Ολυμπιακός: Φιλικό περισσότερο για τους παίκτες και λιγότερο για τον Μπαρτζώκα

Ολυμπιακός: Φιλικό περισσότερο για τους παίκτες και λιγότερο για τον Μπαρτζώκα

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ολυμπιακός: Φιλικό περισσότερο για τους παίκτες και λιγότερο για τον Μπαρτζώκα
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για όσα «αλίευσε» από τον τρόπο που έπαιξε ο Ολυμπιακός στο πρώτο φιλικό της σεζόν.

Ο ενθουσιασμός αποτελεί τον χειρότερο οδηγό σε περίοδο προετοιμασίας. Αναφέρομαι σε όλους όσοι βρίσκονται εκτός ομάδας (ρεπόρτερ, οπαδούς, κλπ) και ευτυχώς όχι σε παίκτες, προπονητές και λοιπά μέλη του σταφ.

Αυτό ισχύει για όλους και όχι μόνο για τον Ολυμπιακό. Εν προκειμένω όμως οι «ερυθρόλευκοι» είναι αυτοί που μας ενδιαφέρουν.

Εικόνα από την πρώτη φιλική αναμέτρηση δεν είχαμε με τα μάτια μας οπότε αυτομάτως απαγορεύονται κάθε είδους αναλύσεις με μπασκετικές λεπτομέρειες. Πληροφορίες φυσικά και συγκέντρωσα, πληροφορίες οι οποίες αποτελούν έναν γενικότερο μπούσουλα του φετινού Ολυμπιακού.

Αρχικά να αναφέρω ορισμένα δεδομένα τα οποία είναι χρήσιμα να τα γνωρίζετε εξ αρχής ώστε να μην παρασυρθείτε από την τελική διαφορά των 30 πόντων.

Έτσι κι αλλιώς η διαφορά ποιότητας των δύο ρόστερ ήταν μεγάλη κι έγινε μεγαλύτερη λόγω των απουσιών του Ηρακλή. Οι Θεσσαλονικείς δεν διαθέτουν πολλούς παίκτες στο ρόστερ, τους έλειψαν κι οι Βεργίνης, Τσαϊρέλης. Στο τέλος…. έσκασαν και για αυτό διέκοψαν το φιλικό στο 38’ αντί για το 40.

Ο Μπαρτζώκας δεν μπορεί να βγάλει κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα. Σίγουρα σε γενικές γραμμές μπόρεσε κι είδε κάποια βασικά πράγματα τα οποία θα αναλυθούν, θα εξεταστούν και θα αποτελέσουν οδηγό για το επόμενο διάστημα των προπονήσεων.

Δοκίμασε κάποια σχήματα που έχει στο μυαλό του με θετικά κι αρνητικά.

Μέχρι εκεί όμως...

Το φιλικό περισσότερο έγινε για να ξεφύγουν οι παίκτες από την ρουτίνα των προπονήσεων. Να αισθανθούν ξανά πως κάνουν αυτό που αγαπούν. Έπαιξαν μετά από 180 μέρες. Η πανδημία τους στέρησε πολλά, μεταξύ άλλων φυσικά και το παιχνίδι.

Ετρεξαν λοιπόν, διασκέδασαν, χάρηκαν με ωραίες συνεργασίες, ανταγωνίστηκαν, τα έβαλαν με τον εαυτό τους στα λάθη τους. Αισθάνθηκαν ξανά μπασκετμπολίστες…

ΠΙΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΚΑΣΜΟΥ

Η κούραση και η λειψανδρία των αντιπάλων έπαιξε ρόλο στο τελευταίο δεκάλεπτο. Στα τρία πρώτα ο Μπαρτζώκας φώναζε για πίεση πάνω στην μπάλα, για να χρησιμοποιούν οι παίκτες και τα χέρια τους κλείνοντας τους διαδρόμους και για τις περιστροφές στην άμυνα.

Σε γενικές γραμμές έμεινε ικανοποιημένος αφού από την πίεση που ασκήθηκε στην μπάλα ήρθαν αρκετά λάθη. Από την άλλη η ομαδική άμυνα, οι σωστές και κυρίως οι έγκαιρες περιστροφές θέλουν χρόνο. Πολύ μεγαλύτερο χρόνο από τις 15 μέρες που δουλεύουν στον Πειραιά.

Θα ήταν αφύσικο να μην υπάρξουν αμυντικά κενά στο πρώτο φιλικό της χρονιάς, ειδικά με 4 νέους παίκτες στην δωδεκάδα.

Όπως ανέφερα παραπάνω το βίντεο στο Μέτσοβο έχει πάρει ήδη «φωτιά» και οι συνεργάτες του Μπαρτζώκα κόβουν και αναλύουν τα σωστά και τα λάθη, ώστε να τα δείξουν αύριο κιόλας στους παίκτες.

Τα σωστά για να βελτιωθούν, τα λάθη για να διορθωθούν.

ΚΑΛΟ PASSING GAME

Στην επίθεση έτσι κι αλλιώς με 4-5 plays έπαιξαν. Κινήσεις βασισμένες στην φιλοσοφία του προπονητή, αλλά που δε νομίζω να δούμε στα επίσημα παιχνίδια. Περισσότερο ήταν κάποια απλά συστήματα για να υπάρχουν κανόνες στο παρκέ και να μη γίνει «ροντεό» το παιχνίδι.

Δεν χρειάζεται να είσαι μύστης για να καταλάβεις πώς ο Ολυμπιακός θέλει να παίξει γρήγορα. Απέναντι στον Ηρακλή το κατάφερε. Βρήκε πόντους μέσα από την πιεστική του άμυνα και από τα λάθη στα οποία οδήγησε τους αντιπάλους του.

Γρήγορο μπάσκετ πάντως δεν είναι μόνο ο αιφνιδιασμός και το εύκολο καλάθι. Γρήγορο μπάσκετ είναι κι αυτό όταν αντιμετωπίζεις πέντε αμυντικούς. Στο σετ παιχνίδι ο Μπαρτζώκας χάρηκε με την γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας. Πάσες που μετακινούσαν την μπάλα από την μία πλευρά στην άλλη, συνεπώς μετακινούσαν και την άμυνα από την μία πλευρά στην άλλη.

Σε αυτό βοήθησαν αρκετά οι Σλούκας, Σπανούλης και Τζένκινς.

Δεν κόλλαγε η μπάλα σε χέρια και οι αποφάσεις των παικτών ήταν γρήγορες.

Στο πρώτο φιλικό παιχνίδι οι Πειραιώτες δημιούργησαν συνεργασίες κι έβγαλαν αρκετά ελεύθερα σουτ. Στην παρούσα φάση ο στόχος των προπονητών είναι να δουν να καταλήγει μία σχεδιασμένη επίθεση σε ένα ελεύθερο σουτ, σε μία καλή επιλογή κι όχι απαραίτητα να μπει το καλάθι.

Εντάξει, θέλουν και να μπει η μπάλα μέσα, αλλά δεν χάθηκε κι ο κόσμος.

Αύριο ο Ολυμπιακός συμπληρώνει 10 μέρες στο Μέτσοβο. Θα κάνει μία προπόνηση και θα επιστρέψει στην βάση του.

Τα πόδια των παικτών είναι βαριά κάτι που φάνηκε και στο φιλικό.

Λογικό κι επόμενο με τόση δουλειά που έχουν ρίξει…

ΥΓ: Ωραίο στοιχείο πως όλοι οι παίκτες πήραν τουλάχιστον ένα ριμπάουντ.

ΥΓ 2: Αυτό που αποφασίζουν για τον Ολυμπιακό χωρίς να τον ρωτάνε, τι φάση; Θα επανέλθω σε λίγες μέρες.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.