Ολυμπιακός: Το NBA θα φέρει ντόμινο «αργοπορίας» στην Euroleague

Ολυμπιακός: Το NBA θα φέρει ντόμινο «αργοπορίας» στην Euroleague

Ολυμπιακός: Το NBA θα φέρει ντόμινο «αργοπορίας» στην Euroleague
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του ρόστερ του Ολυμπιακού (και όχι μόνο) λόγω της αργοπορημένης έναρξης του NBA και για την αγορά Αυστραλίας και Κίνας που θα ανοίξει.

Ο κορονοϊός δείχνει να απομακρύνεται από την χώρα μας, ωστόσο δεν είναι ώρα για εφησυχασμούς.

Σε σχέση με το μπάσκετ και την Euroleague δύο πράγματα μπορεί να θεωρηθούν δεδομένα.

Πρώτον τα οικονομικά προβλήματα που θα προκύψουν και η επόμενη σεζόν.

Αυτά θα τα συναντήσουμε έτσι κι αλλιώς.

Πέταξα ήδη στην επόμενη σεζόν διότι αφενός δίνω ελάχιστες πιθανότητες να συνεχιστεί η φετινή Euroleague και αφετέρου διότι ακόμη κι αν συνεχιστεί δε νομίζω ο Ολυμπιακός να καταφέρει κάτι.

Θεωρώ πως η ολοκλήρωση του ρόστερ για όλες τις ομάδες και όχι μόνο για τους «ερυθρόλευκους» θα καθυστερήσει πάρα πολύ. Κι αιτία θα είναι το ΝΒΑ.

Κακά τα ψέματα η κορυφαία Λίγκα στον κόσμο δεν λογαριάζει κανέναν και τίποτα. Δεν βλέπει κανέναν στο μισό μέτρο και φυσικά διαμορφώνει την εικόνα του παιχνιδιού σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Στο NBA αποφάσισαν να αναβάλλουν την διαδικασία του ντραφτ και μαζί με αυτό ξεκινάει ένα ντόμινο.

Καθυστέρηση του ντραφτ σημαίνει καθυστέρηση του Summer League το οποίο λογικά θα πρέπει να μετονομαστεί σε Autumn League αφού θα γίνει το φθινόπωρο.

Εν συνεχεία θα καθυστερήσει κι η έναρξη του πρωταθλήματος με ορισμένους να κάνουν λόγο ακόμη και για Δεκέμβριο.

Πώς αυτό επηρεάζει την Euroleague;

Μα αν ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και οποιαδήποτε άλλη ομάδα διεκδικεί έναν παίκτη που ψάχνει την ευκαιρία του στο ΝΒΑ, πότε θα το μάθει; Πολύ αργά.

Θα περιμένει; Θα πάει σε άλλη λύση;

Τα τελευταία χρόνια τα two way συμβόλαια έχουν «καταστρέψει» τα πλάνα των προπονητών της Euroleague. Εκεί που έχεις πείσει έναν παίκτη να περάσει τον Ατλαντικό, του πετάνε το… τυράκι και τελικά κάνει το ασανσέρ ανάμεσα σε G League και NBA.

Εν τω μεταξύ η στελέχωση του ροστερ στην Euroleague πάει πίσω.

Και φέτος με την παραπάνω ανάλυση… ακόμη πιο πίσω.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΑΠΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΑ

Δεν αποκλείω η Ευρώπη να αποτελέσει πόλο έλξης για δύο αγορές που μέχρι και πέρυσι υπερτερούσαν.

Φυσικά αναφέρομαι στην Κίνα (περισσότερο) και την Αυστραλία (λιγότερο). Τώρα που το ξανασκέφτομαι ίσως να μην υπερτερούσε η Ωκεανία, αλλά σίγουρα θα μας απασχολήσει φέτος.

Η απόφαση των Αυστραλών για περικοπές ύψους ακόμη και 50% ανοίγει την πόρτα. Δεν ξέρω πόσοι είναι εξοικειωμένοι με το συγκεκριμένο πρωτάθλημα, αλλά κυκλοφορούν ορισμένοι καλοί παίκτες.

Η Κίνα υπερτερούσε για δύο λόγους. Λεφτά και σεζόν διάρκειας μόλις 5 μηνών. Οι παίκτες είτε έκαναν 7 μήνες διακοπές με τις οικογένειές τους είτε προλάβαιναν την ημερομηνία λήξης μεταγραφών της Euroleague κι έβρισκαν κι άλλο συμβόλαιο. Αφήστε που έβαζαν και κάτι εύκολες «40άρες» και έφτιαχναν το όνομά τους.

Με τον κορονοϊό και τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι Κινέζοι θεωρώ πως θα αλλάξει λίγο το σκεπτικό των παικτών και που ξέρεις… ίσως προτιμήσουν την ασφάλεια της Euroleague.

Ειδικά αν αποφασιστεί να μη συνεχιστεί η φετινή σεζόν για να «μην ρισκάρουμε με την υγειά των παικτών», θα κερδίσει πόντους η Λίγκα στο μυαλό των παικτών.

Οι φίλοι του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού θα πρέπει να οπλιστούν με υπομονή γιατί δεν βλέπω πολλές κινήσεις τον επόμενο μήνα. Κάποιες όπως του Χασάν Μάρτιν θα γίνουν, αλλά το ρόστερ θα έχει κενά για αρκετό καιρό.

Αυτομάτως το αγαπημένο σπορ του Ελληνα θα πάρει παράταση και φυσικά εννοώ την μεταγραφολογία.

ΥΓ: Τουλάχιστον τρεις ομάδες της Basket League αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και τουλάχιστον δύο εξ αυτών θα δυσκολευτούν να δηλώσουν συμμετοχή στο επόμενο πρωτάθλημα.

Ομάδες που ψάχνουν να μετακομίσουν σε άλλη πόλη.

Άλλες 2-3 ομάδες (διαφορετικές από τις παραπάνω) θα έχουν μπάτζετ με… ταβάνι τις 200.000.

Κι επειδή ακούω για τις μικρότερες κατηγορίες «ποιος θα ανέβει και ποιος θα πέσει αν ακυρωθούν τα πρωταθλήματα», δεν χρειάζεται άγχος.

Πάρα πολλές ομάδες θα διαλυθούν και θα υπάρξουν ανακατατάξεις τόσο στις εθνικές κατηγορίες όσο και στις τοπικές.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.