Μαρτίνεθ: «Πιστέψαμε ότι το κακό δεν θα έλθει ποτέ στην Ισπανία»!

Μαρτίνεθ: «Πιστέψαμε ότι το κακό δεν θα έλθει ποτέ στην Ισπανία»!

Μαρτίνεθ: «Πιστέψαμε ότι το κακό δεν θα έλθει ποτέ στην Ισπανία»!
Ο βετεράνος Ισπανός φόργουορντ Φεράν Μαρτίνεθ μίλησε στο gazzetta.gr για τις συνθήκες που επικρατούν στην πατρίδα του, το μεγαλύτερο λάθος των συμπατριωτών του και τα… fake news.

Η ελπίδα και η αλληλεγγύη φαίνονται στο χειροκρότημα... Τα τελευταία βράδια οι Ισπανοί δίνουν ραντεβού στα μπαλκόνια όχι για να τραγουδήσουν όπως οι Ιταλοί αλλά για να χειροκροτήσουν και να στείλουν μήνυμα συμπαράστασης και ευγνωμοσύνης στους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν άνιση μάχη με τον κορονοϊό.

Η Ισπανία έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη από τον Covid-19 μετά την Ιταλία μετρώντας 2.000 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ώρο κι έχοντας εκατομμύρια πολίτες σε καραντίνα.

Ο αθλητισμός στην ιβηρική χώρα έχει κατεβάσει ρολά και ο βετεράνος Ισπανός φόργουορντ Φεράν Μαρτίνεθ, ο οποίος αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό ως συμπαίκτης του Ντίνο Ράτζα και του Μπάιρον Σκοτ στο πρώτο πρωτάθλημα του «τριφυλλιού» έπειτα από 14 χρόνια το 1998 μίλησε στο gazzetta.gr για την κατάσταση που επικρατεί στην πατρίδα του.

Ποιο είναι, εν προκειμένω το μεγαλύτερο λάθος που έκαναν οι συμπατριώτες σου;
«Νομίζω ότι κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι θα φτάναμε ως εδώ! Κανείς! Ίσως πιστέψαμε ότι το κακό δεν θα έλθει ποτέ στην Ισπανία, ότι είμαστε ασφαλείς σε ό,τι αφορά την υγεία και την οικονομία, ότι όλο αυτό είναι κάτι πολύ μακρινό και δεν θα το δούμε ποτέ στη γειτονιά μας. Όλα όμως έγιναν τόσο ξαφνικά… Από ένα σημείο και μετά αρχίσαμε να παίρνουμε το ζήτημα στα σοβαρά, ο κόσμος έχει καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης σε όλη τη χώρα. Το θέμα έχει να κάνει επίσης με την επόμενη μέρα. Πολλά θα αλλάξουν στην ανθρωπότητα από πολλές τις απόψεις…».

Πως κρίνεις την αντίδραση και τα μέτρα της ισπανικής κυβέρνησης;
«Η κυβέρνηση πήρε το ρίσκο και προχώρησε σε δραστικές αποφάσεις. Έπρεπε να πάρει σκληρά μέτρα και είναι λογικό καθώς η υγεία είναι το σημαντικότερο αγαθό. Από κει και πέρα, το κλειδί είναι η νοοτροπία και η ατομική ευθύνη. Οι Λατίνοι, οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Έλληνες ίσως είμαστε πιο… χαλαροί σαν λαοί. Πολλές φορές στην καθημερινότητα μας λέμε ότι δεν τρέχει κάτι, ότι δεν έγινε και τίποτα όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα! Είναι ζήτημα παιδείας. Εδώ ακριβώς χρειάζεται υπευθυνότητα για να το ξεπεράσουμε όλοι μαζί».

Πως ανταποκρίνεται το σύστημα υγείας στην Ισπανία;
«Το σύστημα υγείας είναι καλό όμως έχει… καταρρεύσει αφού το πρόβλημα είναι μαζικό και δεν υπάρχουν αρκετά κρεβάτια, νοσοκομεία και γιατροί. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο κόσμος λαμβάνει οδηγίες τηλεφωνικά και περνάει τον ιό στο σπίτι σε απομόνωση».

Ποια είναι πλέον η καθημερινότητα εκεί;
«Τα τελευταία τρία χρόνια μένω στην Ανδόρα (σ.σ. στα σύνορα Ισπανίας - Γαλλίας). Τις τελευταίες έξι μέρες μάλιστα είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας, δεν κυκλοφορεί τίποτα. Κοιτάς από το παράθυρο και βλέπεις άδεια πάρκα και άδειους δρόμους. Είναι πραγματικά παράξενο διότι η Ανδόρα είναι ένα τουριστικό μέρος με πολύ κόσμο από την Ισπανία και τη Γαλλία όμως έχουν κλείσει τα πάντα. Για την ακρίβεια, κυκλοφορούν μόνοι αστυνομικοί και άνθρωποι της καθαριότητας . Κάποια στιγμή μπορεί να δεις και κανέναν… παράνομο περαστικό να κάνει βόλτα τον σκύλο του. Κατά τα άλλα, τηρούμε αποστάσεις 2-3 μέτρων ο ένας από τον άλλον. Τι να πω. Όλο αυτό είναι σαν ταινία».

Πως… επιβιώνεις στους τέσσερις τοίχους;
«Πήγαινα γυμναστήριο κάθε μέρα, πλέον όμως δεν μπορώ να το κάνω επομένως συνεχίζω τη γυμναστική στο σπίτι. Σε ό,τι αφορά τη δουλειά μου, όλα γίνονται πλέον μέσω Skype. Οι συνήθειες άλλαξαν αρκετά, καθώς παρακολουθούσα από κοντά πολλά παιχνίδια της Ανδόρας και της Μπαρτσελόνα και τώρα είναι αδύνατον. Είναι μια πραγματικά παράξενη κατάσταση. Τα μεγάλα παιδιά μου είναι εκτός Ισπανίας και είμαστε σε πιο συχνή επαφή. Σε κάτι τέτοιες στιγμές, έχεις ανάγκη την επικοινωνία με τους δικούς σου ανθρώπους».

Τι συμβουλές θα έδινες στους Έλληνες;
«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να δώσω εγώ κάποια ιδιαίτερη συμβουλή. Υπάρχουν εκατομμύρια πληροφορίες στην τηλεόραση και το internet. Το πιο σημαντικό είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες των ειδικών και δείξτε προσοχή στα fake news! Αποφύγετε τις επαφές αυτό το διάστημα, εξάλλου έχουμε… παράθυρο στον κόσμο με το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα».

Και μια ευχή για την όλη κατάσταση;
«Τίποτα περισσότερο από το να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ο κόσμος που ταλαιπωρείται ήδη να αναρρώσει. Θέλω να πιστεύω πως έχουμε καταλάβει όλοι ότι το ζήτημα είναι πραγματικά σοβαρό. Υπάρχει αλληλεγγύη και αυτό είναι πραγματικά σπουδαίο αυτή την εποχή».