«Φίλε φέτος έχουμε Μπαρτζώκα, δεν φοβάμαι»

«Φίλε φέτος έχουμε Μπαρτζώκα, δεν φοβάμαι»

«Φίλε φέτος έχουμε Μπαρτζώκα, δεν φοβάμαι»
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για την μεγάλη εμπιστοσύνη που δικαίως έχει ο κόσμος του Ολυμπιακού στον 55άχρονο προπονητή.

Δεν υπάρχει συζήτηση το φετινό καλοκαίρι για τον Ολυμπιακό στην οποία να μην έχει ακουστεί η ατάκα «ρε φίλε φέτος έχουμε Μπαρτζώκα, δεν φοβάμαι». Πώς είναι στο twitter το καθημερινό trending topic, το ίδιο συμβαίνει με το όνομα του Έλληνα προπονητή στις συζητήσεις των οπαδών του Ολυμπιακού.

Πλάκα πλάκα η μοναδική τους διαφορά είναι πως στο twitter αυτό αλλάζει καθημερινά, σε αντίθεση με την εμπιστοσύνη του κόσμου στον «coach B». Όποια κουβέντα κι αν ξεκινήσει για τον φετινό Ολυμπιακό, ο Μπαρτζώκας θα έχει ξεχωριστή θέση σε αυτή.

Στο δικό μου μυαλό αυτό συμβαίνει για δύο λόγους.

Πρώτος είναι ότι ο κόσμος αισθάνεται πως έχει αδικήσει κατάφορα στο παρελθόν έναν άνθρωπο που ζούσε κι ανέπνεε για τον Ολυμπιακό και στο φινάλε φινάλε δεν έφταιγε μόνο εκείνος για όσα έγιναν τον Οκτώβριο του 2014 στο ΟΑΚΑ.

Ο τρόπος με τον οποίο «χώρισε» τότε ο Μπαρτζώκας με την ομάδα έχει γεμίσει τύψεις τον περισσότερο κόσμο.

Ο δεύτερος και πιο σημαντικός φυσικά είναι το ίδιο το έργο του 55άχρονου προπονητή. Η πορεία του σε Λοκομοτίβ, Μπαρτσελόνα και Χίμκι, οι άριστες επιλογές των ξένων παικτών και φυσικά το μπάσκετ που έπαιξε με τις ομάδες του τον κατατάσσουν ανάμεσα στους κορυφαίους προπονητές της Euroleague.

Κάποιος θα πει πως με την Μπαρτσελόνα δεν κατάφερε τίποτα. Ναι, δεν κατάφερε. Απλά να θυμίσω πως πήγε σε μία ομάδα με Σατοράνσκι (πυραυλοκίνητος) και Αμπρίνες (στα καλύτερά του) και μετά από 15 μέρες έφυγαν και δεν αντικαταστάθηκαν.

Βγάλτε από τον Ολυμπιακό τον Σλούκα και τον Παπανικολάου και θα καταλάβετε.

Φυσικά κι έκανε λάθη. Αλίμονο. Δεν είναι ο σούπερ ήρωας, απλά πριν βιαστούμε να κρίνουμε κάποιον ως αποτυχημένο, καλό είναι να εξετάσουμε όλα τα δεδομένα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Σε μία ομάδα χρειάζεται να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να απορροφήσουν μέρος της πίεσης που της ασκείται. Στον Ολυμπιακό δεν είναι αρκετός ένας, καθώς ο κόσμος λατρεύει τη νίκη και τις περισσότερες φορές ΜΟΝΟ αυτή τον ενδιαφέρει.

Αυτομάτως λοιπόν αποτελεί επιπλέον «όπλο» για την ομάδα η παρουσία του coach και η εμπιστοσύνη του κόσμου προς το πρόσωπό του.

Ο Μπαρτζώκας στην πρώτη «κακή» ήττα θα συστήσει ηρεμία και θα τον ακούσουν.

Ο 55άχρονος τεχνικός φυσικά και θα κριθεί και για τις επιλογές των παικτών του και για αυτό που θα παρουσιάσει στο παρκέ. Θέλει να κριθεί, του αρέσει.

Θυμάμαι πέρυσι όταν ανέλαβε μετά από μία εβδομάδα σε κουβέντα του είχε αναφερθεί πως, «δεν έχεις άγχος, ομάδα άλλου προπονητή βρήκες και δεν θα σε κρίνει κανένας».

Το 90% των προπονητών θα συμφωνούσαν. Ο Μπαρτζώκας απάντησε «φυσικά και θα κριθώ και για τώρα. Αν δεν ήθελα να κριθώ ας μην αναλάμβανα από τώρα κι ας περίμενα το καλοκαίρι».

Απλά σίγουρα αυτό που έχει «χτίσει», αρέσει στον κόσμο του Ολυμπιακού ο οποίος είναι και άκρως απαιτητικός.

Θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα για να γίνω περισσότερο κατανοητός.

Ο Γιώργος Βόβορας είναι ένας ικανός προπονητής, αλλά χωρίς προϋπηρεσία. Αν λοιπόν ο Μάρκους Φόστερ δεν τραβήξει δύο ματς (πιστεύω πως είναι εξαιρετικός παίκτης παρεμπιπτόντως) θα υπάρξει γκρίνια για την επιλογή του Αμερικανού.

Αν ο Χασάν Μάρτιν δεν τραβήξει σε δύο ματς, δεν θα ακουστεί τίποτα γιατί «ρε φίλε φέτος έχουμε Μπαρτζώκα».

ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΚΙ Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Πάμε σε ένα άλλο θέμα που απασχολεί και φυσικά αναφέρομαι στην πανδημία. Κάποτε κατά την διάρκεια της προετοιμασίας αντίπαλος των ομάδων ήταν μόνο ο χρόνος. Να προλάβουν να είναι έτοιμες στο επίσημο τζάμπολ.

Πλέον πρέπει να αντιμετωπίσουν και τον κορονοϊό. Δεν ξέρω αν η έξαρση της πανδημίας οφείλεται στην επιστροφή στις μεγάλες πόλεις όσων έλειπαν διακοπές ή αν απλά βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή.

Σε πολλές ομάδες υπάρχουν κρούσματα και φυσικά θα παρουσιαστούν κι άλλα στο μέλλον. Δεν γίνεται να κλειδαμπαρώσεις τους παίκτες.

Ο Παπανικολάου το πρόλαβε. Στην ΑΕΚ δεν το πρόλαβαν. Στον Ολυμπιακό Β’ αναγκάστηκαν να διακόψουν επίσης τις προπονήσεις.

Τυχερά είναι αυτά.

Καλά για τις ομάδες που έχουν επιβεβαιωμένο κρούσμα και δεν το αναφέρουν δεν έχω λόγια. Ερασιτεχνισμός στο μεγαλείο του. Και να ξέρετε πως και στην Ελλάδα υπάρχουν ομάδες με κρούσματα τα οποία δεν τα έχουν αναφέρει.

Ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστούν οι ομάδες τέτοιου είδους προβλήματα, θα παίξει σημαντικό ρόλο τη φετινή σεζόν.

Η Euroleague δεν θα αντέξει οικονομικά να μην γίνουν ματς φέτος. Θεωρώ πως με πολλές δυσκολίες θα ξεκινήσει κανονικά η διοργάνωση. Απλά εδώ στην Ελλάδα ας ξεχάσουμε κόσμο στην εξέδρα. Ούτε καν εμείς οι δημοσιογράφοι δεν βλέπω να μπαίνουμε στα γήπεδα.

ΥΓ: Για να τα λέμε όλα. Παρόμοια ευφορία υπήρχε στις τάξεις των οπαδών του Ολυμπιακού όταν ανακοινώθηκε ο Ντέιβιντ Μπλατ. Οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος χωρίς αμφιβολία πριν δύο καλοκαίρια έφεραν τον καλύτερο προπονητή που κυκλοφορούσε ελεύθερος.

Δεν λειτούργησε το θέμα.

Σημαντική διαφορά τους πως είναι Έλληνας ο προπονητής και καταλαβαίνει πολύ περισσότερο τι συμβαίνει γύρω του.

ΥΓ 2: Πόσες ομάδες στην Ελλάδα αντέχουν οικονομικά να κάνουν τεστ σε περίπου 20 άτομα 48 ώρες πριν από κάθε αγώνα; Μιλάμε για 50.000 τη σεζόν.

Περίεργος είμαι να δω τι θα κάνει ΕΣΑΚΕ και ΕΟΚ. Ειδικά ο ΕΣΑΚΕ επειδή μιλάμε για επαγγελματική Λίγκα.

Αν αφήσουν τα πρωταθλήματα χωρίς τεστ θα γεμίσουν όλες οι ομάδες και θα γίνει ανεξέλεγκτο ύστερα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.