Όσα θα κάνει ο Σλούκας στο παρκέ

Όσα θα κάνει ο Σλούκας στο παρκέ

Όσα θα κάνει ο Σλούκας στο παρκέ
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναλύει τον τρόπο παιχνιδιού του Κώστα Σλούκα και τι θα προσφέρει στον Ολυμπιακό.

Η ευφορία από την ανακοίνωση του Κώστα Σλούκα καταλάγιασε μέσα μου και πλέον ανυπομονώ να δω την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα στο παρκέ.

Η απόκτηση του Έλληνα γκαρντ ανεβάζει τις προσδοκίες, προσφέρει αισιοδοξία, αλλά για να φτάσουμε και στην ουσία που είναι οι νίκες θέλει δουλειά αρκετή.

Τι θα προσφέρει όμως ο Σλούκας στο παρκέ και ποιες είναι οι αδυναμίες του για τις οποίες πρέπει να βρει λύσεις το προπονητικό team;

Αφήνω έξω από την κουβέντα μας το ψυχολογικό κομμάτι της μεταγραφής. Το πώς κέρδισε ο Ολυμπιακός τον κόσμο του, το πώς τον «έφτιαξε» κλπ.

Ας μιλήσουμε πιο μπασκετικά.

ΥΨΗΛΟ IQ ΚΑΙ ΗΓΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ο Σλούκας δεν είναι ο παίκτης που βασίζει τον τρόπο παιχνιδιού του στα αθλητικά προσόντα. Δεν είναι «σφαίρα», δεν πηδάει 1 μέτρο.

Ο 30άχρονος γκαρντ είναι από τα ελάχιστα γκαρντ που διαθέτουν τόσο υψηλή μπασκετική νοημοσύνη την οποία φυσικά κι εκμεταλλεύεται.

Ο Σλούκας είναι ένας «προπονητής στο παρκέ». Θα διαβάσει την αδυναμία της αντίπαλης άμυνας, θα βάλει τους συμπαίκτες του στην σωστή θέση γρήγορα και θα ψάξει να βρει αμέσως την πιο σωστή λύση.

Σε μία ανύποπτη στιγμή ο Σπανούλης μου είχε πει πως, «δεν μπορεί ένας παίκτης να βαφτιστεί ηγέτης χωρίς να έχει κερδίσει αυτό τον ρόλο. Ηγέτης γίνεσαι μέσα από διαδικασίες ετών, όχι σε μία μέρα. Ηγέτης είναι αυτός που στην τελευταία επίθεση θα αποφασίσει σωστά, όχι αυτός που θα σκοράρει».

Ο Σλούκας είναι ηγέτης, ναι.

Αχνοφαινόταν στην περασμένη του θητεία στον Ολυμπιακό. Επιβεβαιώθηκε στην Φενέρμπαχτσε.

Ο Σλούκας είναι ηγέτης διότι πολύ απλά στο τέλος μπορεί να αποφασίσει σωστά είτε πασάροντας είτε σουτάροντας.

ΑΡΙΣΤΑ ΤΟ PICK 'N' ROLL

Ο διεθνής γκαρντ θεωρείται εξαιρετικός στο Pick 'N' Roll διότι μπορεί να «πληγώσει» την άμυνα με διάφορους τρόπους.

Είναι σπουδαίος pull up σουτέρ, δηλαδή να εκτελέσει μετά από 1-2 γρήγορες, αποφασιστικές ντρίμπλες. Αν δει τον αντίπαλο λίγο μακριά του θα σουτάρει.

Επίσης είναι πολύ καλός πασέρ ειδικά σε παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη. Θα πει κάποιος «οκ αλλά στην Φενέρ είχε τον Βέσελι και τον Γιούντο κι έκανε alley hoop».

Εγώ θα πω πως για αυτό ο Μπαρτζώκας πήρε τους Έλις και Μάρτιν. Αμφότεροι είναι ψηλοί που εκτός των άλλων παίζουν καλά το Pick 'N' Roll και τελειώνουν φάσεις.

Ο Σλούκας επίσης μπορεί να πάρει τον αριστερό διάδρομο και να φτάσει μέχρι μέσα στο καλάθι. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κερδίσει φάουλ, να σκοράρει με αριστερό lay up (μόνο μην το χάσεις το αριστερό lay up Κώστα μου και μας κάνεις έξαλλο τον coach) και μπορεί να δει την πάσα στην αδύναμη πλευρά (weak side) είτε στην γωνία είτε στις 45 μοίρες.

ΜΕ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ, ΑΛΛΑ ΕΥΦΥΗΣ

Ο Σλούκας δεν είναι καλός αμυντικός. Δεν είναι αυτός που θα πιάσει τον σκόρερ της αντίπαλης ομάδας.

Εδώ που τα λέμε αν εξαιρέσεις τον Καμπάτσο και Καλάθη (του λείπει το pull up σουτ), δεν μπορώ να σκεφτώ άλλον καλό χειριστή που να είναι ταυτόχρονα και καλός αμυντικός.

Από την άλλη όμως, ο Σλούκας δεν είναι και κακός αμυντικός. Δεν αποτελεί «τρύπα» στην άμυνα.

Ο Έλληνας γκαρντ κυρίως χάρη στη εξυπνάδα του και τις εμπειρίες του έχει αναπτύξει έναν τρόπο να «κλέβει» αμυντικά χωρίς να εκτίθεται.

Μπορεί να σας φαίνεται αστείο, αλλά το να είσαι μέτριος αμυντικός και να μην εκτίθεσαι αποτελεί τέχνη στο μπάσκετ.

Ο Μπαρτζώκας αρέσκεται να παίζει άμυνα με αλλαγές στα σκριν. Ο αντίπαλος δεδομένα θα «σημαδέψει» τον Σλούκα, το έκανε και όταν έπαιζε στην Φενέρμπαχτσε.

Εδώ πλέον θα έρθει η τακτική των προπονητών. Τι θα αποφασίσουν σε αυτές τις περιπτώσεις; Όταν ο Σλούκας μπλεχτεί σε αλλαγή πώς θα τον κρύψουν;

Λύσεις υπάρχουν για να τον κρύψεις. Με ρίσκο φυσικά.

Αυτό δεν είναι δουλειά δική μας όμως, αλλά του Μπαρτζώκα και των συνεργατών του.

ΥΓ: Ο Σλούκας κέρδισε το στοίχημα με τον εαυτό του την σεζόν 2010-11. Το καλοκαίρι του 2010 έφυγε από τον Ολυμπιακό και ήταν ένα «γιουβαρλάκι» με μπούτια και μάγουλα, έπαιξε δανεικός στον Άρη και σε 10 μήνες μεταμόρφωσε το σώμα του 1000%.

Αυτό το διάστημα κατά την προσωπική μου άποψη έπαιξε ρόλο στην μετέπειτα καριέρα του Έλληνα γκαρντ.

ΥΓ 2: Η απόκτηση του Σλούκα αποτελεί και ένδειξη σεβασμού στους Σπανούλη, Πρίντεζη και Παπανικολάου οι οποίοι παίζοντας με Μπόλντγουιν, Πολ, Κουζμίνσκας κλπ έφαγαν αδίκως όλη την... λέζα.

Η συγκεκριμένη «τριάδα» δεν πρέπει να χάσει ίχνος λάμψης από την άφιξη του Σλούκα. Εϊναι θέμα σεβασμού

ΥΓ 3: Αγία... Τετράδα στην παρακάτω φωτογραφία.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.