EuroLeague: Οι τέσσερις αλλαγές στους πάγκους και οι εκκρεμότητες

EuroLeague: Οι τέσσερις αλλαγές στους πάγκους και οι εκκρεμότητες

EuroLeague: Οι τέσσερις αλλαγές στους πάγκους και οι εκκρεμότητες
Οι 18 ομάδες που συμμετείχαν φέτος στην EuroLeague ανανέωσαν το... ραντεβού τους για του χρόνου και ήδη οι τέσσερις εξ αυτών θα πορευτούν με διαφορετικό πρόσωπο στην άκρη του πάγκου.

Η EuroLeague Basketball προσπάθησε να εξαντλήσει τα περιθώρια σε ό,τι αφορά την επιστροφή στα παρκέ μετά από την αναστολή της αγωνιστικής δράσης για πάνω από δυο μήνες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού ωστόσο η σεζόν 2019/20 διεκόπη οριστικά.

Έτσι, λοιπόν η διοργάνωση της επόμενης αγωνιστικής περιόδου θα έχει τις ίδιες 18 ομάδες που συμμετείχαν και φέτος.

Εκτός, δηλαδή από τις 11 που δεσμεύονται με συμβόλαιο τύπου Α' (Ρεάλ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Φενέρμπαχτσε, Εφές, Ζαλγκίρις, Αρμάνι Μιλάνο, Μακάμπι και ΤΣΣΚΑ), θα συμμετάσχουν επίσης οι Μπάγερν, Βιλερμπάν, Χίμκι, Βαλένθια, Ερυθρός Αστέρας, Άλμπα και Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.

Το gazzetta.gr παρουσίασε αναλυτικά τα δεδομένα σε ό,τι αφορά με το τι ισχύει με τα συμβόλαια των προπονητών της EuroLeague όμως τέσσερις ομάδες θα παραταχθούν με νέο κόουτς ενώ υπάρχουν εκκρεμότητες.

Οι σίγουρες αλλαγές

Φενέρμπαχτσε

Έφυγε: Ζέλικο Ομπράντοβιτς
Ανέλαβε: ;

Από τις 2 Ιουλίου 2013, όταν η ομάδα της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε την πρόσληψη του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, δεν υπάρχει μάλλον κάποιος που να ασχολείται με το ευρωπαϊκό μπάσκετ και να μην πίστευε ότι η Φενέρμπαχτσε γινόταν, αυτόματα, κάθε χρόνο φαβορί για τον τίτλο, έστω κι αν στην πρώτη σεζόν του Ζοτς η Φενέρ αποκλείστηκε στο Top-16 του θεσμού.

Πριν από επτά χρόνια, λοιπόν, ο πολυνίκης κόουτς της EuroLeague ανέλαβε ένα εγχείρημα που οι Τούρκοι πίστεψαν εξ αρχής πως αν δεν το τελειοποιήσει ο Ομπράντοβιτς, δεν υπάρχει μάλλον κάποιος που μπορεί να το κάνει. Επί ημερών του η Φενέρμπαχτσε μέτρησε πέντε συνεχόμενες παρουσίες σε Final 4 και τρεις συμμετοχές σε τελικούς, έχοντας όμως να παρουσιάσει μόνο έναν τίτλο, εκείνον του 2017 στην Κωνσταντινούπολη απέναντι στον Ολυμπιακό.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία εξηγώντας πως δεν θα κοουτσάρει τη νέα σεζόν ενώ στη Λιθουανία κάνουν λόγο για επαφές της Φενέρμπαχτσε με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Παναθηναϊκός

Έφυγε: Ρικ Πιτίνο
Ανέλαβε: Γιώργος Βόβορας

Ο Ρικ Πιτίνο αποχώρησε από τον πάγκο του Παναθηναϊκού παρά το γεγονός πως τον περασμένο Νοέμβριο (όταν συμφώνησε για τη δεύτερη θητεία του στο «τριφύλλι») είχε υπογράψει συμβόλαιο για ενάμιση χρόνο, ήτοι ως το καλοκαίρι του 2021. Ο Αμερικανός Hall of Famer επέστρεψε στις ΗΠΑ ώστε να πιάσει δουλειά στο Αϊόνα, κοουτσάροντας ξανά στο NCAA έπειτα από το 2017, όταν αποχώρησε λόγω της εμπλοκής στο σκάνδαλο δωροδοκίας στο Λούιβιλ.

Εν συνεχεία, ο Παναθηναϊκός έδωσε τη σκυτάλη στον Γιώργο Βόβορα, τον μέχρι πρότινος βοηθό των Αργύρη Πεδουλάκη, Τσάβι Πασκουάλ και Ρικ Πιτίνο, ο οποίος έχει διατελέσει υπηρεσιακός προπονητής σε τρεις περιόδους (Οκτώβριος 2016, Δεκέμβριος 2018 και Νοέμβριος 2019), έχοντας ρεκόρ 7-2.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μεγάλη τιμή και τεράστια ευθύνη, έχοντας επίγνωση της κατάστασης και πλέον το ζητούμενο έχει να κάνει με τη στάση των φίλων του Παναθηναϊκού, αφού όπως παραδέχθηκε στο gazzetta.gr ο Τσάβι Πασκουάλ: «ο κόσμος είναι έτοιμος να στηρίξει τον Βόβορα σαν πρώτο προπονητή»;

Ερυθρός Αστέρας

Έφυγε: Ντράγκαν Σάκοτα
Ανέλαβε: Σάσα Ομπράντοβιτς

Λίγες εβδομάδες έπειτα από την αποχώρηση του Μίλαν Τόμιτς κι ενώ μεσολάβησε το σύντομο πέρασμα του υπηρεσιακού Άντριγια Γκαμπρίλοβιτς από την άκρη του πάγκου, ο Ερυθρός Αστέρας έκανε την έκπληξη και συμφώνησε με τον Ντράγκαν Σάκοτα για 1+1 χρόνια.

Ο «Σάλε» αποχαιρέτησε την Ελλάδα και τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή στην ΑΕΚ αναλαμβάνοντας ξανά χρέη πρώτου προπονητή στους «ερυθρόλευκους» του Βελιγραδίου μετά από την τρίτη θητεία του στην «Ένωση» που ολοκληρώθηκε το 2018. Παρ' όλα αυτά, δεν θα συνεχίσει να κοουτσάρει τον Ερυθρό Αστέρα.

Στη θέση του Σάκοτα βρίσκεται πλέον ο Σάσα Ομπράντοβιτς ο οποίος φόρεσε τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα για οκτώ χρόνια, σε τρεις διαφορετικές περιόδους. Το 2017-18 αναδείχτηκε Προπονητής της Χρονιάς στο EuroCup ενώ έχει προπονήσει, μεταξύ άλλων τις Λοκομοτίβ Κουμπάν, Άλμπα Βερολίνου και Κολωνία.

Βιλερμπάν

Έφυγε: Ζβέζνταν Μίτροβιτς
Ανέλαβε: Τι Τζέι Πάρκερ

Ο Ζβέζνταν Μίτροβιτς αποχώρησε με... επεισοδιακό τρόπο από την άκρη του πάγκου της Βιλερμπάν αφού ενημερώθηκε μέσω mail για τη λύση της συνεργασίας του με τη γαλλική ομάδα που επικαλέστηκε πειθαρχικό παράπτωμα.

O 50χρονος τεχνικός ανέλαβε τη Βιλερμπάν το 2018, κατακτώντας το περσινό πρωτάθλημα στη Γαλλία και κοουτσάροντας την στην εφετινή EuroLeague όμως αποτελεί παρελθόν από το κλαμπ, δίνοντας τη θέση του στον Τι Τζέι Πάρκερ, τον αδελφό του ιδιοκτήτη Τόνι Πάρκερ!

Ο 36χρονος TJ Πάρκερ ήταν μέλος του τεχνικού επιτελείου της Βιλερμπάν την περίοδο 2014-18 και έβαλε την υπογραφή του σε τριετές συμβόλαιο με τη γαλλική ομάδα, λογοδοτώντας στον... αδελφό του και βετεράνο NBAer, έχοντας στο πλευρό του τον Φρέντερικ Φοτού ως ασίσταντ κόουτς.

Οι εκκρεμότητες

Η μεγάλη εκκρεμότητα έχει να κάνει με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, ο οποίος φέρεται να αποτελεί προτεραιότητα για τη Φενέρμπαχτσε. Ο ίδιος υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι προτιμά τα μικρά αλλά σταθερά βήματα, η περίπτωση του συνδέθηκε πέρσι με τους Μέμφις Γκρίζλις όμως έμεινε στο Κάουνας. Στο συμβόλαιο του υπάρχει οψιόν για τη σεζόν 2020-21. Εφόσον αποχωρήσει για λογαριασμό της Φενέρ, μένει να αποδειχθεί το πως θα ανταποκριθεί μακριά από τη Ζάλγκιρις όπου, κατά γενική ομολογία είχε τη δυνατότητα να δουλέψει σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Από κει και πέρα, σε αλλαγή προπονητή αναμένεται να προχωρήσει η Μπάγερν. Ο άλλοτε βοηθός του Ντέγιαν Ράντονιτς στην Μπάγερν, Ντέγιαν Κόστιστς προβιβάστηκε στη θέση του πρώτου προπονητή τον Ιανουάριο του 2020, αναλαμβάνοντας τους Βαυαρούς ως το τέλος της τρέχουσας σεζόν όμως οι Βαυαροί αποκλείστηκαν πρόωρα στο τουρνουά του Μονάχου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παρεμπιπτόντως, τα συμβόλαια που ολοκληρώνονται φέτος είναι αυτά των Χάουμε Πονσαρνάου (Βαλένθια), Αΐτο Γκαρθία Ρενέσες (Άλμπα Βερολίνου) και Ντούσκο Ιβάνοβιτς (Μπασκόνια).