Έλις και Μάρτιν, κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του Μπαρτζώκα

Έλις και Μάρτιν, κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του Μπαρτζώκα

Έλις και Μάρτιν, κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του Μπαρτζώκα
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αφού δεν υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη με τον Κώστα Σλούκα, εξηγεί γιατί είναι αισιόδοξος για το δίδυμο ψηλών Έλις και Μάρτιν

Στην υπόθεση του Κώστα Σλούκα δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη εδώ και 10 περίπου μέρες παρά τα όσα ακούγονται και από την στιγμή που έχει υπεραναλυθεί αυτό το θέμα, ας καταπιαστώ με τους ψηλούς.

Ο Ολυμπιακός θα πορευτεί στη θέση του σέντερ με τους Οκτάβιους Έλις και Χασάν Μάρτιν ενώ θα προστεθεί και ένα «τεσσαροπεντάρι» (και όχι «πενταροτεσσάρι»). Μέχρι πρότινος η σκέψη ήταν για κάποια φθηνή λύση, αλλά από την στιγμή που τα λεφτά φαίνεται πως θα δοθούν σε ένα πολύ καλό γκαρντ (θεωρώ πως δύο δεν υπάρχουν καν στην αγορά πλέον), δεν αποκλείω να αλλάξει το σκεπτικό για τον ψηλό.

Στους παραπάνω προσθέστε και τον Βασίλη Χρηστίδη ο οποίος όμως θα έχει βοηθητικό ρόλο.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ Ο ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ

Ο 55άχρονος τεχνικός του Ολυμπιακού έχει την δική του φιλοσοφία. Ο coach από τους ψηλούς ζητάει διαφορετικά πράγματα και για αυτό και οι συγκεκριμένες επιλογές.

Επιθετικά υπάρχουν δύο βασικές επιθυμίες.

Δεν του αρέσει το low post παιχνίδι. Είναι της άποψης πως σε αγώνα 80 κατοχών η μπάλα θα ακουμπήσει στο χαμηλό ποστ 5-6 φορές. Για αυτές θα έχει τον Γιώργο Πρίντεζη κυρίως.

Του αρέσουν οι αθλητικοί ψηλοί που τελειώνουν τις φάσεις πάνω από τη στεφανή, που κάνουν καλά σκριν στον παίκτη με την μπάλα και έχουν αντίληψη του χώρου όταν κόβουν για να υποδεχτούν την μπάλα.

Αμυντικά υπάρχουν επίσης δύο βασικές επιθυμίες.

Η μία είναι το ριμπάουντ και η άλλη να αποφασίζει σωστά στην άμυνα.

Ο Ολυμπιακός θα αμύνεται είτε με αλλαγές, είτε «2on2» στο pick 'n' roll των αντιπάλων. Ο coach θέλει από τον ψηλό του να μπορεί να αποφασίσει σωστά και γρήγορα.

Στο «2on2» ο ψηλός αμυντικός θα βρεθεί για ένα δευτερόλεπτο απέναντι σε γκαρντ.

Σε αυτό το ένα δευτερόλεπτο θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ανέβει πάνω και θα τον αναγκάσει να πασάρει ή αν θα τον περιμένει λίγο πιο μέσα οδηγώντας τον πάνω του.

Ο Ελις και ο Μάρτιν το κάνουν αρκετά καλά αυτό.

ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ ΛΟΓΩ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΡΙΑΣ

Επειδή ως γνωστόν ο Έλληνας κρύβει μέσα του έναν προπονητή (σε όλα τα αθλήματα), ακούω φωνές για τις δύο επιλογές του coach. «Μουρμούρα» που δεν υπάρχει ένας 7footer τώρα που έφυγε ο Μιλουτίνοφ.

Διαφωνώ κάθετα που δεν αντικαταστάθηκε ο «Μίλου» με έναν άλλο «πύργο» και εξηγώ.

Αρχικά ο Ελις δεν είναι κοντός. Με μπόι 208 εκατοστά μια χαρά είναι.

Ο Μάρτιν ναι, είναι κοντός με ύψος περίπου στα 2.02.

Πόσοι ψηλοί στην Euroleague είναι παίκτες low post; Ο Αγιόν, ο Τόμιτς, (ίσως) ο Μονρό και να ξεχνάω και 1-2 ακόμη.

Δηλαδή έπρεπε ο Ολυμπιακός να πάρει ένα ψηλό για αυτές τις 3-4 περιπτώσεις σε μία σεζόν; Φυσικά και όχι.

Το μπάσκετ αλλάζει.

Η απειρία σίγουρα παίζει ρόλο και είναι λογικό να απασχολεί, αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα. Κάποια πράγματα κερδίζεις και κάποια τα θυσιάζεις.

Βέβαια να θυμηθώ τον Χάινς που ήρθε από την Μπάμπεργκ (με σεζόν Euroleague βέβαια), τον Ντάνστον από την Βαρέζε, τον Χάντερ από την Σιένα (είχε σεζόν στην Euroleague), τον Μπιρτς από την Ουσάκ Σπορτίφ.

Η παράδοση είναι με το μέρος των επιλογών του Ολυμπιακού.

Μακάρι να μπορούσαμε να προβλέψουμε το μέλλον. Δεν γίνεται όμως οπότε δεν μένει τίποτα άλλο παρά να εμπιστευτούμε τον Γιώργο Μπαρτζώκα και το φημισμένο «μάτι» του.

ΥΓ: Επανάληψη: Παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά θα πλαισιώσουν τον Σλούκα (αν έρθει) και με άλλα χαρακτηριστικά αν δεν έρθει. Για αυτό και δεν ακούγονται πολλά ονόματα πέραν του Έλληνα γκαρντ.

ΥΓ 2: Κλείνω όπως ξεκίνησα το κείμενο. Στην υπόθεση του Κώστα Σλούκα δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη εδώ και 10 περίπου μέρες.

Υπομονή λοιπόν μέχρι να συναντηθούν ξανά οι δύο πλευρές.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.