Άλμπα - Παναθηναϊκός 102-110: Φόστερ «φωτιά», άμυνα για πολλή δουλειά!

Γιώργος Κούβαρης
Άλμπα - Παναθηναϊκός 102-110: Φόστερ «φωτιά», άμυνα για πολλή δουλειά!
Με τον Μάρκους Φόστερ να... βγάζει μάτια στην επίθεση έχοντας 29 πόντους με 7/9 τρίποντα, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ επικράτησε της Άλμπα στην παράταση με 110-102, αλλά παρουσίασε και πάλι πολλά προβλήματα στην άμυνα!

Ο Αμερικανός γκαρντ αποκτήθηκε με την φήμη του σκόρερ και εκείνος φρόντισε να επιβεβαιώσει τις... δάφνες που τον συνόδευαν από το δεύτερο, κιόλας, δυνατό τεστ της ομάδας του.

Στα 27 λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ φρόντισε να βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του στον μικρό τελικό του τουρνουά στο Κάουνας και να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στη νίκη κόντρα στην Άλμπα με 110-102 στην παράταση. Συγκεκριμένα σημείωσε 29 πόντους έχοντας 4/5 δίποντα, 7/9 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 λάθη, ενώ μαζί με τον Παπαπέτρου «καθάρισαν» για τους «πράσινους» στο έξτρα πεντάλεπτο (κ.α. 92-92).

Από τους 18 πόντους του Παναθηναϊκού στην παράταση, ο μεν Φόστερ πέτυχε 8 πόντους σε αυτό το διάστημα, ενώ ο αρχηγός της ομάδας άλλους πέντε. Βέβαια τα αμυντικά προβλήματα έκαναν και πάλι την εμφάνισή τους στις τάξεις του «τριφυλλιού» όπως επίσης και το... εύκολο λάθος. Φυσικά η Άλμπα φρόντισε να τα εκμεταλλευτεί και να βάλει δύσκολα στον Παναθηναϊκό. Το πρόσημο θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ήταν θετικό για τους «πράσινους» αν και συνολικά η ομάδα έδειξε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμα στην άμυνα.

Για ένα ακόμη ματς ήταν πολύ καλός ο Νεμάνια Νέντοβιτς (19π., 4/6δίπ., 3/7τρ.) ενώ καλές εντυπώσεις άφησε και ο Ζακ Όγκουστ, ο οποίος έδειξε ότι μπορεί να σταθεί σε ματς της EuroLeague (12π., 7ριμπ.)

Το ματς

Λίγο-πολύ δεν υπήρχαν πολλές διαφορές στο ξεκίνημα του ματς σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση του τουρνουά. Ειδικά στην άμυνα, αφού οι «πράσινοι» είχαν δεχθεί πολλά εύκολα καλάθια στα πρώτα τέσσερα λεπτά της πρώτης περιόδου (14-12). Ο Γιώργος Βόβορας ανακάτεψε γρήγορα την «πράσινη» τράπουλα και άρχισε να δοκιμάζει από νωρίς διάφορα σχήματα, πολλώ δε μάλλον μετά τα γρήγορα φάουλ του (και πάλι θετικού) Μπεν Μπέντιλ.

Στην επίθεση ο Μάρκους Φόστερ μπήκε με περισσότερη αυτοπεποίθηση στο ματς, η οποία εκτοξεύθηκε στα ύψη μετά τα δύο πρώτα εύστοχα σουτ. Στη συνέχεια άρχισε να βλέπει το καλάθι της Άλμπα σαν... βαρέλι, κάτι που μαρτυρούν οι 14 πόντοι του στην πρώτη περίοδο έχοντας 5/5 σουτ εντός παιδιάς με 1/1 δίποντο και 4/4 τρίποντα! Ο Ιωάννης Παπαπέτρου είχε αφήσει πίσω του τα 0/6 σουτ του Σαββάτου και ξεκίνησε το παιχνίδι έχοντας 3/3 εντός παιδιάς (2/2 δίποντα, 1/1 τρίποντο).

Ο Παπαγιάννης ήταν εν νέου θετικός στις δύο ρακέτες (εξαίρεση μια φάση που έχασε με τον Σίκμα και ένα floater του Λο που άργησε να βγει). Ο Όγκουστ μπορεί να έδειξε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο, αλλά έβγαλε ενέργεια, ενώ πιστώνεται και την φάση του ημιχρόνου με το εντυπωσιακό κάρφωμα στο καλάθι της Άλμπα.

Ο Νέντοβιτς από τη πλευρά του απέδειξε κάτι που αποτελεί και τον... χαρακτήρα του ως παίκτη. Μπορεί να αστόχησε στα τρία πρώτα σουτ που επιχείρησε, ωστόσο όχι μόνο δεν σταμάτησε, αλλά συνέχισε να παίρνει προσπάθειες με αποτέλεσμα να δικαιωθεί! Ήταν εκείνος που έδωσε αρχικά προβάδισμα με 31-25 στον Παναθηναϊκό στο 12' ενώ μετά το 36-33 της Άλμπα, οι «πράσινοι» πραγματοποίησαν επιμέρους 7-16 και πήραν προβάδισμα με 43-49 στο ημίχρονο.

Την σκυτάλη από τον Φόστερ πήρε ο Σέρβος γκαρντ στην 3η περίοδο, ενώ ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του και ο Ζακ Όγκουστ, ο οποίος πήρε μεγάλο βαθμό στις δύο ρακέτες. Ειδικά μετά την αποβολή του Γιώργου Παπαγιάννη με πέντε φάουλ αναλαμβάνοντας περισσότερες ευθύνες στο «ζωγραφιστό». Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε στο +5 (62-67) λίγο πριν απο το τέλος του 3ου δεκαλέπτου (65-68) ενώ τη διατήρησε και στο +6 έως το 34' (73-79) χάρη στις προσπάθειες του Νέντοβιτς.

Όμως και πάλι. Το «εύκολο λάθος» και η αδυναμία στην άμυνα έφεραν την Άλμπα σε θέση οδηγού πραγματοποιώντας σερί 9-0 με το οποίο προηγήθηκε με 82-79 δύο λεπτά αργότερα. Τα τελευταία δευτερόλεπτα ήταν δραματικά, αφού ο Ιωάννης Παπαπέτρου θα μπορούσε να χαρίσει νωρίτερα τη νίκη στην ομάδα του, αλλά στα 6'' πριν από το τέλος του ματς είχε 1/2 βολές και αντί να δώσει προβάδισμα στον Παναθηναϊκό, έφερε το ματς στα ίσια (92-92).

Στην παράταση ωστόσο η ελληνική ομάδα αποδείχθηκε πολύ πιο συγκεντρωμένη και με περισσότερη ενέργεια με αποτέλεσμα να πάρει τη νίκη χάρη στον Μάρκους Φόστερ και τον αρχηγό του «τριφυλλιού».

Τα δεκάλεπτα: 23-26, 43-49, 65-68, 92-92 (κ.α.), 102-110 (παρ.)