Ολυμπιακός: Η κατάκτηση της Ρώμης και η πρώτη EuroLeague! (pics & vids)

Ολυμπιακός: Η κατάκτηση της Ρώμης και η πρώτη EuroLeague! (pics & vids)

Gazzetta team
Ολυμπιακός: Η κατάκτηση της Ρώμης και η πρώτη EuroLeague! (pics & vids)
Συμπληρώνονται 23 χρόνια από τη βραδιά που ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο της Euroleague στην ιστορία του και έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που πετύχαινε triple crown!

Αν μη τι άλλο το 1997 ήταν η χρονιά «ορόσημο» του μπασκετικού Ολυμπιακού, καθώς κατάφερε να φτάσει για πρώτη φορά στην ιστορία του την κορυφή της Ευρώπης!

Ήταν 24 Απριλίου 1997: Μεγάλη Πέμπτη και ο Ολυμπιακός έμελλε να κάνει... Ανάσταση δύο ημέρες νωρίτερα. Η μεγάλη αντίπαλος του τελικού ήταν η Μπαρτσελόνα και το μοναδικό εμπόδιο για να φτάσει στην κατάκτηση της πολυπόθητης κούπας. Οι παίκτες του Ίβκοβιτς χρειάστηκαν λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν στον αγώνα, να αποβάλλουν την πίεση και να προσαρμοστούν στις συνθήκες, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να βρίσκονται μπροστά στο ημίχρονο με 31-29. Το δεύτερο ημίχρονο όμως όλα αλλάξαν. Ο Ολυμπιακός δεν θα έφευγε από την Ρώμη χωρίς την κούπα και το έκανε σαφές.

Οι «ερυθρόλευκοι» μπήκαν... αγριεμένοι στο παρκέ, ο Ρίβερς έκανε τα... δικά του και το παιχνίδι πήρε τον δρόμο του. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν απολαυστικός στον ανοιχτό γήπεδο τέλειωσε το παιχνίδι με 26 πόντους. Με 54 πόντους συνολικά στο Final 4 φυσικά και αναδείχτηκε MVP της διοργάνωσης και με άξιους συμπαραστάτες τον Τάρλατς και τον Παπανικολάου έδωσαν την δική τους «ερυθρόλευκη» παράσταση που θα έμενε στην ιστορία.

Το τελικό σκορ ήταν 73–58 και ο Ολυμπιακός ήταν ο «βασιλιάς» της Ευρώπης προκαλώντας φρενίτιδα ενθουσιασμού στους χιλιάδες φίλους που είχαν «κοκκινίσει» το «Παλαεούρ» αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους στην Ελλάδα και όχι μόνο. Το τρόπαιο σηκώθηκε στον ουρανό της Ρώμης από τα χέρια του Σιγάλα και μαζί σήμανε μια νέα εποχή για τον Ολυμπιακό. Η επιστροφή της ομάδας στην Ελλάδα τα ξημερώματα της Μεγάλης Παρασκευής συνδυάστηκε με την απόλυτη «τρέλα» στο αεροδρόμιο και άπαντες ήξεραν ότι η πιο λαμπρή ιστορία άρχισε να γράφεται με «ερυθρόλευκο» χρώμα.

Φυσικά έχει μείνει στην ιστορία από εκείνο το Final 4 η... ιστορική βόλτα της ομάδας κατόπιν απόφασης του Ντούσαν Ίβκοβιτς προκειμένου να αποφορτιστούν από το άγχος. Συγκεκριμένα βλέποντας την ομάδα του να είναι μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση, αποφάσισε αντί για προπόνηση να την βγάλει... βόλτα. Οι παίκτες επιβιβάστηκαν στο πούλμαν για να πάνε στο «Παλαέουρ», αλλά τελικά βρέθηκαν στην παραλία της Όστια να πετούν βότσαλα και να κάνουν διαγωνισμό για το ποιος θα το πετάξει πιο μακρυά. Η ομάδα είχε ανεβασμένη ψυχολογία και όλα έγιναν ακριβώς έτσι όπως έπρεπε για να αποδώσουν οι παίκτες τέλεια και να κατακτήσουν τον τίτλο.

Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Ρίβερς 26 (6/9δ., 1/3τρ., 11/14β., 4ρ., 3ασ., 3κλ., 5λ.), Σιγάλας 7 (5ρ., 2ασ.), Νάκιτς, Τάρλατς 11 (1/8δ., 9/14β., 11ρ.), Φασούλας 6 (7ρ., 2τ.), Μπακατσιάς 1, Παπανικολάου 11 (3/6δ., 1/2τρ., 2/4β., 3ρ.), Γαλακτερός, Τόμιτς 9 , Βελπ 2.

Μπαρτσελόνα (Ρενέσες): Τζόρτζεβιτς 6 (2/9δ., 0/2τρ., 2/2, 3ρ., 7ασ., 2κλ., 4λ.), Φερνάντεθ, Καρνισόβας 14 (1/3δ., 3/4τρ., 3/3β., 3ρ.), Χιμένεθ 16 (7/11δ., 0/1τρ., 2/4β., 8ρ., 2ασ., 2κλ.), Ρίβας 6, Ρ. Τζοφρέσα 9, Μπος, Εστεγέρ 3, Αντρέου 2, Ντουένιας 2.