Βόβορας: Η πιο μπασκετική κίνηση ανεξαρτήτως οικονομικών δεδομένων

Βόβορας: Η πιο μπασκετική κίνηση ανεξαρτήτως οικονομικών δεδομένων

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Βόβορας: Η πιο μπασκετική κίνηση ανεξαρτήτως οικονομικών δεδομένων
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την αναβάθμιση του Γιώργου Βόβορα σε πρώτο προπονητή του Παναθηναϊκού και αφού εξηγεί ότι ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε αυτό, στέκεται στην παράμετρο που θα τον βοηθήσει να δουλέψει με περισσότερη ηρεμία.

Η αλήθεια είναι ότι ο μπασκετικός Παναθηναϊκός αποτελεί έναν από τους πιο «δύσκολους» αθλητικούς οργανισμούς (αν όχι τον πιο δύσκολο) στην Ελλάδα. Και εν μέρει είναι και λογικό.

Μιλάμε για μια ομάδα με 6 ευρωπαϊκά τρόπαια, 1 Διηπειρωτικό κύπελλο, 39 πρωταθλήματα Ελλάδας και άλλα 19 εγχώρια κύπελλα. Πώς λοιπόν να μην υπάρχουν απαιτήσεις; Πώς λοιπόν να μην έχει καλομάθει ο κόσμος στις επιτυχίες και αντιθέτως να μην έχει μάθει να κάνει υπομονή; Όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός «για ένα κούτελο ζούμε» και οι «πράσινοι» αποτελούσαν πάντα το καμάρι του συλλόγου. Ήταν το σημείο αναφοράς και ελπίδας.

Από την άλλη, ο κόσμος του Παναθηναϊκού, σε ένα μεγάλο ποσοστό, γνωρίζει μπάσκετ. Για την ακρίβεια έμαθε μπάσκετ μέσα από τον Αλβέρτη, τον Διαμαντίδη, τον Ομπράντοβιτς, τον Σάρας, τον Μπατίστ, τον Ντομινίκ και όλους όσους τίμησαν τη φανέλα της ομάδας όλα αυτά τα χρόνια. Και γνωρίζει, ότι σε ένα κρίσιμο και δύσκολο σταυροδρόμι της ομάδας, θα χρειαστεί να... παρκάρει τις υψηλές βλέψεις και τους μεγαλεπίβολους στόχους και να επικεντρωθεί στο μπάσκετ.

Που θέλω να καταλήξω. Η αναβάθμιση του Γιώργου Βόβορα σε head coach της ομάδας αποτελεί την πλέον μπασκετική κίνηση που κάνουν οι «πράσινοι» ενόψει της νέας σεζόν. Και όχι. Δεν έγινε λόγω των οικονομικών δεδομένων που προέκυψαν μετά την απόφαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να αποστασιοποιηθεί από την χρηματοδότηση της ομάδας. Θεωρώ και είναι κάτι που προκύπτει και από το ρεπορτάζ, ότι ο 43χρονος τεχνικός θα ήταν έτσι και αλλιώς ο προπονητής του Παναθηναϊκού, ακόμα και με το ίδιο ή μεγαλύτερο μπάτζετ σε σχέση με τη σεζόν που διακόπηκε.

Το έχω γράψει στο παρελθόν, το γράφω και πάλι γιατί είναι κάτι που πιστεύω ακράδαντα. Από τη στιγμή που ούτε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς γινόταν να επιστρέψει, αλλά ούτε και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να αναλάβει, δεν υπήρχε διαθέσιμος προπονητής που να μπορούσε να βρεθεί στο ΟΑΚΑ και να μην... χάσει τη μπάλα. Πολλώ δε μάλλον φέτος. Στην πιο δύσκολη περίοδο στην σύγχρονη ιστορία του συλλόγου. Με μπάτζετ που δεν... θυμίζουν Παναθηναϊκό.

Ο Γιώργος Βόβορας γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα «πράσινα» αποδυτήρια. Έχει θητεύσει δίπλα από Πεδουλάκη, Πασκουάλ, Πιτίνο στην EuroLeague, έχει παραστάσεις ενώ έχει περάσει με επιτυχία τα... τεστ που έδωσε όταν χρειάστηκε να καθίσει στην άκρη του πάγκου ως υπηρεσιακός προπονητής. Τώρα θα μου πείτε, είναι ενδεικτικό αυτό; Σαφέστατα και δεν είναι, αλλά αν παρατηρήσετε τα παιχνίδια που κοοουτσάρισε (είτε αυτά που κέρδισε, είτε αυτά που έχασε στην EuroLeague) ενέπνεε μια... προπονητική εμπιστοσύνη. Μπορεί και να έτυχε. Κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά γι' αυτό εάν και εφόσον δεν παρουσιάσει ολοκληρωμένο αγωνιστικό πλάνο ύστερα από δικό του πρόγραμμα προετοιμασίας και το κυριότερο; Να έχει διάρκεια!

Σίγουρα τα υλικά που θα έχει στα χέρια του (και αναφέρομαι στους ξένους που θα βρεθούν στην ομάδα φέτος) δεν θα είναι το ίδιο ποιοτικά όπως αυτά που υπήρχαν στο «πράσινο» ρόστερ τα τελευταία χρόνια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι το ίδιο (ίσως και περισσότερο) αποτελεσματικά. Το αν κάνει ή δεν κάνει ο Βόβορας για τον Παναθηναϊκό, κανείς δεν μπορεί να το πει από τώρα.

Προσωπικά θεωρώ ότι κάνει! Γι' αυτόν τον λόγο, άλλωστε, είχα γράψει στις αρχές της σεζόν και λίγο μετά την απομάκρυνση του Αργύρη Πεδουλάκη «γιατί όχι με Βόβορα έως το τέλος;» προτού επιστρέψει ο Πιτίνο. Και αν δεν επέστρεφε ο Αμερικανός, ο 43χρονος προπονητής θα είχε βρεθεί στην άκρη του πάγκου από... πολύ νωρίτερα. Άλλωστε και άνθρωποι που είχαν συνεργαστεί μαζί του, όπως ο Πασκουάλ και ο Πιτίνο στις συνεντεύξεις που είχαν παραχωρήσει στο gazzetta.gr πριν από μερικές εβδομάδες, είπαν από κοινού ότι είναι έτοιμος! Και ο Αμερικανός τεχνικός το επανέλαβε με πρόσφατη ανάρτηση στο twitter.

Το ερώτημα που έθεταν ήταν το εξής: Αν ήταν και ο κόσμος έτοιμος να τον στηρίξει. Ε, θεωρώ ότι είναι. Ειδικά σε αυτή τη συγκυρία που έχει δημιουργηθεί. Ακόμα και η σεζόν να μην ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ακόμα και αν έρθουν «χαστούκια» στην EuroLeague (γιατί όπως έχουμε πει εδώ και καιρό, στην EuroLeague θα παίξει ο Παναθηναϊκός) οι φίλοι του Παναθηναϊκού θα τον στηρίξουν. Και θα είναι και το σωστό. Τώρα αν και εφόσον η εικόνα στο παρκέ είναι σε σταθερή βάση αποκαρδιωτική και οι επιλογές των ξένων αποδειχθούν «μια τρύπα στο νερό» ενδεχομένως να μιλήσουμε από άλλη βάσ η. Όμως ο Βόβορας άξιζε και με το παραπάνω αυτήν την ευκαιρία (επαναλαμβάνω όχι μόνο φέτος λόγω της κατάστασης) και δικαιωματικά την πήρε.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...