Πιτίνο στο gazzetta.gr: «Δεν πιστεύω ότι θα φύγει ο Γιαννακόπουλος, αλλά...» (vid)

Gazzetta team
Πιτίνο στο gazzetta.gr: «Δεν πιστεύω ότι θα φύγει ο Γιαννακόπουλος, αλλά...» (vid)
Ο Ρικ Πιτίνο μίλησε στο live του gazzetta.gr και στον Αντώνη Καλκαβούρα για το Last Dance, την εμπειρία του με τον Μάικλ Τζόρνταν, τον Βασίλη Σπανούλη και την Εθνική ομάδα, ενώ κατέθεσε την άποψή του και όσον αφορά τις μελλοντικές προθέσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.

Συγκεκριμένα ο Hall Of Famer τόνισε:

Για την πανδημία: «Δεν ξέραμε πόσο άσχημα ήταν στην αρχή. Μου είπα ότι αν δεν πάρεις το αεροπλάνο μεσω Λονδίνου θα καθίσεις στην Ελλάδα για 16 μέρες. τουλάχιστον. Θα ακυρωθούν τα πάντα και να πω την αλήθεια δεν τα πίστεψα. Και όταν ήρθα ήταν χειρότερα απ' ότι μου έλεγαν. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έκανε την καλύτερη δουλειά. Έκλεισε τα πάντα αμέσως και λειτούργησε καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Από εκεί και πέρα πρέπει να προσέξεις ποιος θα επισκεφθεί την Ελλάδα για να κυλήσουν όλα ομαλά.»

Για τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια: «Δεν ήξερα ότι ήταν μπασκετμπολίστας. Ήταν καλός; Έτσι εξηγούνται πολλά... (σ.σ.: όταν ενημερώθηκε ότι ήταν ειδικός στις αμυντικές αποστολές)»

Για την Ελλάδα και τους Έλληνες: «Έχουμε πολλούς Έλληνες στη Νέα Υορκη. Γενικά με ρωτάνε για την Ελλάδα, τους λέω διάφορα πράγματα. Για τα νησιά, την Αθήνα, αλλά το πιο χαρακτηριστικό για μένα, είναι ότι οι Έλληνες αγαπάνε την οικογένεια, έχουν πάθος και τους αρέσει να γιορτάζουν είτε είναι Χριστούγεννα, είτε Πάσχα, είτε γενέθλια, είτε γιορτή. Γιορτάζουν για τα πάντα. Είναι υπέροχο μέρος, με υπέροχους ανθρώπους. Σέβομαι απίστευτα την Ελλάδα. Θα έκανα τα πάντα για να βοηθήσω αυτή την χώρα, ακόμη και διαφημιστικό για τον τουρισμό στα νησιά!»

Για τη διακοπή των πρωταθλημάτων και την επόμενη μέρα: «Το ΝΒΑ και η EuroLeague είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Θα χάσει πολλά χρήματα το ΝΒΑ από τα τηλεοπτικά. Στην Euroeague δεν θα χαθούν δισεκατομμύρια. Το ΝΒΑ πιστεύω θα ξεκινήσει ξανά τον Ιούλιο».

Για την παρουσία των φιλάθλων στα γήπεδα: «Στο ΝΒΑ δεν θα αφήσουν φιλάθλους. Όμως το μπάσκετ στις ΗΠΑ είναι τόσο μεγάλο λόγω της τηλεόρασης. Αντίθετα στην EuroLeague, η Ελλάδα, το Ισραήλ, και η Λιθουανια έχουν πολύ ψηλά το μπάσκετ. Και στο NCAA θα είναι όπως και στο ΝΒΑ»

Για το Last Dance: «Ξεκίνησα να κοοουτσάρω τους Νικς και είχαμε σκουπίσει τους 76ers με τον Μπάρκλει, μετά χάσαμε από τους Μπουλς του Μάικλ. Είχε εξαιρετικά έξι παιχνίδια. Μετά παίξαμε εναντίον του στο πρώτο ματς όταν ειχα αναλάβει τους Σέλτικς. Ο Τζόρνταν θα είναι πάντα το νούμερο 1. Ο Λεμπρόν το 2. Το 3 χωρις συζήτηση ο Τζαμπάρ. Το 4 ο Μάτζικ Τζόνσον και 5 θα ήταν ισοπαλία μεταξύ τριών παικτών. Κόμπι Μπράιαντ, Μπιλ Ράσελ και Λάρι Μπερντ. Θα πρέπει να βάλουμε και τον Όσκαρ Ρόμπερτσον. Είχε μέσο όρο τριπλ νταμπλ. ήταν από τους καλύτερους αμυντικούς και επιθετικούς παίκτες όλων των εποχών. Όμως ούτε ο Μπερντ, ούτε ο Μάτζικ θα ήταν ανάμεσα στους καλύτερους αμυντικούς. Κάτι που ήταν ο Τζόρνταν και ο Λεμπρον»

Για το όταν ο Τζόρνταν ήταν παίκτης του high school: «Ο Μάικλ παρά το γεγονός ότι ήταν καλός μπασκετμπολίστας στα high schools, δεν είχε το όνομα όπως στο πανεπιστήμιο και στο ΝΒΑ. Κέρδισε το όνομα με το πρωτάθλημα στο North Carolina. Κανείς δεν είχε την ανταγωνιστικότητά του και την αυτοπεποίθησή του. Είτε έπαιζες γκολφ, είτε πήγαινες και ψάρευες μαζί του ήθελε να ήταν ο καλύτερος».

Για τον Τζόρνταν και το πώς εξελίχθηκε: «Ήξερες ότι ο Μάικλ ήταν κάτι το ξεχωριστό από τη πρώτη στιγμή. Ήταν εξαιρετικός αμυντικός. Φονικό όπλο στην επίθεση. Ήξερες ότι θα γίνει καλός. Ήξερες ότι θα γίνει ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών. Και ήξερες ότι αν δεν είχε τραυματισμούς θα ήταν στο ΤΟΡ-10 όλων των εποχών. Και τώρα λόγω του Last Dance όσοι δεν τον ήξεραν σίγουρα θα τον έχουν πολυ ψηλά πλέοη. Ο Μάικλ απέναντι μου ήταν πολύ σεβαστικός. Όμως όταν τους κερδίσαμε στη Βοστόνη και πηγαίναμε στα αποδυτήρια, τον άκουσα να φωνάζει στον Ουόκερ. Είχε 31 πόντους, ο Μαικλ 30 αλλά άστοχος. Και του φώναζε: 'Δεν θα χορέψεις ξανά. Δεν θα μας κερδίσεις ξανά'. Και είπα στον Ουόκερ τι του είπε: 'Οτι δεν είναι τόσο καλοί΄. Ε δεν πιστεύω ο Ούοκερ να τον κέρδισε ξανά.»

Για τον Φιλ Τζάκσον και το πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε τους Μπουλς: «Το κλειδί ήταν ο Σκότι Πίπεν. Και ο Τζάκσον ήταν ο κατάλληλος να διαχειριστεί τον Ρόντμαν. Ίσως ο μοναδικός. Ο Σκότι ήταν δουλευταράς, αλλά δεν είχε καλό συμβόλαιο. Ο Τζόρνταν ήθελε τον Σκότι δίπλα του. Και μετά έγινε και το trade με τον Όκλεϊ ο οποίος ήταν κατά κάποιον τρόπο ο προστάτης του.»

Για τον Τζέρι Κράουζ: «Είχε δυνατή άποψη αλλά τις αποφάσεις τις έπαιρνε ο Μάικλ. Σίγουρα του αξίζουν τα εύσημα γιατί ήταν ένας καλός general manager. Το άσχημο είναι ότι δεν ειναι ανάμεσα μας τώρα για να πει την δική του άποψη σε όλα λέγονται και ακούγονται».

Για τη συγκριση Τζόρνταν-Λεμπρόν: «Ο Λεμπρόν δεν είναι πολύ πίσω του. Αν ο Τζόρνταν ειναι το νούμερο 1, ο Λεμπρόν είναι πολύ λίγο πίσω του. Ο MJ είναι ο καλύτερος όλων των εποχων, αλλά αν καθίσεις δίπλα στον Λεμπρόν θα πάθεις σοκ από το σώμα του και το πόσο δυνατός είναι. Εξαιρετικός πασέρ και καλός αμυντικός. Επίσης βελτίωσε πολύ και το τζαμπ σουτ του. Δεν θα έλεγα καν οτι ειναι νούμερο 2, αλλά 1Α».

Για τον Κόμπι Μπράιαντ: «Ο Κόμπι ακόμα προσπάθησε να μιμηθεί τη φωνή του Τζόρνταν. Τα πάντα που έκανε ήταν πολύ κοντά στο MJ. Ο Λεμπρόν ειναι διαφορετικός παίκτης. Ο Κόμπι ήταν πολύ κοντά στον Τζόρνταν»

Για τους Πίστονς: «Οι Πίστονς ήταν τελείως διαφορετικοί από κάθε άλλη ομάδα. Πολύ σκληροί και δύσκολο να τους κερδίσεις. Οταν ο Σκότι πήγε στο Σικάγο και ένωσε τα κομμάτια, οι Πίστονς έγιναν μέλος της ιστορίας και ήταν η σειρά των Μπουλς»

Για τον νέο του ρόλο στο Iona: «Η Iona ήταν στο ΝCAA έξι από τις εννέα τελευταίες σεζόν. Πήραμε παίκτες από Ρουάντα, Σενεγάλη, Γερμανία και μάλιστα με ένα εξαιρετικό report από τον βοηθό μου στον Παναθηναϊκό, τον Νίκο Παππά από την Σουηδία και άλλους τέσσερις από τις ΗΠΑ. Είχαμε μια καλή ομάδα επιστράτευσης. Θέλω παίκτες που να έχουν αθλητικότητα. Το Iona είναι ένα μικρό σχολείο. Θα χρειαστούμε χρόνο. Αν το Iona ήταν στη Φλόριντα ή σε αντίστοιχη άλλη πόλη δεν θα αναλάμβανα. Όμως είναι κοντά στο σπίτι μου και στους δικούς μου ανθρώπους. Υπέγραψα 5ετεςσυμβόλαιο και θα είναι ο τελευταιος μου χορός χωρίς όμως... ντοκιμαντέρ. Το buy out μου τα δύο πρώτα χρόνια είναι 10 εκατομμύρια δολάρια. Οπότε ναι, είναι ο τελευταίος μου χορός»

Για την Εθνική ομάδα: «Οτιδήποτε μπορώ να κάνω να βοηθήσω την Ελλάδα θα το κάνω. Ακόμα και ένα διαφημιστικό για τον τουρισμό. Αν είμαι που ελπίζω να είμαι θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε παίκτες όπως ο Καλάθης, ο Παπανικολάου, ο Πρίντεζης, ο αρχηγός μας ο Σπανούλης. Πρέπει να βασιστούμε στην μπασκετική ευφυΐα που υπάρχει μπόλικη στην Ελλαδα. Όμως υπάρχει πρόβλημα στο μέλλον. Δηλαδή να βγουν νέοι Σπανούλης και Διαμαντίδης».

Για τον Σπανούλη: «Λατρέυω τους basketball junkies. Να αγαπάνε το μπάσκετ. Οπως ο Σπανούλης. Θέλω να είναι ο αρχηγός. Θέλω να παίζει. Να είναι εκεί. Η καριέρα του είναι ήδη φανταστική όμως τι ωραίο που θα ήταν να βρισκόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες ως αρχηγός»

Για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο: «Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έχει μια δύσκολη κατάσταση, όπως και οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού. Ειδικά αν δεν έχεις οπαδούς στο γήπεδο. Ο Δημήτρης χάνει εκατομμύρια δολάρια. Και δεν υπάρχει καμιά επιχείρηση να χάνεις τόσα πολλά χρήματα. θαυμάζω τους ιδιοκτήτες των ομάδων της EuroLeague που βάζουν τόσα πολλά χρήματα. Είναι δύσκολο να κρατήσεις το επίπεδο χωρίς φιλάθλους. Η EuroLeague πρέπει να βρει τρόπους για αυτούς τους ιδιοκτήτες. Δεν πιστεύω ότι ο Δημήτρης θα φύγει, αλλά πιστεύω ότι θα δώσει μεγαλύτερο μερίδιο επιτήρησης στον Μάνο και εκείνος θα κοιτάει την επιχείρησή του για να βγάλει χρήματα. Εκεί θα ξοδέψει περισσότερο χρόνο.»

Για τον Νικ Καλάθη: «Ανταλλάζουμε μηνύματα. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά. Ξέρω ότι παιδιά όπως ο Παπαγιάννης, ο Παπαπέτρου ή ο Μήτογλου που λατρέύουν να παίζουν για τον Παναθηναϊκό. Θα υπάρχουν γενικά μειώσεις, αλλά είναι το τίμημα της εποχής. Και ισχύει και για όλες τις ομάδες»

Για την EuroLeague: «Δεν πιστεύω ότι θα αρχίσει πάλι. Το ΝΒΑ θα ξεκινήσει χωρίς φιλάθλους»