Πιερ Τζάκσον: Ένας «εκρηκτικός κοντορεβυθούλης» για τον Παναθηναϊκό (pics & vids)

Κάτια Πετροπούλου
Πιερ Τζάκσον: Ένας «εκρηκτικός κοντορεβυθούλης» για τον Παναθηναϊκό (pics & vids)
Ο Πιερ Τζάκσον είναι αυτός που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανθρώπων του Παναθηναϊκού για τη θέση του βασικού πόιντ γκαρντ και το gazzetta.gr γράφει για όσα έχει κάνει από τότε που έφυγε από την Euroleague.

Το 2014 ο Πιερ Τζάκσον έκανε ένα πέρασμα από την Φενέρμπαχτσε - για την ακρίβεια έπαιξε σε 6 παιχνίδια και είχε κατά μέσο όρο 3.3 πόντους, 1.3 ασίστ και 1.3 ριμπάουντ σε 8.1 λεπτά - αλλά το φίλαθλο κοινό του μπάσκετ τον γνώρισε καλύτερα τη σεζόν 2017-18.

Τότε, ήταν στην Μακάμπι Τελ Αβίβ και αγωνιζόταν υπό τις οδηγίες του Νέβεν Σπάχια, εντυπωσιάζοντας τα πλήθη για όσα έκανε, παρά το... ύψος του (1.80μ).

Ο Αμερικανός γκαρντ διακρίνεται για την αθλητικότητα και την γρηγοράδα του στο παρκέ, αλλά και για την ικανότητά του στο τρίποντο, και αυτά ήταν στοιχεία για τα οποία τον ξεχώρισαν στον Παναθηναϊκό.

Από την στιγμή που η υπόθεση του Νικολάς Λαπροβίτολα δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελαν οι «πράσινοι», ο Γιώργος Βοβορας κατέληξε σε άλλες επιλογές. Και από αυτές, προκρίθηκε αυτή του Πιερ Τζάκσον.

Ο οσονούπω 29χρονος (τα «κλείνει» 29 Αυγούστου), απόφοιτος του Baylor, μπορεί να βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια μακριά από την Euroleague, ωστόσο συνεχίζει να διαπρέπει, σε όποιο πρωτάθλημα κι αν βρίσκεται. Είτε αυτό είναι της Κίνας, είτε της G-League.

Ένα μικρό, ευρωπαϊκό rewind

Την χρονιά που ο Πιερ Τζάκσον ήταν στην Μακάμπι, ολοκλήρωσε τη σεζόν με 14.5 πόντους, 4.2 ασίστ, 2.9 ριμπάουντ, 1.0 κλεψίματα σε 25.3 λεπτά συμμετοχής σε 29 - από τα 30 συνολικά - παιχνίδια στην Euroleague.

Με το... καλημέρα, αναδείχθηκε MVP της (1ης) αγωνιστικής, αφού στο παιχνίδι με την Μπάμπεργκ (12/10/17) μέτρησε 27 πόντους, 9 ασίστ και 7 ριμπάουντ και συγκέντρωσε 41 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, οδηγώντας την ομάδα του Τελ Αβίβ στο «διπλό» (71-88).

Το career high του το είχε κάνει στις 05/01/18, όταν μέτρησε 29 πόντους στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης, ωστόσο δεν μπόρεσε να αποτρέψει την ήττα της ομάδας του (93-81).

Με την Μακάμπι κατέκτησε τόσο το Κύπελλο Ισραήλ, όσο και το πρωτάθλημα, ενώ έπαιξε και στο All-Star Game της χώρας, παίρνοντας το βραβείο του «MVP».

Ωστόσο, τα προβλήματα τραυματισμού που αντιμετώπιζε, έφεραν το τέλος στη συνεργασία με την Μακάμπι, αφού ταλαιπωρούταν από ενοχλήσεις στη μέση και στον αχίλλειο, στον οποίο είχε τραυματιστεί το καλοκαίρι του 2014 στο Summer League του ΝΒΑ κι είχε κάνει επέμβαση.

Επόμενη στάση: Κίνα

Έκτοτε, ο Τζάκσον χάθηκε από τα ευρωπαϊκά δρώμενα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν τα πήγαινε καλά σε άλλα μέρη του πλανήτη.

Για παράδειγμα, στην Κίνα φόρεσε αρχικά την φανέλα των Beijing Fly Dragons, στους οποίους έμεινε για πέντε μήνες από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2018). Τόσο, όμως, χρειάστηκε, για να... τρελάνει το κοινό, όταν, αντίπαλος της επόμενης ομάδας του, Shenzhen Leopards, σκόραρε 67 (!) πόντους (8/8δ., 10/18τρ., 21/24β/), μοίρασε 10 ασίστ και πήρε 8 ριμπάουντ σε 44 λεπτά.

Στη συνέχεια, πήγε στους Shenzhen Leopards, όπως αναφέρθηκε, αλλά έπαιξε σε μόλις δύο παιχνίδια (23.0π., 6.0ασ., 3.5ρ.).

Επιστροφή στις ΗΠΑ και... G-League

Τον προηγούμενο Ιανουάριο (17/01/20), ο Πιερ Τζάκσον πήγε στην αναπτυξιακή λίγκα των ομάδων του ΝΒΑ και φόρεσε την φανέλα της θυγατρικής ομάδας των Λος Άντζελες Λέικερς, South Bay Lakers, σε μια προσπάθεια να κυνηγήσει το όνειρό του στην κορυφαία λίγκα του κόσμου.

Εκεί, ήταν συμπαίκτης με τον Κώστα Αντετοκούνμπο και με το Νο55 στην πλάτη, όπως πάντα, έπαιξε σε 16 παιχνίδια, μέχρι να φέρει την διακοπή ο κορονοϊός.

Στο ντεμπούτο του, σημείωσε 26 πόντους, έδωσε 7 ασίστ και πήρε 6 ριμπάουντ. Κατά μέσο όρο είχε 20.8 πόντους (39.9%), 6.0 ασίστ, 4.1 ριμπάουντ, 1.8 κλεψίματα και 1.8 λάθη σε 32.9 λεπτά συμμετοχής. Στις 29 Φεβρουαρίου έκανε ρεκόρ σε πόντους, αφού σκόραρε 38 (με έξι τρίποντα) στη νίκη των South Bay Lakers επί των Agua Caliente Clippers (123-118).

Τι θα προσφέρει στον Παναθηναϊκό

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και το deal με το «τριφύλλι» επισημοποιηθεί, ο Πιερ Τζάκσον μπορεί να προσφέρει πολλά στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Παρά τους τραυματισμούς του, οι οποίοι τού στέρησαν το όνειρο στο ΝΒΑ, όπως έχει αναφέρει («είναι ο μόνος λόγος που δεν είμαι εκεί. Κάθε φορά που είχα την ευκαιρία, τραυματιζόμουν. Είναι ατυχές, αλλά γι' αυτό παίζουμε, για να παλεύουμε και να το ξεπερνάμε»), είναι σε καλή κατάσταση κι εξακολουθεί να είναι γρήγορος, ευκίνητος και αθλητικός.

Παρά το ύψος του, είναι «εκρηκτικός», διαβάζει το παιχνίδι, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει... πετάξει μέχρι τα αντίπαλα καλάθια για να καρφώσει.

Επίσης, ένα σημαντικό στοιχείο είναι το τρίποντο, τομέας στον οποίο ο Παναθηναϊκός «πόναγε» μέχρι και πέρυσι, ενώ μπορεί να δημιουργήσει και με ευκολία για τους συμπαίκτες του, και όχι μόνο να σκοράρει.

Ένα ακόμα καλό, είναι πως γνωρίζει την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, ενώ μπορεί να προσαρμοστεί παντού, όπως είχε πει σε μια συνέντευξή του στο «Ridiculous Upside» τον προηγούμενο Μάρτιο. «Είμαι αρκετά τυχερός που έχω δει κι έχω παίξει σε διαφορετικά στυλ παιχνιδιού. Από την G-League, το ΝΒΑ, την Ευρώπη και την Κίνα, αμέσως προσαρμόζομαι».

Bonus: Η απολαυστική «μονομαχία» με τον Φριντέτ στην Κίνα

Το διάστημα που ήταν ο Πιερ Τζάκσον στην Κίνα τέθηκε αντίπαλος και με τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού, Τζίμερ Φριντέτ.

Οι δυο τους έδωσαν μια... παράσταση στο παρκέ, αφού ο ένας (Τζάκσον) σημείωσε 63 πόντους και ο άλλος (Φριντέτ) 72.

Στο τέλος, όμως, με το σκορ στο 134-136 και 7.2'' να απομένουν για το φινάλε, ο τωρινός στόχος του «τριφυλλιού»... εκτέλεσε την ομάδα του πρώην «πράσινου» με ένα εκπληκτικό buzzer beater!