Ο Ολυμπιακός και τα γκρουπ (μου) δυναμικότητας στην Euroleague

Ο Ολυμπιακός και τα γκρουπ (μου) δυναμικότητας στην Euroleague
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για τις εννιά ομάδες που θα διεκδικήσουν τρεις θέσεις στα playoffs.

Τις προάλλες είχα μία κουβέντα από αυτές τις καφενειακές που από Αύγουστο μήνα μοιράζουμε τίτλους στις διοργανώσεις. Ξεκίνησαν λοιπόν τα «δεν βρίσκω τρόπο να μην το πάρει η Μπαρτσελόνα», τα «ο Αταμάν τους κράτησε όλους και θα πάρει φέτος αυτό που δεν πήρε πέρυσι» και άλλα πολλά.

Φυσικά η κουβέντα έφτασε και στις ελληνικές ομάδες. Κάθισα λοιπόν και χώρισα στο δικό μου μυαλό (το ξεκαθαρίζω διότι δεν σημαίνει πως έχω και δίκιο) λίγο τα γκρουπ δυναμικότητας στην Euroleague.

Ξεκινάμε με τα πολύ απλά...

Μπαρτσελόνα, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αρμάνι, Αναντολού Εφές και Ρεάλ Μαδρίτης δεν γίνεται να μην μπουν στα playoffs. Ο κόσμος να γυρίσει ανάποδα θα είναι στην «οκτάδα». Ακόμη κι η ιταλική ομάδα η οποία κάθε χρόνο πρωταγωνιστεί τα καλοκαίρια και το χειμώνα τα κάνει μαντάρα, δεν γίνεται φέτος να μην μπει στα playoffs.

Αυτομάτως μένουν κενές τρεις θέσεις λοιπόν.

Συνεχίζουμε με τα απλά.

Ζαλγκίρις, Βιλερμπάν, Άλμπα Βερολίνου και Ερυθρός Αστέρας αποκλείεται να διεκδικήσουν είσοδο στην πρώτη οκτάδα της βαθμολογίας. Αυτές οι ομάδες όμως σίγουρα θα κάνουν «ζημιές» και δεν θα είναι εύκολη λεία.

Μάνι μάνι λοιπόν έχουν μείνει 9 ομάδες για τρεις θέσεις.

Συνεχίζω τον συλλογισμό μου και «σπάω» αυτές τις 9 ομάδες σε δύο υπογκρούπ.

Στο δυνατό «υπό όμιλο» θα βάλω τον Ολυμπιακό, την Μακάμπι Τελ Αβίβ, την Χίμκι, την Ζενίτ, την Βαλένθια και την Φενέρμπαχτσε.

Στον αδύνατο «υπό όμιλο» θα βάλω τον Παναθηναϊκό, την Μπασκόνια και την Μπάγερν.

ΟΙ «ΔΥΝΑΤΕΣ» ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 3 ΘΕΣΕΙΣ

Ο Ολυμπιακός μου αρέσει πολύ, αλλά θα πείτε πως είμαι υποκειμενικός. Ενδεχομένως να μην έχετε άδικο, απλά μετά από καιρό βλέπω ένα σωστά δομημένο ρόστερ. Με παίκτες που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μπορούν να υποστηρίξουν την φιλοσοφία του Μπαρτζώκα.

Οι «ερυθρόλευκοι» θα βγάζουν μία σκληράδα ενώ στην επίθεση υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τρόποι να σκοράρουν.

Η Μακάμπι παρά τα προβλήματα οικονομικής φύσης που αντιμετωπίζει αν δεν χάσει κάποιον παίκτη που έχει συμβόλαιο εν ισχύ θα είναι πάρα πολύ καλή και κυρίως σκληρή.

Η Χίμκι στην κακή της μέρα θα βάζει γύρω στους 85 πόντους και θα δέχεται 90. Στην καλή της μέρα θα βάζει περισσότερους από 100 και θα δέχεται γύρω στους 90. Το «90» της άμυνας δεν αλλάζει με τίποτα.

Συνεχίζω με την Ζενίτ. Πολύ καλό ρόστερ με εξαιρετικό προπονητή. Ο Τσάβι Πασκουάλ έχει πολλά γκαρντ με τρομερό σουτ, έχει παίκτες με τους οποίους μπορεί να βγάλει διαφορετικό μπάσκετ στην επίθεση (PnR, off screen φάσεις, να χτυπήσει με close out, κ.ά.). Μου αρέσει η Ζενίτ και πιστεύω πως θα παρουσιαστεί άκρως ανταγωνιστική.

Η Βαλένθια έκανε καλές κινήσεις, ο Πονσαρνάου θα χρησιμοποιήσει την περσινή εμπειρία και θα διαχειριστεί καλύτερα την φετινή σεζόν κάτι που φάνηκε και από τις μεταγραφές που έκανε.

Κλείνω με την Φενέρμπαχτσε. Θέλω να πιστεύω πως ο Κοκόσκοφ τον οποίο εκτιμώ αφάνταστα αφήνει κάποιον άλλον να κάνει τις μεταγραφές. Δεν θέλω να πιστέψω πως είναι όλες δικές του επιλογές. Δεν μου αρέσει καθόλου η τουρκική ομάδα.

ΟΙ «ΑΔΥΝΑΤΕΣ» ΟΜΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ 3 ΘΕΣΕΙΣ

Ξεκινάω με τον Παναθηναϊκό. Θα ήταν ξεκάθαρα στο από πάνω γκρουπ με τον Λαπροβίτολα. Εύκολα. Θεωρώ ακατανόητη την μεταγραφή του Πιέρ Τζάκσον. Δεν μου αρέσει, αλλά περί ορέξεως... κολοκυθόπιτα.

Αντιθέτως μου αρέσει πολύ ο Σαντ Ρος και ο Φόστερ. Πολύ καλοί παίκτες, αλλά άπειροι στην Euroleague. Ειδικά ο Ρος ήθελε δίπλα του έναν έμπειρο παίκτη όπως είναι ο Λαπροβίτολα και πιστεύω θα βοηθούσε περισσότερο. O Φόστερ σε 2-3 χρόνια θα παίρνει 1.000.000 δολάρια.

Κλείνω με την τεράστια αδυναμία στους ψηλούς. Παπαγιάννης και Όγκουστ είναι λύσεις για να έρχονται από τον πάγκο.

Συνεχίζω με την Μπασκόνια. Έχετε καταλάβει πως δεν μου αρέσει ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς και το μπάσκετ που παίζει οπότε αυτομάτως στα δικά μου μάτια έχει πέσει. Εχασε τον Σενγκέλια και τον Σιλντς ενώ πήρε παίκτες που έδειξαν στοιχεία πέρυσι αλλά σε ομάδες με συγκεκριμένο στυλ. Για παράδειγμα ο Γκιεντράιτις στην up tempo Άλμπα ήταν εξαιρετικός, Η Μπασκόνια δεν θα παίζει uptempo όμως. Ο Τζεκιρί όταν τον έμαθαν οι αντίπαλοι περιορίστηκαν αρκετά οι αριθμοί του.

Αν ο Κερεχέτα δει την Ρεάλ Μαδρίτης σε ανάγκη θα ζητήσει 1.500.000 για τον Βιλντόζα και θα τον δώσει. Ακόμη και με τον Αργεντινό πάντως δεν πιστεύω πως θα κάνει καλύτερη από την περσινή σεζόν.

Κλείνω με την Μπάγερν. Λόγω Τρινκιέρι την έβαλα στο γκρουπ των εννιά ομάδων. Με άλλον προπονητή θα έκανε παρέα σε Ζαλγκίρις, Βιλερμπάν κλπ. Ο Ιταλός τεχνικός φτιάχνει κάτι καλό, απλά πιστεύω πως θα απηυδήσει πολύ γρήγορα με τον Μπόλντγουιν. Ο πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού θα ήταν «ταμάμ» για την Άλμπα, αλλά δεν κάνει για ομάδα με προπονητή που δίνει τεράστια έμφαση στις λεπτομέρειες της τακτικής.

Για να δούμε τι θα πετύχω...

ΥΓ: Πάνε πολλά χρόνια από τότε που διαχειρίστηκε ο Ολυμπιακός τόσο καλό το μπάτζετ που είχε στη διάθεσή του. Σε αυτό βοήθησαν φυσικά Σπανούλης και Πρίντεζης οι οποίοι για πολλοστή φορά απέδειξαν πόσο αγαπούν την ομάδα με την σημαντική μείωση που δέχτηκαν.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.