και τα λάθη του, τα έκανε από το πάθος του.

Πανηγύρισε όταν έβγαλε άμυνα κι όχι όταν ευστόχησε σε τρίποντο. Αυτό κάτι λέει...

Μπήκε στο μυαλό του προπονητή του, αλλά πιστέψτε με... πολύ εύκολα μπορεί να ξαναβγεί αν δεν είναι σοβαρός και ταπεινός.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ

Στον Ολυμπιακό όσο ήρεμοι ήταν χθες μετά την ήττα, το ίδιο ακριβώς ήρεμοι είναι και μετά τη νίκη. Δεν τους ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα, αλλά μόνο να βγαίνουν στο παρκέ όσα δουλεύουν στην προπόνηση.

Η διαδικασία είναι πολύ συγκεκριμένη όσο κι αν ο κόσμος δεν την γνωρίζει. Την γνωρίζουν αυτοί που πρέπει.

Σήμερα είδαν κάποια πράγματα που δεν τα είδαν χθες.

Ενδεχομένως να εμφανιστούν ξανά κακώς κείμενα. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε εμείς οι απ' έξω είναι πως δεν βελτιώθηκε η ομάδα στις 24 ώρες που μεσολάβησαν μεταξύ των δύο αγώνων.

Ούτε η εικόνα με την Βιλερμπάν ήταν αντιπροσωπευτική ούτε αυτή με την Μπάγερν.

Ο Ολυμπιακός θα είναι έτοιμος τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε θα παρουσιάζει αρκετές ασυνέπειες στον τρόπο παιχνιδιού του, ωστόσο οφείλει να φροντίζει να νικάει και στην κακή του βραδιά.

ΥΓ: Το κέρδος του φιλικού ήταν η σοβαρότητα της τελευταίας περιόδου και η μη χαλάρωση όταν προηγήθηκαν με διψήφια διαφορά πόντων.

ΥΓ 2: Τα περισσότερα που αναφέρω παραπάνω ισχύουν για όλες τις ομάδες.

ΥΓ 3: Στην προπόνηση δουλεύεις συστήματα. Στα τηλεοπτικά φιλικά που τα βλέπει όλος ο κόσμος παίζεις με κεντρικά και πλαϊνά pick 'n' roll, με δύο περσινές κινήσεις και ό,τι καινούριο εμφανίζεις είναι μία γενικότερη φιλοσοφία.

Μην περιμένετε να δείτε τον Σεπτέμβριο τα συστήματα που θα δείτε τον Οκτώβριο.

ΥΓ 4: Κακές ομάδες κι οι δύο που αντιμετώπισε ο Ολυμπιακός.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.