Ρον Μπέικερ: Το χαμένο στοίχημα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Ρον Μπέικερ: Το χαμένο στοίχημα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Ρον Μπέικερ: Το χαμένο στοίχημα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας
Η συμφωνία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με τον Ρον Μπέικερ προκάλεσε κρότο, ο Αμερικανός δεν τον δικαιολόγησε στη διάρκεια της χρονιάς και η Euroleague Greece εξηγεί γιατί αυτή η ιστορία εξελίσσεται σε χαμένο αγωνιστικό στοίχημα και για τη ρωσική ομάδα.

Στη λίστα των… ελαφρυντικών στοιχείων, προφανώς, συμπεριλαμβάνεται η έλλειψη γνώσης περί του νέου εργασιακού περιβάλλοντος η οποία αναδείχθηκε μέσα από μία τοποθέτησή του, υπό τη μορφή παραδοχής. Ο Ρον Μπέικερ δεν γνώριζε καν τον Αλεξέι Σβεντ, στοιχείο το οποίο έδειξε τη σχεδόν μηδαμινή επαφή του με το ευρωπαϊκό μπάσκετ, πριν υπογράψει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ένα δεύτερο στοιχείο σχετίζεται με τον πρότερο αγωνιστικό βίο του. Πλην των κολεγιακών χρόνων του, ουδέποτε είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, η προϋπηρεσία 96 αγώνων στο ΝΒΑ σαφέστατα δεν θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει λαμπερή καριέρα (από τη στιγμή μάλιστα που πηγαινοερχόταν μεταξύ του ΝΒΑ και της G League) και κλήθηκε να καλύψει το κενό παικτών οι οποίοι εντάσσονται στην κατηγορία «legends», καθώς μαζί με τους Μάικ Τζέιμς, Γιάνις Στρέλνιεκς, Νταρούν Χίλιαρντ προστέθηκε στο ρόστερ για να αντικαταστήσουν τους Νάντο ΝτεΚολό, Σέρχι Ροντρίγκεθ και Κόρι Χίγκινς.

Δεδομένου του καλοκαιριού ντόρου, άπαντες περίμεναν κάτι περισσότερο από τους 2.6 πόντους που προσφέρει κατά μέσο όρο ή τουλάχιστον, μεγαλύτερη ευθύνη. Μέχρι στιγμής, ο Ρον Μπέικερ εξελίσσεται ως ένα από τα πιο ηχηρά χαμένα στοιχήματα κι αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τη χαμηλή παραγωγικότητά του στην επίθεση, όσο με τον ρόλο του. Γνωρίζοντας την ανάγκη αφομοίωσης του ευρωπαϊκού στιλ παιχνιδιού, ο Δημήτρης Ιτούδης προσπάθησε σταδιακά να τον βάλει στη φιλοσοφία της ΤΣΣΚΑ, του έδωσε ευκαιρίες, δίχως όμως να έχει εισπράξει τα αυτονόητα. Τα δάχτυλα της μίας παλάμης είναι αρκετά για να δείξουν το σύνολο των αγώνων στους οποίους ανταποκρίθηκε στις περιστάσεις, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πλην των Κώστα Κουφού (σ. σ. ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς), Ιβάν Ούκχοφ, Σεμέν Αντόνοφ έχει τον χαμηλότερο μέσο όρο χρόνου του συμμετοχής από κάθε άλλον συμπαίκτη του. Και είναι αλήθεια ότι δεν έδωσε το δικαίωμα στον προπονητή του να τον χρησιμοποιήσει περισσότερο καθώς…

-Πέραν των αμυντικών αποστολών, δεν έχει συμμετοχή στα υπόλοιπα κομμάτια του παιχνιδιού με 0.9 ασίστ και 0.6 κλεψίματα κατά μέσο όρο.

-αποφεύγει να αναλάβει πρωτοβουλίες, δεν πήρε περισσότερα από 62 σουτ (!) μέχρι στιγμής και σουτάρει με χαμηλά ποσοστά σε δίποντα (9/27, 33.3%) και τρίποντα (13.35, 37.1%).

-Σε έξι παιχνίδια είχε αρνητικό πρόσημο στο σύστημα αξιολόγησης και σε τέσσερα παιχνίδια δεν ήταν στο παρκέ ούτε 100 δευτερόλεπτα!

Βέβαια, η χρονιά δεν τελείωσε, στην πραγματικότητα για ομάδες του επιπέδου της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, τώρα αρχίζει. Παράλληλα αυξάνονται και οι ευθύνες καθώς στα Playoffs κανένα λάθος δεν καλύπτεται. Η ρωσική ομάδα ήδη εξασφάλισε την παρουσία της και ο Μπέικερ έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αλλάξει τη δική του αγωνιστική εικόνα.